Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MESLEK YÜKSEKOKULU / TIY117 - TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ

Kodu: TIY117 Adı: GENEL TURİZM Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FURKAN SOYSALDI (furkansoysaldi@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
EMİNE KALE,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersle, Turizm ve Otel İşletmeciliği Programında seyahat, turizm ve turist ile ilgili kavramlar hakkında bilgi vermek, bu konulardaki yeterliliğin kazandırılması amaçlanmaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Turizm ve turist ile ilgili temel kavramları tanımlayabilir. PÇ-1 Turizm ve otel İşletmeciliği ile ilgili temel kavramları tanımlar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Otel işletmelerinin türleri ve özelliklerini söyleyebilir. PÇ-2 Turizm ve otel İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Seyahat işletmelerinin türlerini ve özelliklerini söyleyebilir PÇ-2 Turizm ve otel İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Konaklama işletmelerinin türlerini ve özelliklerini söyleyebilir. PÇ-2 Turizm ve otel İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bu ders, turizm ve turist ile ilgili kavramlar, turizmin gelişmesine etki eden faktörler, turizm sektörü, Türkiye’de ve dünyada turizmin tarihçesi, turizmin ekonomiye etkisi, turizm işletmelerinin türleri, otelcilik sektörü, ulusal turizm politikaları gibi konuları kapsamaktadır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Turizm ve turistle ilgili kavramlar Anlatım.
2 Turizmin işlevleri Anlatım.
3 Turizmin gelişmesine etki eden faktörler. Anlatım, soru-cevap.
4 Turizm endüstrisinin içerik ve özellikleri Anlatım, soru-cevap.
5 Turizmde arz ve talep Anlatım, soru-cevap.
6 Dünyada turizmin tarihçesi Anlatım, soru-cevap.
7 Türkiye’de turizmin tarihçesi Anlatım, soru-cevap.
8 Ara Sınav
9 Turizmin ekonomideki yeri ve önemi Anlatım, tartışma.
10 Konaklama işletmelerinin türleri ve özellikleri Anlatım, soru-cevap.
11 Yiyecek-İçecek işletmelerinin türleri ve özellikleri Anlatım, soru-cevap.
12 Seyahat işletmelerinin türleri ve özellikleri Anlatım, soru-cevap.
13 Otelcilik sektörü Anlatım, tartışma.
14 Otel işletmelerinin türleri ve özellikleri Anlatım, soru-cevap.
15 Türkiye’de ulusal turizm politikaları Anlatım, tartışma.
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 KOZAK, Nazmi, (2008), Genel Turizm-İlkeler-Kavramlar, AKER, Avni, Erol ALTINSAPAN, Nurullah AYDIN, (1996), Genel Turizm ve Otelcilik Bilgisi, Eskişehir: Etam A.Ş., İÇÖZ, Orhan, (2007), Genel Turizm-Turizmde Temel İlkeler ve Kavramlar
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Öğretim üyesinin hazırlamış olduğu ders notu, projeksiyon cihazı.

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 5 2 10
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 5 2 10
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 6 2 12
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 7 2 14
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90