Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MESLEK YÜKSEKOKULU / TIY 114 - TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ

Kodu: TIY 114 Adı: MUTFAK ÜRÜNLERİ Teorik+Uygulama: 4+1 AKTS: 5
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FURKAN SOYSALDI (furkansoysaldi@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
mutfak ürünlerini hazırlamak ile ilgili uygulamaları yönetmek.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Mutfak ve Mutfak Sanatları ile İlgili Temel Kavramları bilir PÇ-12 Otel işletmelerinde yiyecek içecek departmanı altında yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri, ziyafet organizasyonları uygulamaları bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Mutfak Ekipmanının Kullanımına İlişkin Temel Bilgi ve Beceriler kazabilir PÇ-12 Otel işletmelerinde yiyecek içecek departmanı altında yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri, ziyafet organizasyonları uygulamaları bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 gıda güvenliği bilgilerini bilir PÇ-12 Otel işletmelerinde yiyecek içecek departmanı altında yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri, ziyafet organizasyonları uygulamaları bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
mutfak ürünleri, gıda güvenliği, satınalma, depolama
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Mutfak ve Mutfak Sanatları ile İlgili Temel Kavram anlatım
2 Beceri ve Teknikler anlatım, uygulama
3 Beceri ve Teknikler anlatım, uygulama
4 Mutfakta Kullanılan Ölçü Birimleri anlatım
5 Gıda Güvenliği anlatım
6 standart reçeteler ve menü anlatım
7 Temel Malzeme Bilgisi ve Pişirme Teorileri anlatım
8 Ara Sınav
9 Malzemelerin Hazırlanması ve Mutfak Organizasyonu anlatım
10 Mutfak Ekipmanının Kullanımına İlişkin Temel Bilgi ve Beceriler anlatım
11 Mutfak Ekipmanının Kullanımına İlişkin Temel Bilgi ve Beceriler anlatım
12 satınalma anlatım
13 depolama anlatım
14 maliyet kontrolü anlatım
15 maliyet kontrolü anlatım, soru cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Küçükaslan N. (2006), Mutfak Hizmetleri Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara
2 Öztaş K, Uçan H, (2002), Turizm Sektöründe Mutfak Hizmetleri, Nobel Yayıncılık, Ankara
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
laboratuar, kitap

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 5 14 70
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 2 6
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 4 12
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 30 1 30
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 30 1 30
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 150