Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / İKRAM HİZMETLERİ

Kuruluş

Kuruluş İkram Hizmetleri Programı; 17 Mayıs 2007 tarih ve 5662 sayılı kanunla kurulan Nevşehir Üniversitesi’ne bağlı, Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2009-2010 eğitim-öğretim yılında önlisans eğitimine başlamıştır.


Kazanılan Yeterlilik

Kazanılan Yeterlilik Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını elde eden öğrencilere İKRAM HİZMETLERİ alanında önlisans diploması verilir.


Yeterlilik Düzeyi

Yeterlilik Düzeyi Önlisans


Kabul ve Kayıt Şartları

Kabul ve Kayıt Şartları Adayların meslek yüksekokullarına kayıtları, Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenecek esaslara uygun olarak yapılır. Üniversiteye kayıt işlemi adayın bizzat kendisi tarafından yaptırılır. Ancak haklı ve geçerli mazereti olanların kayıtları yakınları tarafından da yaptırılabilir. Üniversiteye kesin kayıt yaptıran öğrenciye öğrenci kimlik kartı verilir. Meslek Yüksekokullarına kayıt için; 1) Lise veya dengi meslek okulu mezunu olmak; yabancı ülke liselerinden alınan diplomaların, denkliği Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış olmak, 2) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) sonucunda o öğretim yılında İkram Hizmetleri Programına merkezi yerleştirme sistemi ile yerleştirilmiş bulunmak, şartları aranır. Kayıt için gerekli belgeler: 1)Lise ve dengi okul diploması 2)ÖSYM’ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi


Önceki Öğrenimin Tanınması

Önceki Öğrenmenin Tanınması Türk Yüksek Öğretim Kurumlarında önceki öğrenimlerin tanınması süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Nevşehir Üniversitesinin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak programların eğitim planlarında yer alan Bilgisayar, İngilizce gibi dersler için her akademik dönem başında muafiyet sınavı yapılmaktadır. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar bu derslerden muaf olurlar.


Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları İkram Hizmetleri alanında önlisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.


Program Profili

Program Profili İkram Hizmetleri Programının temel hedefi, turizm sektörünün her alanında özellikle konaklama ve yiyecek içecek işletmeciliği alanında istihdam edilebilecek nitelikli profesyoneller yetiştirebilmektir. Bu hedefe bağlı olarak, akademik ve idari personelimiz öğrencilerimizin gerek teorik gerekse uygulama alanlarında en kaliteli eğitimi alabilmeleri için büyük bir özveri ile çalışmaktadır. Bu programda öğrencilerimize Gıda Teknolojisi, Mutfak Teknolojisi Temelleri, , Genel-Mesleki ve İkinci Yabancı Dil, Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama, Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Aşçılık Tarihi ve Gelişimi, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Mutfak Hizmetleri Yönetimi, Yiyecek İçecek Servis Yöntemleri, İnsan Kaynakları Yönetimi, Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına Giriş, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Ziyafet ve İkram Hizmetleri vb. dersler verilmekte ve Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Uygulama Oteli’nde uygulama çalışmaları yaptırılmaktadır. Ayrıca Meslek Yüksekokulu olarak Nevşehir Üniversitesi adına katıldığımız uluslar arası turizm fuarlarında yüzlerce turizm işletmesi ile kurulan çok önemli bağlantılar sonucu, öğrencilerimize hem eğitim döneminde ve stajda, hem de mezuniyet sonrası iş imkanı sağlanmaktadır. Meslek Yüksekokulumuzun Ürgüp gibi uluslar arası öneme sahip bir turizm merkezinde olması öğrencilerimizin mesleki açıdan gelişmelerine büyük katkı sağlamaktadır.


