Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Türkiye / Nevşehir

Türkiye

Türkiye veya resmî adıyla Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey yarımkürede, Avrupa ve Asya kıtalarının kesişme noktasında bulunan bir ülkedir. Ülke topraklarının büyük bir  bölümü Anadolu yarımadasında, kalanı ise Balkan Yarımadası'nın uzantısı olan Trakya'da bulunur.

Türkiye'nin yüzölçümü 814.578 kilometrekaredir. Avrupa ve Asya kıtası Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı ile birbirlerinden ayrılmaktadır. Üç yanı denizlerle çevrili Türkiye'de dört iklimi birden yaşamak mümkündür. Birbirinden farklı coğrafi özelliklerinden dolayı bir mozaiği andırır. Etrafı Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz ile sarılmış olan Türkiye'nin deniz kıyılarının uzunluğu 8333 km dir. 

Türkiye "medeniyetin beşiği" diye adlandırılmaktadır ve ziyaret eden turistler bunun ne anlama geldiğini hemen hissederler. Dünyanın ilk bilinen yerleşkesi Çatalhöyük Milattan Önce 6500 yılına dayanmaktadır. Çatakhöyük'ten bu yana, çok zengin bir kültürler, Hititler, İyonlar, Bizanslar, Selçuklar, Farslar, Makedonyalılar, Osmanlılar Türkiye'de yaşamışlar ve izler bırakmışlardır.   Türkiye'nin her köşesine yayılmış antik kentler ve tarihi eserler bunun önemli bir göstergesidir.          

Türkiye'nin ayrıca çok etkili bir yakın tarihi vardır. Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküş döneminde, Mustafa Kemal I. Dünya Savaşı sonundaki yenilgiyi bir zafere çevirmiştir. Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 1923'de kurulmuş, büyük bir ekonomik gelişme ve modernizasyon yaşanmıştır. Türkiye bugün de Atatürk'un "Yurtta Barış, Dünya'da barış" ilkesine göre hareket etmektedir, gelişmekte ve değişmektedir.

Resmi dil Türkçedir. Türk dili Ural- Altay dil grubuna dahildir. Latin alfabe kullanılarak yazılı ve dünyada yaklaşık 150 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır.
 
Türk mutfağı dünyada en beğenilen mutfaklarından biridir. Yemeklerin çeşitliliği, pişirme yöntemleri, masa düzenlemesi ile gelen zenginlik ile mükemmel lezzetler yaratılmıştır.
 

Kaynak:

http://www.kultur.gov.tr/

http://www.goturkey.com/

http://www.kultur.gov.tr/EN/ana-sayfa/2-0/20120419.html