Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

HACIBEKTAŞ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU / GRŞ202 - BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİSİ

Kodu: GRŞ202 Adı: GİRİŞİMCİLİK Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİSİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı HAKAN YALIN (hakanyalin@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğrencileri girişim fikri ve girişimcilik ile ilgili teorik konularda bilgilendirmek ve yardım alabilecekleri kurum ve kuruluşları tanıtarak konuyla ilgili motivasyonlarını artırmaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Girişimcilik konusunda farklı yaklaşım ve yöntemleri kullanmak için gerekli bilgi ve beceri ile yenilikçilik ve yaratıcılık teknikleri konusunda bilgi ve beceriler kazanır. PÇ-26 Girişimcilik bilinci kazanır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 İşletme kuruluş süreci ve maliyet hesaplamaları konusunda bilgi sahibi olur. PÇ-26 Girişimcilik bilinci kazanır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 İşletme yönetimi konusunda bilgi sahibi olur. PÇ-26 Girişimcilik bilinci kazanır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Franchising ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur. PÇ-26 Girişimcilik bilinci kazanır.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Girişimcinin ortaya çıkısını ve girişimcinin is hayatında başarılı olması yöntemlerini kavrayabilmiş, küçük isletmeleri ve ekonomideki rollerini kavrayabilme, küçük isletmelerin kuruluş şekillerini ve yönetimini kavrayabilme.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Girişimciliğin tarihsel gelişimi. Anlatım.
2 Girişimcilik ve girişimci kavramları. Anlatım.
3 Yeni bir iş kurma ve mevcut bir işletmeyi satın alma. Anlatım, Beyin Fırtınası.
4 Franchising. Anlatım, Tartışma.
5 Pazarlama planının hazırlanması. Anlatım, Tartışma.
6 Yeni bir işletme kurmanın finansman boyutu. Anlatım, Tartışma.
7 Yeni bir işletme kurmanın finansman boyutu. Anlatım, Tartışma.
8 Ara Sınav
9 İş planı. Anlatım, Tartışma.
10 İç girişimcilik. Anlatım, Tartışma.
11 Girişimcilik ve Kültür. Anlatım, Tartışma.
12 Kadın girişimcilik. Anlatım, Tartışma.
13 Aile işletmeleri. Anlatım, Tartışma.
14 Aile işletmelerinde kurumsallaşmaya yönelik engeller. Anlatım, Tartışma.
15 İş ahlakı sosyal sorumluluk ve girişimcilik. Anlatım, Tartışma.
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Çetindamar, Dilek, (2002) Türkiyede Girişimcilik, TÜSİAD Yayınları(Yayın No:TÜSİAD-T/2002-12/340).
2 Dilsiz, İ. ve Kölük, N. (2004) Meslek Yüksekokulları İçin Girişimcilik, Atlas Yayınları.
3 Avrupa Komisyonu, Avrupada Girişimcilik-Yeşil Kitap, TUSİAD Yayınları.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Bilgisayar, Projektör.

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 7 21
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 8 16
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 4 8
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 5 15
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90