Program Çıktıları

PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar.
PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
PÇ-4 Yiyecek içecek ve ikram hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve uyum sağlar.
PÇ-5 En az bir yabancı dili, Avrupa Dil Portföyü A2 düzeyinde bilir.
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
PÇ-7 Yiyecek içecek ve ikram hizmetleri sektöründe kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanır.
PÇ-8 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği yabancı dil bilgisini sektörde kullanır.
PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
PÇ-10 İletişim gücü yüksektir ve ekip çalışmasına uyum sağlar.
PÇ-11 Astları ve üstleriyle etkili ve sağlıklı iletişim kurar.
PÇ-12 İş yoğunluğu, stres ve baskı altında çalışabilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
PÇ-14 Ziyafet ve toplu yiyecek içecek organizasyonlarının prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda ekip elemanı olarak görev alır.
PÇ-15 Rezervasyon alma, karşılama, hesap işleme, muhasebe ve kayıt işlemlerini bilir ve uygular.
PÇ-16 Satış pazarlama, kongre ve fuar organizasyonlarında ekip elemanı olarak takım çalışmasına katılır.
PÇ-17 Birlikte çalıştığı arkadaşlarına yardım eder ve astlarını sürekli eğiterek gelişmelerini sağlar.
PÇ-18 Üstlerine karşı saygılıdır ve onlardan aldığı görevleri eksiksiz yerine getirerek, kriz anlarında kendi çözümünü kendisi üretir.
PÇ-19 Görevi ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar.
PÇ-20 Olağandışı durumlarda kendi görevi dışında kalan görevleri de yerine getirerek çalışma arkadaşlarına yardım eder.
PÇ-21 Ulusal ve etik değerlere bağlıdır, yaptığı çalışmalarda bu değerlere özen gösterir.
PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir.

TYYÇ-Program Çıktıları Matrisi

Mezunların İstihdam Profilleri Mezunlar bütün turizm işletmelerinde, özellikle otel işletmeleri, yiyecek içecek işletmeleri, büyük turistik yolcu gemileri, ziyafet organizasyonu şirketlerinde, Catering işletmelerinde, havayolu işletmelerinde, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İl Müdürlükleri ve Belediyelerde çok kolay iş bulabilmektedirler.


Üst Derece Programlarına Geçiş

Üst Derece Programlarına Geçiş Önlisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar DGS ( Dikey Geçiş Sınavı) sınavından başarılı olmaları koşuluyla alanlarıyla ilgili lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Ayrıca Açık Öğretim Fakültelerinin ilgili lisans programlarına doğrudan sınavsız dikey geçiş yapabilirler.


1. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
AİT101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I 2 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 2
İH105 BESLENME İLKELERİ VE MÖNÜ PLANLAMA 3 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 3
İH101 GENEL TURİZM 3 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 3
İH109 MUTFAK TEKNİKLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 3
TDL101 TÜRK DİLİ-I 2 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 3
İH107 UYGULAMALI YABANCI DİL-I 2 Saat 1 Saat 1 Güz Zorunlu 3
YBD101 YABANCI DİL-I 2 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 2
İH103 YİYECEK İÇECEK SERVİSİ-I 2 Saat 1 Saat 1 Güz Zorunlu 3
SCHVZ1 Seçmeli Ders Havuzu-1 - Saat - Saat 1 Güz Seçmeli 9
Toplam:
31

2. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
AİT102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II 2 Saat 0 Saat 1 Bahar Zorunlu 2
İH102 PİŞİRME YÖNTEMLERİ 2 Saat 2 Saat 1 Bahar Zorunlu 3
İHSTJI STAJ 0 Saat 0 Saat 1 Bahar Zorunlu 4
TDL102 TÜRK DİLİ-II 2 Saat 0 Saat 1 Bahar Zorunlu 2
İH108 UYGULAMALI YABANCI DİL-II 2 Saat 1 Saat 1 Bahar Zorunlu 3
YBD102 YABANCI DİL-II 2 Saat 0 Saat 1 Bahar Zorunlu 2
İH104 YİYECEK İÇECEK SERVİSİ-II 2 Saat 1 Saat 1 Bahar Zorunlu 3
İH106 ZİYAFET MUTFAĞI 2 Saat 0 Saat 1 Bahar Zorunlu 2
SCHVZ2 Seçmeli Ders Havuzu-2 - Saat - Saat 1 Bahar Seçmeli 9
Toplam:
30

3. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
İH211 BARDA SERVİS 2 Saat 0 Saat 2 Güz Zorunlu 3
İH201 GÖSTERİ SERVİSİ 2 Saat 1 Saat 2 Güz Zorunlu 4
İH205 MESLEKİ YABANCI DİL-I 3 Saat 1 Saat 2 Güz Zorunlu 2
İH203 MUTFAK ÜRÜNLERİ 3 Saat 1 Saat 2 Güz Zorunlu 6
İH209 SOĞUK MUTFAK 3 Saat 1 Saat 2 Güz Zorunlu 4
İH207 ZİYAFET ORGANİZASYONU YÖNETİMİ 3 Saat 0 Saat 2 Güz Zorunlu 3
SCHVZ3 Seçmeli Ders Havuzu-3 - Saat - Saat 2 Güz Seçmeli 6
Toplam:
28

4. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
İH202 HİJYEN VE SANİTASYON 2 Saat 0 Saat 2 Bahar Zorunlu
İH210 İLETİŞİM 2 Saat 0 Saat 2 Bahar Zorunlu 3
İH204 İŞ HUKUKU 2 Saat 0 Saat 2 Bahar Zorunlu 3
İH206 MESLEKİ YABANCI DİL-II 3 Saat 1 Saat 2 Bahar Zorunlu 3
İH208 MUTFAK UYGULAMALARI 2 Saat 2 Saat 2 Bahar Zorunlu
İH212 MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ 2 Saat 0 Saat 2 Bahar Zorunlu 3
İHSTJII STAJ 0 Saat 0 Saat 2 Bahar Zorunlu 4
SCHVZ4 Seçmeli Ders Havuzu-4 - Saat - Saat 2 Bahar Seçmeli 6
Toplam:
22

Seçmeli Ders Havuzu-1

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
İH121 GELENEKSEL TÜRK MUTFAĞI 2 Saat 1 Saat 1 Güz Seçmeli
İH117 GIDA GÜVENCESİ VE STANDARTLARI 2 Saat 1 Saat 1 Güz Seçmeli 5
İH113 GIDA MEVZUATI 2 Saat 1 Saat 1 Güz Seçmeli
İH129 GIDA TEKNOLOJİSİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 3
İH119 GIDA VE PERSONEL HİJYENİ 2 Saat 1 Saat 1 Güz Seçmeli 5
İH131 İŞARET DİLİ 2 Saat 1 Saat 1 Güz Seçmeli
İH127 SEKTÖR UYGULAMALARI-I 2 Saat 1 Saat 1 Güz Seçmeli
ENF101 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI-I 2 Saat 2 Saat 1 Güz Seçmeli 5
İH115 TİCARİ MATEMATİK 2 Saat 1 Saat 1 Güz Seçmeli 4
İH111 TURİZMDE TEKNOLOJİ KULLANIMI-I 2 Saat 1 Saat 1 Güz Seçmeli
İH123 YİYECEK-İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ 2 Saat 1 Saat 1 Güz Seçmeli
İH125 YÖNETİM VE ORGANİZASYON-I 2 Saat 1 Saat 1 Güz Seçmeli

Seçmeli Ders Havuzu-2

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
İH112 GIDA MUHAFAZA TEKNİKLERİ 2 Saat 1 Saat 1 Bahar Seçmeli
İH116 GİRİŞİMCİLİK 2 Saat 1 Saat 1 Bahar Seçmeli 5
İH118 İÇKİ TEKNOLOJİSİ 2 Saat 1 Saat 1 Bahar Seçmeli
İH114 İLK YARDIM 2 Saat 1 Saat 1 Bahar Seçmeli 4
İH120 İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ 2 Saat 1 Saat 1 Bahar Seçmeli 3
İH128 MUTFAK TEKNİKLERİ-II 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 3
İH126 SEKTÖR UYGULAMALARI-II 2 Saat 1 Saat 1 Bahar Seçmeli 4
İH122 SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ 2 Saat 1 Saat 1 Bahar Seçmeli
ENF102 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI-II 2 Saat 2 Saat 1 Bahar Seçmeli 5
İH110 TURİZMDE TEKNOLOJİ KULLANIMI-II 2 Saat 1 Saat 1 Bahar Seçmeli
İH124 YÖNETİM VE ORGANİZASYON-II 2 Saat 1 Saat 1 Bahar Seçmeli

