Kuruluş İkram Hizmetleri Programı; 17 Mayıs 2007 tarih ve 5662 sayılı kanunla kurulan Nevşehir Üniversitesi’ne bağlı, Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2009-2010 eğitim-öğretim yılında önlisans eğitimine başlamıştır. |
Kazanılan Yeterlilik Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını elde eden öğrencilere İKRAM HİZMETLERİ alanında önlisans diploması verilir. |
Yeterlilik Düzeyi Önlisans |
Kabul ve Kayıt Şartları Adayların meslek yüksekokullarına kayıtları, Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenecek esaslara uygun olarak yapılır. Üniversiteye kayıt işlemi adayın bizzat kendisi tarafından yaptırılır. Ancak haklı ve geçerli mazereti olanların kayıtları yakınları tarafından da yaptırılabilir. Üniversiteye kesin kayıt yaptıran öğrenciye öğrenci kimlik kartı verilir. Meslek Yüksekokullarına kayıt için; 1) Lise veya dengi meslek okulu mezunu olmak; yabancı ülke liselerinden alınan diplomaların, denkliği Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış olmak, 2) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) sonucunda o öğretim yılında İkram Hizmetleri Programına merkezi yerleştirme sistemi ile yerleştirilmiş bulunmak, şartları aranır. Kayıt için gerekli belgeler: 1)Lise ve dengi okul diploması 2)ÖSYM’ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi |
Önceki Öğrenmenin Tanınması Türk Yüksek Öğretim Kurumlarında önceki öğrenimlerin tanınması süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Nevşehir Üniversitesinin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak programların eğitim planlarında yer alan Bilgisayar, İngilizce gibi dersler için her akademik dönem başında muafiyet sınavı yapılmaktadır. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar bu derslerden muaf olurlar. |
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları İkram Hizmetleri alanında önlisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir. |
Program Profili İkram Hizmetleri Programının temel hedefi, turizm sektörünün her alanında özellikle konaklama ve yiyecek içecek işletmeciliği alanında istihdam edilebilecek nitelikli profesyoneller yetiştirebilmektir. Bu hedefe bağlı olarak, akademik ve idari personelimiz öğrencilerimizin gerek teorik gerekse uygulama alanlarında en kaliteli eğitimi alabilmeleri için büyük bir özveri ile çalışmaktadır. Bu programda öğrencilerimize Gıda Teknolojisi, Mutfak Teknolojisi Temelleri, , Genel-Mesleki ve İkinci Yabancı Dil, Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama, Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Aşçılık Tarihi ve Gelişimi, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Mutfak Hizmetleri Yönetimi, Yiyecek İçecek Servis Yöntemleri, İnsan Kaynakları Yönetimi, Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına Giriş, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Ziyafet ve İkram Hizmetleri vb. dersler verilmekte ve Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Uygulama Oteli’nde uygulama çalışmaları yaptırılmaktadır. Ayrıca Meslek Yüksekokulu olarak Nevşehir Üniversitesi adına katıldığımız uluslar arası turizm fuarlarında yüzlerce turizm işletmesi ile kurulan çok önemli bağlantılar sonucu, öğrencilerimize hem eğitim döneminde ve stajda, hem de mezuniyet sonrası iş imkanı sağlanmaktadır. Meslek Yüksekokulumuzun Ürgüp gibi uluslar arası öneme sahip bir turizm merkezinde olması öğrencilerimizin mesleki açıdan gelişmelerine büyük katkı sağlamaktadır. |
PÇ-1 | Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar. |
PÇ-2 | Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. |
PÇ-3 | Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. |
PÇ-4 | Yiyecek içecek ve ikram hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve uyum sağlar. |
PÇ-5 | En az bir yabancı dili, Avrupa Dil Portföyü A2 düzeyinde bilir. |
PÇ-6 | Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. |
PÇ-7 | Yiyecek içecek ve ikram hizmetleri sektöründe kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanır. |
PÇ-8 | Okulda ve staj çalışmalarında edindiği yabancı dil bilgisini sektörde kullanır. |
PÇ-9 | Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. |
PÇ-10 | İletişim gücü yüksektir ve ekip çalışmasına uyum sağlar. |
PÇ-11 | Astları ve üstleriyle etkili ve sağlıklı iletişim kurar. |
PÇ-12 | İş yoğunluğu, stres ve baskı altında çalışabilme yeteneğine sahiptir. |
PÇ-13 | Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. |
PÇ-14 | Ziyafet ve toplu yiyecek içecek organizasyonlarının prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda ekip elemanı olarak görev alır. |
PÇ-15 | Rezervasyon alma, karşılama, hesap işleme, muhasebe ve kayıt işlemlerini bilir ve uygular. |
PÇ-16 | Satış pazarlama, kongre ve fuar organizasyonlarında ekip elemanı olarak takım çalışmasına katılır. |
PÇ-17 | Birlikte çalıştığı arkadaşlarına yardım eder ve astlarını sürekli eğiterek gelişmelerini sağlar. |
