|
|||||
| Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
| Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
| Ders Türü | Seçmeli | ||||
| Bölümü | BİYOLOJİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
| Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
| Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
| Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
| Öğretim Elemanı | HANİFE ÖZBAY (hanifeozbay@nevsehir.edu.tr) | ||||
| Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
| Öğretim Dili | Türkçe | ||||
| Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
| Dersin Amacı | |||||
| Yüksek Lisans öğrencilerine ötrofikasyonla ilgili geniş bilgiler kazandırmak | |||||
| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
| DÖÇ-1 | Ötrofikasyonla ilgili temel bilgileri söyleyebilir |
PÇ-1 Biyoloji alanındaki güncel ve en iyi uygulamaları da içeren ileri bilgiye sahiptir, bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar |
Yazılı Sınav |
| DÖÇ-2 | İlgili alanda deneysel çalışmalr yapabilir |
PÇ-2 Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak, kontrollü deneyler planlar ve ilgili alanda orijinal araştırmalar gerçekleştirir |
Yazılı Sınav |
| DÖÇ-3 | Analitik metodlarla problemleri çözebilir |
PÇ-3 Sahip olduğu bilgiyi analiz ederek, karşılaştırarak ve sorgulayarak problemlerin çözümünde kullanır ve ilgili alanda orijinal bir araştırmayı bağımsız olarak yürütür |
Yazılı Sınav |
| DÖÇ-4 | Ötrofikasyonla ilgili pek çok bilgiyi uygulayabilir |
PÇ-5 Mesleki alanla ilgili her faaliyette, bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir |
Yazılı Sınav |
| PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
|||
| Dersin İçeriği | ||
| Giriş ve terminology; Suda Yaşam; Suyun kimyasal bileşenleri; Durgun Sular ve özellikleri; Göllerin doğuşu, gelişimi ve ölümü; sularda besin tuzu kaynakları; Ötrofikasyonun tanımı ve tarihsel örnekler; Ötrofikasyonun genel etkileri; Ötrofikasyonun kominiteler üzerine etkileri; Göllerde deneysel çalışmalar; Ötrofikasyon mdellemesi; Tatlı suların geleceği; Ötrofikasyonun kontrolü | ||
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
| Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
| 1 | Giriş ve terminology | Anlatım |
| 2 | Suda Yaşam | Anlatım |
| 3 | Suyun kimyasal bileşenleri | Anlatım |
| 4 | Durgun Sular ve özellikleri | Anlatım |
| 5 | Göllerin doğuşu, gelişimi ve ölümü | Anlatım |
| 6 | Sularda besin tuzu kaynakları | Anlatım |
| 7 | Ötrofikasyonun tanımı ve tarihsel örnekler | Anlatım |
| 8 | Ara Sınav | |
| 9 | Ötrofikasyonun genel etkileri | Anlatım |
| 10 | Ötrofikasyonun kominiteler üzerine etkileri | Anlatım |
| 11 | Göllerde deneysel çalışmalar | Anlatım |
| 12 | Tatlı suların geleceği | Anlatım |
| 13 | Ötrofikasyon modellemesi | Anlatım |
| 14 | Ötrofikasyonun kontrolü | Anlatım |
| 15 | Ötrofikasyonun kontrolü | Anlatım |
| 16 | Final Sınavı | |
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
| 1 | 1.Ecology of Freshwaters: Man and Medium, Past to Futture ( Brian Moss, 3rd ed., 1998, Blackweel, UK) 2.Biology of Freshwater Pollution (C. F. Mason, 3rd ed., 1996, Longman Ltd, England) | |
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
| Ders Kitapları: 1.Ecology of Freshwaters: Man and Medium, Past to Futture ( Brian Moss, 3rd ed., 1998, Blackweel, UK) 2.Biology of Freshwater Pollution (C. F. Mason, 3rd ed., 1996, Longman Ltd, England) | ||
| Ölçme Yöntemi | |||
| Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
| Ara Sınav | 8 | 2 | 40 |
| Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
| 1.Sözlü Sınav | |||
| 2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
| 3.Laboratuvar Sınavı | |||
| 4.Sunum | |||
| 5.Rapor | |||
| 6.Seminer | |||
| 7.Performans Ödevi | |||
| 8.Dönem Ödevi | |||
| 9.Proje | |||
| Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
| Öğrenci İş Yükü | |||
| İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
| Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
| Sınıf Dışı Çalışma | |||
| a) Okuma | 3 | 13 | 39 |
| b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
| c) Performans Ödevi | 0 | ||
| d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
| e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
| Sözlü Sınav | 0 | ||
| Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
| Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
| Ara Sınav İçin Hazırlık | 5 | 7 | 35 |
| Ara Sınav | 2 | 1 | 2 |
| Final Sınavı İçin Hazırlık | 5 | 12 | 60 |
| Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
| 0 | |||
| 0 | |||
| Toplam İş Yükü | 180 | ||