| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | 
		PÇ | 
		ODY | 
	
	
		| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | 
		 | 
		 | 
	
		
		| DÖÇ-1 | 
		Maliyet kontrolünün önemini açıklayabilir. | 
		
		
			
		 
			PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar. PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.  
			
		 | 
		 Yazılı Sınav   | 
	
		
		| DÖÇ-2 | 
		Maliyet kontrol yöntemlerini uygulayabilir. | 
		
		
			
		 
			PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar. PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.  
			
		 | 
		 Yazılı Sınav   | 
	
		
		| DÖÇ-3 | 
		Maliyet kontrolü ile ilgili analizler yapabilir. | 
		
		
			
		 
			PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar. PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.  
			
		 | 
		 Yazılı Sınav   | 
	
		
		| DÖÇ-4 | 
		Yiyecek içecek işletmelerinde fiyatlama ve fiyatlama yaklaşımlarının planlanmasını açıklayabilir. | 
		
		
			
		 
			PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar.  
			
		 | 
		 Yazılı Sınav   | 
	
		
		PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi | 
	
	
		| Dersin İçeriği | 
	
	
		| Maliyet  kontrolünün tanımı, kapsamı, önemi, amacı ve temel kavramlar, yiyecek, içecek ve işgücü maliyet kontrol süreçleri, fiyatlama yaklaşımları, maliyet ve satışların analizi, maliyetlerin dağıtımı, maliyet-kara geçiş analizleri. | 
	
	
		| Haftalık Detaylı Ders İçeriği | 
	
	
		| Hafta | 
		Detaylı İçerik | 
		Öğretim Yöntem ve Teknikleri | 
	
	
		
		| 1 | 
		Maliyet kontrolünün tanımı, kapsamı, önemi, amacı ve temel kavramlar | 
		Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. | 
	
		
		| 2 | 
		Yiyecek maliyet kontrol süreci:  Satın alma kontrolü | 
		Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. | 
	
		
		| 3 | 
		Yiyecek maliyet kontrol süreci:tesellüm kontrolü  | 
		Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. | 
	
		
		| 4 | 
		Yiyecek maliyet kontrol süreci:Depolama ve dağıtım kontrolü | 
		Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. | 
	
		
		| 5 | 
		Yiyecek maliyet kontrol süreci:Üretim kontrolü | 
		Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. | 
	
		
		| 6 | 
		Yiyecek maliyet kontrol süreci: Gelir kontrolü | 
		Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. | 
	
		
		| 7 | 
		İçecek maliyet kontrol süreci:  Satın alma, depolama ve dağıtım kontrolü | 
		Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. | 
	
		
		| 8 | 
		Ara Sınav | 
		 | 
	
		
		| 9 | 
		İçecek maliyet kontrol süreci: İçecek üretim kontrolü | 
		Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. | 
	
		
		| 10 | 
		İçecek maliyet kontrol süreci: Gelir kontrolü | 
		Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. | 
	
		
		| 11 | 
		İşgücü maliyet kontrolü | 
		Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. | 
	
		
		| 12 | 
		Yiyecek içecek işletmelerinde fiyatlama ve fiyatlama yaklaşımlarının planlanması | 
		Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. | 
	
		
		| 13 | 
		Yiyecek içecek maliyet kontrol yöntemleri | 
		Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. | 
	
		
		| 14 | 
		Maliyet ve satışların analizi | 
		Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. | 
	
		
		| 15 | 
		Maliyetlerin dağıtımı ve maliyet-kara geçiş analizleri | 
		Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası. | 
	
	
	
		| 16 | 
		Final Sınavı | 
		 | 
	
	
	
		| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | 
	
		
		| 1 | 
		Yaşar Yılmaz, Konaklama İşletmelerinde Yiyecek&İçecek Maliyet Kontrolü, maliyet ve satışların analizi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2010. | 
	
		
		| 2 | 
		Ahmet Aktaş, Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Livane Matbaası, Antalya, 2001. | 
	
		
		| 3 | 
		Haşim Aras, Konaklama İşletmelerinde Yiyecek-İçecek Maliyet Kontrolü, T.C. Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Müdürlüğü, Ankara, 1993. | 
	
		
		| 4 | 
		Alparslan Usal ve Osman Avşar Kurgun, Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Detay Yayıncılık, Ankara, Ekim 2003. | 
	
		
		| 5 | 
		Mehmet Sarıışık (2017) Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü, Detay yayıncılık, Ankara | 
	
		
		| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | 
	
	
		| Projeksiyon, bilgisayar |