|
|||||
| Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
| Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
| Ders Türü | Zorunlu | ||||
| Bölümü | TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ | ||||
| Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
| Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
| Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
| Öğretim Elemanı | FURKAN SOYSALDI (furkansoysaldi@nevsehir.edu.tr) | ||||
| Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
| Öğretim Dili | Türkçe | ||||
| Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
| Dersin Amacı | |||||
| Yiyecek-içecek servisi ile ilgili temel bilgileri vermek ve servis konusunda çalışma hayatında gerekli olacak becerileri kazandırmak. | |||||
| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
| DÖÇ-1 | Yiyecek içecek servisi konusundaki teknik bilgileri uygulayabilir. |
PÇ-4 Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir. PÇ-5 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı |
| DÖÇ-2 | Yiyecek içecek servisi ile ilgili uygulama yapabilir. |
PÇ-4 Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir. PÇ-5 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. PÇ-12 Otel işletmelerinde yiyecek içecek departmanı altında yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri, ziyafet organizasyonları uygulamaları bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı |
| DÖÇ-3 | Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri kullanabilir. |
PÇ-12 Otel işletmelerinde yiyecek içecek departmanı altında yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri, ziyafet organizasyonları uygulamaları bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. |
Laboratuvar Sınavı |
| DÖÇ-4 | Alanı ile ilgili fiziksel ortamın ve araç-gereçlerin bakımını yapabilir. |
PÇ-5 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. |
Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı |
| PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
|||
| Dersin İçeriği | ||
| Servis kavramı ve servisin önemi, servis personeli, servis araç-gereçleri, servise hazırlık, servisle ilgili kurallar, servis teknikleri, bar ve içki servisi. | ||
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
| Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
| 1 | Servisin tanımı, önemi ve servis yerleri. | Anlatım. |
| 2 | Servis personeli ve görevleri | Anlatım. |
| 3 | Serviste kullanılan araç-gereç ve malzemeler | Anlatım ve gösterim. |
| 4 | Servise hazırlık (Mise en place) | Anlatım ve gösterim. |
| 5 | Servis teknikleri ve servisle ilgili kurallar. | Anlatım ve gösterim. |
| 6 | Kahvaltı servisi ve oda servisi. | Anlatım ve gösterim. |
| 7 | Bazı özel yemeklerin servisi. | Anlatım. |
| 8 | Ara Sınav | |
| 9 | Barın tanımı, bar çeşitleri. | Anlatım. |
| 10 | Bar personeli ve görevleri. | Anlatım. |
| 11 | Bar araç-gereçleri. | Anlatım ve gösterim. |
| 12 | İçecek çeşitleri ve servisi. | Anlatım ve gösterim. |
| 13 | Servis uygulamaları. | Laboratuvar uygulaması. |
| 14 | Servis uygulamaları. | Laboratuvar uygulaması. |
| 15 | Servis uygulamaları. | Laboratuvar uygulaması. |
| 16 | Final Sınavı | |
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
| 1 | Yörükoğlu, M.Altuğ. (1995). Otel İşletmelerinde Servis Yönetimi, Damla Matbaacılık, Konya. | |
| 2 | Sökmen, Alptekin, (2008). Servis Tekniği ve Uygulamaları, Detay Yayıncılık, Ankara. | |
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
| Öğretim üyesinin hazırlamış olduğu ders notu, projeksiyon cihazı ve servis araç-gereçleri. | ||
| Ölçme Yöntemi | |||
| Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
| Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
| Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
| 1.Sözlü Sınav | |||
| 2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
| 3.Laboratuvar Sınavı | 13,14,15 | 4 | 30 |
| 4.Sunum | |||
| 5.Rapor | |||
| 6.Seminer | |||
| 7.Performans Ödevi | |||
| 8.Dönem Ödevi | |||
| 9.Proje | |||
| Final Sınavı | 16 | 1 | 30 |
| Öğrenci İş Yükü | |||
| İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
| Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 4 | 14 | 56 |
| Sınıf Dışı Çalışma | |||
| a) Okuma | 3 | 14 | 42 |
| b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
| c) Performans Ödevi | 0 | ||
| d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
| e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
| Sözlü Sınav | 0 | ||
| Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
| Laboratuvar Sınavı | 1 | 4 | 4 |
| Ara Sınav İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 |
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
| Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 6 | 18 |
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
| 0 | |||
| 0 | |||
| Toplam İş Yükü | 150 | ||