Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MESLEK YÜKSEKOKULU / TIY116 - TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ

Kodu: TIY116 Adı: YİYECEK İÇECEK SERVİSİ I Teorik+Uygulama: 3+1 AKTS: 5
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FURKAN SOYSALDI (furkansoysaldi@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Yiyecek-içecek servisi ile ilgili temel bilgileri vermek ve servis konusunda çalışma hayatında gerekli olacak becerileri kazandırmak.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Yiyecek içecek servisi konusundaki teknik bilgileri uygulayabilir. PÇ-4 Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir.
PÇ-5 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
DÖÇ-2 Yiyecek içecek servisi ile ilgili uygulama yapabilir. PÇ-4 Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir.
PÇ-5 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
PÇ-12 Otel işletmelerinde yiyecek içecek departmanı altında yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri, ziyafet organizasyonları uygulamaları bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
DÖÇ-3 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri kullanabilir. PÇ-12 Otel işletmelerinde yiyecek içecek departmanı altında yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri, ziyafet organizasyonları uygulamaları bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
Laboratuvar Sınavı
DÖÇ-4 Alanı ile ilgili fiziksel ortamın ve araç-gereçlerin bakımını yapabilir. PÇ-5 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Servis kavramı ve servisin önemi, servis personeli, servis araç-gereçleri, servise hazırlık, servisle ilgili kurallar, servis teknikleri, bar ve içki servisi.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Servisin tanımı, önemi ve servis yerleri. Anlatım.
2 Servis personeli ve görevleri Anlatım.
3 Serviste kullanılan araç-gereç ve malzemeler Anlatım ve gösterim.
4 Servise hazırlık (Mise en place) Anlatım ve gösterim.
5 Servis teknikleri ve servisle ilgili kurallar. Anlatım ve gösterim.
6 Kahvaltı servisi ve oda servisi. Anlatım ve gösterim.
7 Bazı özel yemeklerin servisi. Anlatım.
8 Ara Sınav
9 Barın tanımı, bar çeşitleri. Anlatım.
10 Bar personeli ve görevleri. Anlatım.
11 Bar araç-gereçleri. Anlatım ve gösterim.
12 İçecek çeşitleri ve servisi. Anlatım ve gösterim.
13 Servis uygulamaları. Laboratuvar uygulaması.
14 Servis uygulamaları. Laboratuvar uygulaması.
15 Servis uygulamaları. Laboratuvar uygulaması.
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Yörükoğlu, M.Altuğ. (1995). Otel İşletmelerinde Servis Yönetimi, Damla Matbaacılık, Konya.
2 Sökmen, Alptekin, (2008). Servis Tekniği ve Uygulamaları, Detay Yayıncılık, Ankara.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Öğretim üyesinin hazırlamış olduğu ders notu, projeksiyon cihazı ve servis araç-gereçleri.

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı 13,14,15 4 30
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 30

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 14 42
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 1 4 4
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 7 28
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 6 18
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 150