Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MESLEK YÜKSEKOKULU / BYS113 - BÜRO HİZMETLERİ VE SEKRETERLİK

Kodu: BYS113 Adı: GENEL İŞLETME Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü BÜRO HİZMETLERİ VE SEKRETERLİK
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BARIŞ İBRAHİM DİLEK (bdilek@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
İCLAL POMAK, AYNUR KARAKOÇ,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
İşletme ve işletmecilikle ilgili temel kavramları tanıtmak, işletme bilimini ve işletmeyi genel ve bütüncül bir bakış açısı ile tanımlamak.İşletme fonksiyonlarını genel olarak tanımlamak.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Bir işletmenin temel kuram ve kavramlarının neler olduğunu ve birbiriyle olan ilişkilerini ifade edebilir PÇ-1 Sekreterlik mesleğini her tür işletme ve büroda uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 İşletmelerin kuruluş ve işleyişine ilişkin yapıyı analiz edebilir PÇ-1 Sekreterlik mesleğini her tür işletme ve büroda uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Basit işletme problemlerinin nedenlerini ortaya koyabilir. Temel işletmecilik yaklaşım ve yöntemleri yardımıyla basit problemleri çözebilir. PÇ-1 Sekreterlik mesleğini her tür işletme ve büroda uygular.
PÇ-4 Tüm servislerle ve başka işletmelerin bütün departmanlarıyla takım çalışması yapar.
PÇ-9 Tanımlanmış bir hedef doğrultusunda var olan problem sürecini çözümler.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Değişik işletmecilik uygulamalarını öğrenecektir PÇ-1 Sekreterlik mesleğini her tür işletme ve büroda uygular.
PÇ-5 Bilim, teknoloji ve çağdaş konular hakkındaki gelişmeleri izleyerek kendini ve tüm çalışanları geliştirir ve kalite ,toplam kalite yönetimi konularında bilinç sahibi olur.
PÇ-11 Ulusal ve uluslararası çağdaş sorunları takip eder.
PÇ-17 Girişimcilik Becerisi
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
İşletme ve işletmecilik ile ilgili temel bilgiler, İşletme kuruluş işlemleri, İşletme fonksiyonları
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Temel Kavramlar Anlatım, tartışma
2 Temel Kavramlar Anlatım, tartışma
3 İşletmelerin Amaçları Anlatım, tartışma
4 İşletmenin Çevresi Anlatım, tartışma
5 İşletmelerin Sınıflandırılması Anlatım, tartışma
6 İşletmenin Kuruluşu Anlatım, tartışma
7 Yönetim Fonksiyonu Anlatım, tartışma
8 Ara Sınav
9 Tedarik ve Üretim Fonksiyonu Anlatım, tartışma
10 Pazarlama Fonksiyonu Anlatım, tartışma
11 Pazarlama Fonksiyonu Anlatım, tartışma
12 Halkla İlişkiler Fonksiyonu Anlatım, tartışma
13 İnsan Kaynakları Fonksiyonu Anlatım, tartışma
14 Muhasebe, Finans Fonksiyonu Anlatım, tartışma
15 Araştırma-Geliştirme (AR-GE) Fonksiyonu Anlatım, tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Tuncer, D., Ayhan, D. Y., & Varoğlu, D. B. (2008). Genel işletmecilik bilgileri. Siyasal Yayınevi.
2 Çelik, A., & Şimşek, M. Ş. (2014). Meslek Yüksek Okulları İçin Genel İşletme. Eğitim Yayınevi.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Projeksiyon, tahta, ders kitabı, yardımcı kaynaklar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 8 24
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 8 24
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 2 6
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 2 6
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90