Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MESLEK YÜKSEKOKULU / TIY208 - TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ

Kodu: TIY208 Adı: İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 2
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FURKAN SOYSALDI (furkansoysaldi@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Öğrencileri İş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı bilgilendirmek, ilk yardım ve güvenlik önlemlerinin alınmasını kavratmak.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 İşyerinde, işçi sağlığı ve iş güvenliği organizasyonlarını kurma ve uygulama becerisi kazanabilir. PÇ-8 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Kamu ve özel kesimin aradığı niteliklere sahip eleman olabilir. PÇ-5 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Meslek ilkeleri bilincine sahip olabilir. PÇ-20 Ulusal ve etik değerlere bağlıdır, yaptığı çalışmalarda bu değerlere özen gösterir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
İş güvenliğinin tarihsel gelişimi, iş güvenliğinin önemi, ülkemizde iş güvenliğinin genel görünümü, İş kazalarının nedenleri, meslek hastalıkları, ilk yardım.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 İş güvenliğinin tanımı ve tarihçesi Anlatım / Soru – Cevap
2 İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin önemi Anlatım / Soru – Cevap
3 Ülkemizde işçi sağlığı ve İş güvenliğinin genel görünümü Anlatım / Soru – Cevap
4 İşletmelerde işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması için alınması gereken önlemler Anlatım / Soru – Cevap
5 İşletmelerde işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması için alınması gereken önlemler Anlatım / Soru – Cevap
6 İş kazalarının ve meslek hastalıklarının nedenleri Anlatım / Soru – Cevap
7 İşten kaynaklanan etkenlere karşı sağlığı koruma ve geliştirme Anlatım / Soru – Cevap
8 Ara Sınav
9 İşverenin sorumluluğunun kaynakları ve sorumluluk türleri Anlatım / Soru – Cevap
10 İşverenin sorumluluğunun koşulları Anlatım / Soru – Cevap
11 İş güvenliği tedbirlerini almayan işverenlere uygulanacak yaptırımlar Anlatım / Soru – Cevap
12 İş güvenliği denetimi Anlatım / Soru – Cevap
13 İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda ulusal ve uluslararası kuruluşlar Anlatım / Soru – Cevap
14 İlk yardım Anlatım / Soru – Cevap
15 İlk yardım Anlatım / Soru – Cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Altınel, Hüseyin, İşçi sağlığı ve İş Güvenliği, Ankara, 2011 A. Gürhan FİŞEK, Çalışma Yaşamında Sağlık Güvenlik, Fişek Enstitüsü Yayınları, Ankara, 2009.
2 Turhan AKBULUT, İşçi Sağlığı Prensip ve Uygulamaları, Sistem Yayınları, İstanbul, 1994
3 A. Gürhan FİŞEK, Çalışma Yaşamında Sağlık Güvenlik, Fişek Enstitüsü Yayınları, Ankara, 2009
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Altınel, Hüseyin, İşçi sağlığı ve İş Güvenliği, Ankara, 2011

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 6 12
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 3 6
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 1 4
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 2 8
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 60