PÇ-18 | Üstlerine karşı saygılıdır ve onlardan aldığı görevleri eksiksiz yerine getirerek, kriz anlarında kendi çözümünü kendisi üretir. |
PÇ-19 | Görevi ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar. |
PÇ-20 | Olağandışı durumlarda kendi görevi dışında kalan görevleri de yerine getirerek çalışma arkadaşlarına yardım eder. |
PÇ-21 | Ulusal ve etik değerlere bağlıdır, yaptığı çalışmalarda bu değerlere özen gösterir. |
PÇ-22 | Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir. |
Mezunların İstihdam Profilleri Mezunlar bütün turizm işletmelerinde, özellikle otel işletmeleri, yiyecek içecek işletmeleri, büyük turistik yolcu gemileri, ziyafet organizasyonu şirketlerinde, Catering işletmelerinde, havayolu işletmelerinde, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İl Müdürlükleri ve Belediyelerde çok kolay iş bulabilmektedirler. |
Üst Derece Programlarına Geçiş Önlisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar DGS ( Dikey Geçiş Sınavı) sınavından başarılı olmaları koşuluyla alanlarıyla ilgili lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Ayrıca Açık Öğretim Fakültelerinin ilgili lisans programlarına doğrudan sınavsız dikey geçiş yapabilirler. |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AİT101 | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 2 |
İH105 | BESLENME İLKELERİ VE MÖNÜ PLANLAMA | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 3 |
İH101 | GENEL TURİZM | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 3 |
İH109 | MUTFAK TEKNİKLERİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 3 |
TDL101 | TÜRK DİLİ-I | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 3 |
İH107 | UYGULAMALI YABANCI DİL-I | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 3 |
YBD101 | YABANCI DİL-I | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 2 |
İH103 | YİYECEK İÇECEK SERVİSİ-I | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 3 |
SCHVZ1 | Seçmeli Ders Havuzu-1 | - Saat | - Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 9 |
Toplam: |
31 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AİT102 | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 2 |
İH102 | PİŞİRME YÖNTEMLERİ | 2 Saat | 2 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 3 |
İHSTJI | STAJ | 0 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 4 |
TDL102 | TÜRK DİLİ-II | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 2 |
İH108 | UYGULAMALI YABANCI DİL-II | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 3 |
YBD102 | YABANCI DİL-II | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 2 |
İH104 | YİYECEK İÇECEK SERVİSİ-II | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 3 |
İH106 | ZİYAFET MUTFAĞI | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 2 |
SCHVZ2 | Seçmeli Ders Havuzu-2 | - Saat | - Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 9 |
Toplam: |
30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
İH211 | BARDA SERVİS | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Zorunlu | 3 |
İH201 | GÖSTERİ SERVİSİ | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Güz | Zorunlu | 4 |
İH205 | MESLEKİ YABANCI DİL-I | 3 Saat | 1 Saat | 2 | Güz | Zorunlu | 2 |
İH203 | MUTFAK ÜRÜNLERİ | 3 Saat | 1 Saat | 2 | Güz | Zorunlu | 6 |
İH209 | SOĞUK MUTFAK | 3 Saat | 1 Saat | 2 | Güz | Zorunlu | 4 |
İH207 | ZİYAFET ORGANİZASYONU YÖNETİMİ | 3 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Zorunlu | 3 |
SCHVZ3 | Seçmeli Ders Havuzu-3 | - Saat | - Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 6 |
Toplam: |
28 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
İH202 | HİJYEN VE SANİTASYON | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Zorunlu | |
İH210 | İLETİŞİM | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Zorunlu | 3 |
İH204 | İŞ HUKUKU | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Zorunlu | 3 |
İH206 | MESLEKİ YABANCI DİL-II | 3 Saat | 1 Saat | 2 | Bahar | Zorunlu | 3 |
İH208 | MUTFAK UYGULAMALARI | 2 Saat | 2 Saat | 2 | Bahar | Zorunlu | |
İH212 | MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Zorunlu | 3 |
İHSTJII | STAJ | 0 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Zorunlu | 4 |
SCHVZ4 | Seçmeli Ders Havuzu-4 | - Saat | - Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 6 |
Toplam: |
22 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
İH121 | GELENEKSEL TÜRK MUTFAĞI | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | |
İH117 | GIDA GÜVENCESİ VE STANDARTLARI | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 5 |
İH113 | GIDA MEVZUATI | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | |
İH129 | GIDA TEKNOLOJİSİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 3 |
İH119 | GIDA VE PERSONEL HİJYENİ | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 5 |
İH131 | İŞARET DİLİ | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | |
İH127 | SEKTÖR UYGULAMALARI-I | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | |
