|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | ORGANİK TARIM | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | MEHMET SUAT BİRECİKLİGİL (suatbirecikligil@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
AYBEY İMAMOĞLU, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Ülkemiz bahçe bitkileri yetiştiriciliğinde son derece önemli bir yer tutan ve birçok bahçe bitkisi ürününün gelişiminde kilit rol oynayan fidancılık ve fidecilik konuları ile ülkemizin fide ve fidan üretimindeki durumu, karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileri ve geleceği konusunda bilinç ve genel bir bakış açısı oluşturmak |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Bahçe Bitkilerine konu olan bağcılık, meyvecilik ve sebzecilikte fidan ve fide yetiştiriciliğinde kullanılmakta olan teknikler hakkında bilgi sahibi olabilir |
PÇ-6 Organik tarımda üretim aşamasındaki ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniğini uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Fide ve fidan yetiştiriciliği için gerekli olan materyalleri ve tesisleri bilebilir |
PÇ-7 Alanı ile ilgili modern tarım tekniklerini takip eder ve pratiğe aktarır. PÇ-8 Biyolojik çeşitlilik ve çevre bilincine sahiptir. PÇ-9 Organik Tarım Programı ile ilgili pratik uygulamalarda kullanılacak gerekli ekipmanı kullanma yeteneği sergiler. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Ülkemizin fide ve fidan üretimindeki durumu, darboğazları ve çıkış yolları hakkında bilgi sahibi olabilir |
PÇ-15 Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları tanımlar, sorunları genel ölçekte tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir. PÇ-16 Alanı ile ilgili bir çalışmayı gerçekleştirmede ve uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmede sorumluluk alır. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Fidanlık tesis edilirken dikkat edilmesi gerekli olan hususlarını öğrenebilir |
PÇ-14 Edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir. PÇ-22 Alanında verileri toplar ve sonuçlarını uygulamaya aktarır. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Fide ve fidan yetiştirmede kullanılan tüm yöntem ve teknikler, meyve ve asma fidanı üretimi teknikleri | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | FİDE YETİŞTİRME TEKNİĞİ Fide Üretiminin Önemi Fide Yetiştirme Ortamları ve Özellikleri Organik ortamlar İnorganik ortamlar Sentetik ortamlar Yetiştirme ortamı hazırlığı Ortam karışımları Ortamları sterilizasyonu | sunum |
2 | Topraklı Tarıma Yönelik Fide Yetiştirme Teknikleri Yastıklar Masura ve tavalar Saksı sistemleri Çok gözlü tepsiler | sunum |
3 | Topraksız Tarıma Yönelik Fide Yetiştirme Teknikleri Fide üretim işletmelerinin tesisi Aşılı fide uygulamaları Doku kültürüyle fide üretimi BGD uygulamaları Şaşırtma ve dikim | sunum |
4 | Ülkemizde Sebze Fidesi Üretiminin Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Yolları | sunum |
5 | FİDAN ÜRETİM TEKNİĞİ Fidan Üretiminde Kaynak Bitki (Klon) Seleksiyonunun Önemi Ülkemizde Fidan Üretim Organizasyonu Fidan Üretiminde Sertifikasyon | sunum |
6 | Fidan Üretiminde Doku Kültüründen Yararlanılması Fidan Üretim İşletmelerinin Tesisi Fidan Üretim Yapıları, Ortamları ve Kapları | sunum |
7 | ASMA FİDANI ÜRETİMİ Anaç Kullanımı Aşılı Asma Fidanı Üretimi Açık köklü fidan üretimi Kaplı fidan üretimi | sunum |
8 | Ara Sınav | |
9 | Aşısız Asma Fidanı Üretimi Amerikan asma fidanı üretimi Yerli asma fidanı üretimi Ülkemizde Asma Fidanı Üretiminin Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri | sunum |
10 | MEYVE FİDANI ÜRETİMİ Anaç Kullanımı ve Aşı Uyuşmazlığı Çöğür (tohum) anaçları Klon anaçları | sunum |
11 | Aşılı Meyve Fidanı Üretimi Çöğür anaçları üzerine aşılı meyve fidanı üretimi Klon anaçları üzerine aşılı meyve fidanı üretimi | sunum |
12 | Aşısız Meyve Fidanı Üretimi Çeliklerin doğrudan köklendirilmesi Daldırma Dip sürgünü vb yöntemler | sunum |
13 | Kaplı Meyve Fidanı Üretimi Aşısız kaplı fidan üretimi Aşılı kaplı fidan üretimi | sunum |
14 | Ülkemizde Meyve Fidanı Üretiminin Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri | sunum |
15 | Genel değerlendirme | sunum |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Hartman, H.T., Kaster, D.E. 1974. Bahçe Bitkileri Yetiştirme Tekniği. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. No: 79, Adana. | |
2 | Özel Ders Notları | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ders Kitapları, Bilgisayar, Yardımcı ders kitapları |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 4 | 14 | 56 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 12 | 24 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 7 | 14 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 1 | 6 | 6 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 1 | 6 | 6 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 1 | 7 | 7 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 120 |