Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MESLEK YÜKSEKOKULU / TIY205 - TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ

Kodu: TIY205 Adı: OTELCİLİK OTOMASYON SİSTEMLERİ Teorik+Uygulama: 4+1 AKTS: 5
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FURKAN SOYSALDI (furkansoysaldi@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Konaklama işletmelerinde önbüro ve kat hizmetleri departmalarınca ağırlıklı olarak kullanılan Opera otomasyon programının öğrenciler tarafından aktif şekilde kullanılmasını sağlamak

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygulayabilir. PÇ-4 Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir.
PÇ-8 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Turizm ve otel işletmelerinde kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanabilir. PÇ-6 Turizm ve otel işletmelerinde kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanır.
PÇ-13 Rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama, hesap işleme, muhasebe ve kayıt işlemlerini bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Otomasyon proğramı kullanımının sektörde kullanım alanlarını departman bazında işleyişini anlayabilir. PÇ-13 Rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama, hesap işleme, muhasebe ve kayıt işlemlerini bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Otellerde kullanılan otomasyon programları, fonksiyonları ve kullanım alanları anlatılır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Konaklama işletmelerinde kullanılan otomasyon sistemleri hakkında genel bilgiler sözlü anlatım
2 Rezervasyon Menüsü sözlü anlatım
3 Rezervasyon Menüsü sözlü anlatım
4 Rezervasyon Menüsü sözlü anlatım
5 Front Desk Menüsü sözlü anlatım
6 Front Desk Menüsü sözlü anlatım
7 Cashiering Menüsü sözlü anlatım
8 Ara Sınav
9 Cashiering Menüsü sözlü anlatım
10 Cashiering Menüsü sözlü anlatım
11 Rooms Management Menüsü sözlü anlatım
12 Diğer İşlemler – Raporlar sözlü anlatım
13 Gün Sonu İşlemeleri sözlü anlatım
14 Alıştırmalar sözlü anlatım
15 Alıştırmalar sözlü anlatım
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Sokmen, A.'Konaklama İşletmelerinde Opera-PMS Otomasyon Programı' Detay Yayıncılık.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders kitabı vb. yazılı kaynaklar, internet

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 5 14 70
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 6 12
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 8 24
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 1 10 10
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 8 16
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 8 16
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 150