ENF101 | TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI-I | 2 Saat | 2 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 5 |
İH115 | TİCARİ MATEMATİK | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 4 |
İH111 | TURİZMDE TEKNOLOJİ KULLANIMI-I | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | |
İH123 | YİYECEK-İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | |
İH125 | YÖNETİM VE ORGANİZASYON-I | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Güz | Seçmeli |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
İH112 | GIDA MUHAFAZA TEKNİKLERİ | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | |
İH116 | GİRİŞİMCİLİK | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 5 |
İH118 | İÇKİ TEKNOLOJİSİ | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | |
İH114 | İLK YARDIM | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 4 |
İH120 | İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 3 |
İH128 | MUTFAK TEKNİKLERİ-II | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 3 |
İH126 | SEKTÖR UYGULAMALARI-II | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 4 |
İH122 | SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | |
ENF102 | TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI-II | 2 Saat | 2 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 5 |
İH110 | TURİZMDE TEKNOLOJİ KULLANIMI-II | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | |
İH124 | YÖNETİM VE ORGANİZASYON-II | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BKE101 | BİLİMSEL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
İH221 | DÜNYA MUTFAKLARI | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | |
İH219 | ET-BALIK SERVİSİ | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | |
İH217 | GIDA DEKORASYONU | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | |
İH229 | GIDA VE PERSONEL HİJYENİ** | 3 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | |
İH213 | MESLEK ETİĞİ | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
İH225 | PASTANE ÜRÜNLERİ | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | |
İH227 | SEKTÖR UYGULAMALARI-III | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | |
İH215 | TURİZM PAZARLAMASI | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | |
İH223 | YÖRESEL MUTFAKLAR | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Güz | Seçmeli |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BKE101 | BİLİMSEL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER* | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | |
İH218 | GIDA DEKORASYONU | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | |
İH224 | KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 2 |
İH220 | KONUKLA İLETİŞİM | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 4 |
İH226 | MALİYET ANALİZİ | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | |
İH214 | MESLEK ETİĞİ | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | |
İH228 | SEKTÖR UYGULAMALARI-IV | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 5 |
İH222 | ŞARAP KÜLTÜRÜ VE SERVİSİ | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | |
İH230 | ŞARAP SERVİSİ | 1 Saat | 1 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 4 |
İH216 | TURİZM PAZARLAMASI | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli |
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme Her öğrenci dönem başında dersler kayıt yaptırmalı ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70’ine, uygulamaların en az %80’ine devam etmiş olmaları gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlarda değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir. Bir dersten (FD) veya (FF) notlarından birini alan öğrenciler o dersi başaramamış sayılırlar. |
Mezuniyet Şartları Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir. |
Çalışma Şekli Tam zamanlı |
Program Olanakları Programımızda eğitim-öğretim faaliyetleri bir yardımcı doçent, 7 öğretim görevlisi ve 6 okutman ile yürütülmektedir. Programımızda dersler 45 kişilik kapasiteye ve projeksiyon cihazına sahip sınıflarda yürütülmekte olup; 1 bilgisayar laboratuarı, 1 konferans salonu, 1 kütüphane, 1 animasyon atölyesi ve 130 yatak kapasiteli Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Uygulama Oteli eğitim ve öğretim faaliyetlerinde etkin olarak kullanılmaktadır. Programımız öğrencileri gün boyunca açık olan internet laboratuarından ücretsiz olarak faydalanabilmektedirler. |
Adres ve İletişim Bilgileri Adres : Nevşehir Üniversitesi, Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Meslek Yüksek Okulu, İkram Hizmetleri Programı, Fatih Mah., 12. cad., No:9, 50400, Ürgüp/NEVŞEHİR Web Adresi : http://uset.nevsehir.edu.tr/ Tel : 0 384 341 44 21 Faks : 0 384 341 44 11 Program Koordinatörü : Öğr.Gör. Mehmet BÜYÜKATA Tel : 0 384 341 44 21 / 2109 e-mail : mehmetbuyukata@nevsehir.edu.tr Program AKTS/DS Koordinatörü : Öğr.Gör. Mehmet BÜYÜKATA Tel : 0 384 341 44 21 / 2109 e-mail : mehmetbuyukata @nevsehir.edu.tr |