Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MESLEK YÜKSEKOKULU / TIY214 - TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ

Kodu: TIY214 Adı: MESLEK ETİĞİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FURKAN SOYSALDI (furkansoysaldi@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Ahlaki değerlerin örgüt kültürü ve imajındaki önemi, istenilen ahlaki davranışların ve değerlerin geliştirilmesi programlarının nasıl uygulanabileceği, ahlaki davranışların nasıl denetlenebileceği ve ahlaki değerlerin ihlalinde izlenebilecek yolların neler olabileceğinin öğretilmesi dersin amacını oluşturmaktadır

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 İş ahlakını tanımlayabilir. PÇ-20 Ulusal ve etik değerlere bağlıdır, yaptığı çalışmalarda bu değerlere özen gösterir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 İşletmecilikte iş ahlakının önemini bilir. PÇ-20 Ulusal ve etik değerlere bağlıdır, yaptığı çalışmalarda bu değerlere özen gösterir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Çeşitli etik yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi olur. PÇ-20 Ulusal ve etik değerlere bağlıdır, yaptığı çalışmalarda bu değerlere özen gösterir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Etiksel karar verme sürecini tanımlayabilir PÇ-20 Ulusal ve etik değerlere bağlıdır, yaptığı çalışmalarda bu değerlere özen gösterir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Ahlak kavramının tanımlanması, ahlaki değerlerin kaynakları, ahlaki davranışların toplumun varlığını sürdürebilmesi açısından önemi, iş yapmada ahlakın önemi, ahlak ve örgüt kültürü arasındaki ilişkiler, ahlaki bir örgüt kültürü geliştirilmesinin önemi, ahlaki davranışları geliştirmenin yolları ve ahlaki ihlaller karşısında izlenmesi gereken tutumlar dersin kapsamını oluşturmaktadır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 İş Ahlakı ve İlişkili Kavramların Tanımlanması Anlatım
2 İşletmecilikte Sosyal Sorumluluk Tartışma
3 Etik Kuramlarının ve Yaklaşımlarının Tanıtılması Tartışma
4 Etik Kuramlarının ve Yaklaşımlarının Tanıtılması Soru-Cevap
5 İşletmecilik ve Yönetimde Etiksel Konular Tartışma
6 Etiksel Karar Vermede Normatif ve Psikolojik Yaklaşımlar Anlatım
7 Etiksel Karar Verme Süreci Anlatım
8 Ara Sınav
9 Geleneksel Etik Kuramlarının Modern İşletmecilik Kararlarına Uygulanması Tartışma
10 Yöneticilerin Etiksel İkilemleri Tartışma
11 Etiksel Davranış Yönetimi Anlatım
12 Örgütsel Bir Kültür Olarak Etik; Etiksel Örgüt Kültürü Yaratılması Soru-Cevap
13 Ağırlama Endüstrisinde Etiksel Davranış Yönetimi Anlatım
14 Turizm Yönetimi Etiğinde Seçilmiş Konular ve Örnek Olaylar Tartışma
15 Genel Tekrar Anlatım
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Linda K. TREVINO and Katherine A. NELSON, MANAGING BUSINESS ETHICS: Straight Talk About How to Do It Right, John Wiley & Sons, Inc., New York,1995.
2 Elizabeth P TIERNEY, İş Ahlakı, Rota Yayınları, İstanbul, 1997.
3 Francis P. McHUGH, İş Ahlakı, TÜSİAD, Yayın No, TÜSİAD - T / 92, 8 - 154, İstanbul, 1992.
4 İnayet PEHLİVAN, Yönetsel, Mesleki ve Örgütsel ETİK, Pegem, Ankara, 1998.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 4 5 20
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 7 21
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 0
Ara Sınav 0
Final Sınavı İçin Hazırlık 10 2 20
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90