Seçmeli Ders Havuzu-3

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
BKE101 BİLİMSEL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER 2 Saat 0 Saat 2 Güz Seçmeli 3
İH221 DÜNYA MUTFAKLARI 2 Saat 1 Saat 2 Güz Seçmeli
İH219 ET-BALIK SERVİSİ 2 Saat 1 Saat 2 Güz Seçmeli
İH217 GIDA DEKORASYONU 2 Saat 0 Saat 2 Güz Seçmeli
İH229 GIDA VE PERSONEL HİJYENİ** 3 Saat 0 Saat 2 Güz Seçmeli
İH213 MESLEK ETİĞİ 2 Saat 0 Saat 2 Güz Seçmeli 3
İH225 PASTANE ÜRÜNLERİ 2 Saat 1 Saat 2 Güz Seçmeli
İH227 SEKTÖR UYGULAMALARI-III 2 Saat 1 Saat 2 Güz Seçmeli
İH215 TURİZM PAZARLAMASI 2 Saat 0 Saat 2 Güz Seçmeli
İH223 YÖRESEL MUTFAKLAR 2 Saat 1 Saat 2 Güz Seçmeli

Seçmeli Ders Havuzu-4

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
BKE101 BİLİMSEL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER* 2 Saat 0 Saat 2 Bahar Seçmeli
İH218 GIDA DEKORASYONU 2 Saat 0 Saat 2 Bahar Seçmeli
İH224 KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ 2 Saat 1 Saat 2 Bahar Seçmeli 2
İH220 KONUKLA İLETİŞİM 2 Saat 1 Saat 2 Bahar Seçmeli 4
İH226 MALİYET ANALİZİ 2 Saat 1 Saat 2 Bahar Seçmeli
İH214 MESLEK ETİĞİ 2 Saat 0 Saat 2 Bahar Seçmeli
İH228 SEKTÖR UYGULAMALARI-IV 2 Saat 1 Saat 2 Bahar Seçmeli 5
İH222 ŞARAP KÜLTÜRÜ VE SERVİSİ 2 Saat 1 Saat 2 Bahar Seçmeli
İH230 ŞARAP SERVİSİ 1 Saat 1 Saat 2 Bahar Seçmeli 4
İH216 TURİZM PAZARLAMASI 2 Saat 0 Saat 2 Bahar Seçmeli

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme Her öğrenci dönem başında dersler kayıt yaptırmalı ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70’ine, uygulamaların en az %80’ine devam etmiş olmaları gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlarda değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir. Bir dersten (FD) veya (FF) notlarından birini alan öğrenciler o dersi başaramamış sayılırlar.


Mezuniyet Şartları

Mezuniyet Şartları Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.


Çalışma Şekli

Çalışma Şekli Tam zamanlı


Bölüm Olanakları

Program Olanakları Programımızda eğitim-öğretim faaliyetleri bir yardımcı doçent, 7 öğretim görevlisi ve 6 okutman ile yürütülmektedir. Programımızda dersler 45 kişilik kapasiteye ve projeksiyon cihazına sahip sınıflarda yürütülmekte olup; 1 bilgisayar laboratuarı, 1 konferans salonu, 1 kütüphane, 1 animasyon atölyesi ve 130 yatak kapasiteli Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Uygulama Oteli eğitim ve öğretim faaliyetlerinde etkin olarak kullanılmaktadır. Programımız öğrencileri gün boyunca açık olan internet laboratuarından ücretsiz olarak faydalanabilmektedirler.


Adres ve İletişim Bilgileri

Adres ve İletişim Bilgileri Adres : Nevşehir Üniversitesi, Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Meslek Yüksek Okulu, İkram Hizmetleri Programı, Fatih Mah., 12. cad., No:9, 50400, Ürgüp/NEVŞEHİR Web Adresi : http://uset.nevsehir.edu.tr/ Tel : 0 384 341 44 21 Faks : 0 384 341 44 11 Program Koordinatörü : Öğr.Gör. Mehmet BÜYÜKATA Tel : 0 384 341 44 21 / 2109 e-mail : mehmetbuyukata@nevsehir.edu.tr Program AKTS/DS Koordinatörü : Öğr.Gör. Mehmet BÜYÜKATA Tel : 0 384 341 44 21 / 2109 e-mail : mehmetbuyukata @nevsehir.edu.tr