| 
	|||||
| Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
| Ders Düzeyi | Lisans | ||||
| Ders Türü | Seçmeli | ||||
| Bölümü | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI | ||||
| Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
| Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
| Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
| Öğretim Elemanı | BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
| Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları  | 
		|||||
| Öğretim Dili | Türkçe | ||||
| Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
| Dersin Amacı | |||||
| Gıda zehirlenmelerini önlemek ve gıda güvenliğini sağlamak için gıdaların satın alınmasından servisine kadar geçen süredeki kural ve ilkelerin öğretilmesi. | |||||
| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
| DÖÇ-1 | Yiyecek içecek işletmelerinde gıda güvenliği ve personel hijyeninin önemini kavrar. | 
			
		 
			PÇ-4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilir ve uygular. PÇ-13 Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.  | 
		 Yazılı Sınav | 
	
| DÖÇ-2 | Gıda kontaminasyonuna neden olan faktörleri kavrar. | 
			
		 
			PÇ-4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilir ve uygular. PÇ-13 Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. PÇ-14 Mesleki etik standartları bilir ve uygular. PÇ-21 Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.  | 
		 Yazılı Sınav | 
	
| DÖÇ-3 | Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği yönetim sistemleri hakkında bilgi sahibi olur. | 
			
		 
			PÇ-4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilir ve uygular. PÇ-13 Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. PÇ-14 Mesleki etik standartları bilir ve uygular.  | 
		 Yazılı Sınav | 
	
| DÖÇ-4 | Gıda kaynaklı hastalıkları tanımlayabilir. | 
			
		 
			PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. PÇ-13 Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. PÇ-14 Mesleki etik standartları bilir ve uygular.  | 
		 Yazılı Sınav | 
	
| PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi  | 
	|||
| Dersin İçeriği | ||
| Hijyen, sanitasyon, gıda kontaminasyonu, gıda güvenliği, , personel hijyeni, gıda kaynaklı hastalıklar | ||
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
| Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | 
| 1 | - Hijyen ve sanitasyon | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim | 
| 2 | - Gıda güvenliği ile ilgili temel kavramlar, - Dünya ve Türkiye'de gıda güvenliğinin genel durumu | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim | 
| 3 | - Gıda güvenliği ile ilgili çalışan uzman komitelerin tanıtımı | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim | 
| 4 | - Gıda kaynaklı hastalıklar(enfeksiyon, intoksikasyon ve toksiko-enfeksiyonlar) | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim | 
| 5 | - Gıda güvenliğinde riskler (Biyolojik, Fiziksel, Kimyasal riskler) | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim | 
| 6 | Biyolojik riskler - Bakteriler (Aeromonas spp., Bacillus spp, