| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) |
PÇ |
ODY |
| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: |
|
|
| DÖÇ-1 |
Bağcılık ürünlerinin ihraç edilen tüm tarım ürünleri içindeki payını kavrayabilir. |
PÇ-
|
Yazılı Sınav |
| DÖÇ-2 |
yetiştiriciliği yapılan asmanın morfolojisini kavrayabilir |
PÇ-
|
Yazılı Sınav |
| DÖÇ-3 |
Asmanın üretim şekillerini bilme ve uygulayabilir. |
PÇ-
|
Yazılı Sınav |
| DÖÇ-4 |
Bağ tesis edebilir. |
PÇ-
|
Yazılı Sınav |
| DÖÇ-5 |
Yıllık bakım işleri hakkında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahip olabilir |
PÇ-
|
Yazılı Sınav |
| DÖÇ-6 |
Organik tarım yapılan bir bağda gerekli önlemleri alabilir. |
PÇ-
|
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
| Dersin İçeriği |
| Organik bağcılığın genel ilkeleri, organik tarım yöntemiyle bağcılık, organik bağcılıkta kontrol ve sertifikasyon, hakkında bilgi verilecektir |
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği |
| Hafta |
Detaylı İçerik |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
| 1 |
Asmanın kökeni, bağcılığın tarihçesi, üzümlerin sınıflandırılması, üzümlerin besin değeri. |
Sunu |
| 2 |
Dünya bağcılığı, Türkiye bağcılığının Dünya bağcılığı ve ulusal ekonomi içindeki yeri |
Sunu |
| 3 |
Tarım bölgeleri itibariyle Türkiye Bağcılığı |
Sunu |
| 4 |
Asmanın morfolojik yapısını oluşturan organlarından kök sistemi ile toprak üstü organlarından gövde, kollar, dallar ve üzerinde gözlerin tanıtılması |
Sunu |
| 5 |
Asmanın morfolojik yapısını oluşturan organlarından yaz sürgünü ve üzerindeki boğumları, çiçek ve meyve salkımları, tane ve tohumların tanıtılması |
Sunu, laboratuvar çalışması |
| 6 |
Asmanın ekolojik istekleri: Sıcaklık ve yağış istekleri |
Sunu |
| 7 |
Asmanın ekolojik istekleri: Yer, yöney ve toprak istekleri |
Sunu |
| 8 |
Ara Sınav |
|
| 9 |
Asmaların çoğaltılması: Tohumla çoğaltma, aşısız ve aşılı fidan üretimi |
Sunu |
| 10 |
Asmaların çoğaltılması: Aşılı fidan üretimi |
Sunu |
| 11 |
Bağ tesisi: Planlama, yer seçimi, çeşit seçimi, anaç seçimi, dikim planı |
Sunu |
| 12 |
Bağ tesisi: Bağ yerinin hazırlanması, dikim öncesi hazırlıklar, dikim, dikim sonrası bakım işlemleri |
Sunu, arazi çalışması |
| 13 |
Bağlarda kullanılan önemli terbiye şekilleri ve destek sistemlerinin tanıtılması, şekil budamaları. |
Sunu, arazi çalışması |
| 14 |
Bağlarda ürün ve gençleştirme budamaları, yaz budamaları |
Sunu, arazi çalışması |
| 15 |
Teknolojiye uygun üzüm yetiştiriciliğinde terbiye şekilleri |
Sunu, arazi çalışması |
| 16 |
Final Sınavı |
|
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap |
| 1 |
Biodynamic Wine, Demystified, 180 pp., ISBN: 1934259020 |
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri |
|