|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | FURKAN SOYSALDI (furkansoysaldi@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Yiyecek-içecek servisi ile ilgili temel bilgileri vermek ve servis konusunda çalışma hayatında gerekli olacak becerileri kazandırmak. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Yiyecek içecek servisi konusundaki teknik bilgileri uygulayabilir. |
PÇ-4 Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir. PÇ-5 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı |
DÖÇ-2 | Yiyecek içecek servisi ile ilgili uygulama yapabilir. |
PÇ-4 Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir. PÇ-5 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. PÇ-12 Otel işletmelerinde yiyecek içecek departmanı altında yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri, ziyafet organizasyonları uygulamaları bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı |
DÖÇ-3 | Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri kullanabilir. |
PÇ-12 Otel işletmelerinde yiyecek içecek departmanı altında yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri, ziyafet organizasyonları uygulamaları bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. |
Laboratuvar Sınavı |
DÖÇ-4 | Alanı ile ilgili fiziksel ortamın ve araç-gereçlerin bakımını yapabilir. |
PÇ-5 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Servis kavramı ve servisin önemi, servis personeli, servis araç-gereçleri, servise hazırlık, servisle ilgili kurallar, servis teknikleri, bar ve içki servisi. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Servisin tanımı, önemi ve servis yerleri. | Anlatım. |
2 | Servis personeli ve görevleri | Anlatım. |
3 | Serviste kullanılan araç-gereç ve malzemeler | Anlatım ve gösterim. |
4 | Servise hazırlık (Mise en place) | Anlatım ve gösterim. |
5 | Servis teknikleri ve servisle ilgili kurallar. | Anlatım ve gösterim. |
6 | Kahvaltı servisi ve oda servisi. | Anlatım ve gösterim. |
7 | Bazı özel yemeklerin servisi. | Anlatım. |
8 | Ara Sınav | |
9 | Barın tanımı, bar çeşitleri. | Anlatım. |
10 | Bar personeli ve görevleri. | Anlatım. |
11 | Bar araç-gereçleri. | Anlatım ve gösterim. |
12 | İçecek çeşitleri ve servisi. | Anlatım ve gösterim. |
13 | Servis uygulamaları. | Laboratuvar uygulaması. |
14 | Servis uygulamaları. | Laboratuvar uygulaması. |
15 | Servis uygulamaları. | Laboratuvar uygulaması. |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Yörükoğlu, M.Altuğ. (1995). Otel İşletmelerinde Servis Yönetimi, Damla Matbaacılık, Konya. | |
2 | Sökmen, Alptekin, (2008). Servis Tekniği ve Uygulamaları, Detay Yayıncılık, Ankara. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Öğretim üyesinin hazırlamış olduğu ders notu, projeksiyon cihazı ve servis araç-gereçleri. |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | 13,14,15 | 4 | 30 |
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 30 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 4 | 14 | 56 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 3 | 14 | 42 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 1 | 4 | 4 |
Ara Sınav İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 6 | 18 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 150 |