Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

AVANOS GÜZEL SANATLAR MESLEK YÜKSEKOKULU / ORT 240 - ORGANİK TARIM

Kodu: ORT 240 Adı: ORGANİK BAĞCILIK Teorik+Uygulama: 3+1 AKTS: 4
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü ORGANİK TARIM
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı AYBEY İMAMOĞLU (aybeyimamoglu@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
AYBEY İMAMOĞLU,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğrencilerin; organik bağ yetiştirme konusunda bağ tesisinden, üzüm üretimine kadar yapılması gereken tüm uygulamaları, yöntem ve girdileri, yönetmelikler ve sertifikasyon sistemlerini kavrayarak; analitik analiz yapabilme, organik üzüm üretiminde proje kurabilme, yönetebilme, uygulayabilme becerisini sağlayabilmektir

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Bağcılık ürünlerinin ihraç edilen tüm tarım ürünleri içindeki payını kavrayabilir. PÇ-13 Tarımsal üretim ve pazarlamada sorunlar ile çözüm önerileri hakkında bilgiye sahiptir.
PÇ-18 Bilgiye ulaşma yollarını bilir ve etkin bir şekilde kullanır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 yetiştiriciliği yapılan asmanın morfolojisini kavrayabilir PÇ-5 Organik tarım amaçlı üretimi yapılan bitkileri temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak tanıyabilme ve değerlendirme.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Asmanın üretim şekillerini bilme ve uygulayabilir. PÇ-5 Organik tarım amaçlı üretimi yapılan bitkileri temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak tanıyabilme ve değerlendirme.
PÇ-6 Organik tarımda üretim aşamasındaki ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniğini uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Bağ tesis edebilir. PÇ-9 Organik Tarım Programı ile ilgili pratik uygulamalarda kullanılacak gerekli ekipmanı kullanma yeteneği sergiler.
PÇ-18 Bilgiye ulaşma yollarını bilir ve etkin bir şekilde kullanır.
PÇ-22 Alanında verileri toplar ve sonuçlarını uygulamaya aktarır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Yıllık bakım işleri hakkında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahip olabilir PÇ-7 Alanı ile ilgili modern tarım tekniklerini takip eder ve pratiğe aktarır.
PÇ-9 Organik Tarım Programı ile ilgili pratik uygulamalarda kullanılacak gerekli ekipmanı kullanma yeteneği sergiler.
PÇ-10 Organik Tarım Programı’nı ilgilendiren konularda sosyal sorumluluk, etik değerler ve yasal dayanaklar hakkında bilgi sahibidir.
PÇ-11 Tarımsal kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve kullanımına engel olabilecek sorunları çözer.
PÇ-15 Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları tanımlar, sorunları genel ölçekte tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-6 Organik tarım yapılan bir bağda gerekli önlemleri alabilir. PÇ-10 Organik Tarım Programı’nı ilgilendiren konularda sosyal sorumluluk, etik değerler ve yasal dayanaklar hakkında bilgi sahibidir.
PÇ-11 Tarımsal kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve kullanımına engel olabilecek sorunları çözer.
PÇ-12 Bitkisel üretimde iklim değişiklikleri ve bölgelere göre alternatif ekim nöbeti sistemleri hakkında bilgi sahibidir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Organik bağcılığın genel ilkeleri, organik tarım yöntemiyle bağcılık, organik bağcılıkta kontrol ve sertifikasyon, hakkında bilgi verilecektir
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Asmanın kökeni, bağcılığın tarihçesi, üzümlerin sınıflandırılması, üzümlerin besin değeri. Sunu
2 Dünya bağcılığı, Türkiye bağcılığının Dünya bağcılığı ve ulusal ekonomi içindeki yeri Sunu
3 Tarım bölgeleri itibariyle Türkiye Bağcılığı Sunu
4 Asmanın morfolojik yapısını oluşturan organlarından kök sistemi ile toprak üstü organlarından gövde, kollar, dallar ve üzerinde gözlerin tanıtılması Sunu
5 Asmanın morfolojik yapısını oluşturan organlarından yaz sürgünü ve üzerindeki boğumları, çiçek ve meyve salkımları, tane ve tohumların tanıtılması Sunu, laboratuvar çalışması
6 Asmanın ekolojik istekleri: Sıcaklık ve yağış istekleri Sunu
7 Asmanın ekolojik istekleri: Yer, yöney ve toprak istekleri Sunu
8 Ara Sınav
9 Asmaların çoğaltılması: Tohumla çoğaltma, aşısız ve aşılı fidan üretimi Sunu
10 Asmaların çoğaltılması: Aşılı fidan üretimi Sunu
11 Bağ tesisi: Planlama, yer seçimi, çeşit seçimi, anaç seçimi, dikim planı Sunu
12 Bağ tesisi: Bağ yerinin hazırlanması, dikim öncesi hazırlıklar, dikim, dikim sonrası bakım işlemleri Sunu, arazi çalışması
13 Bağlarda kullanılan önemli terbiye şekilleri ve destek sistemlerinin tanıtılması, şekil budamaları. Sunu, arazi çalışması
14 Bağlarda ürün ve gençleştirme budamaları, yaz budamaları Sunu, arazi çalışması
15 Teknolojiye uygun üzüm yetiştiriciliğinde terbiye şekilleri Sunu, arazi çalışması
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Biodynamic Wine, Demystified, 180 pp., ISBN: 1934259020
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 14 14
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 1 14 14
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 4 5 20
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 1 7 7
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 1 7 7
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 120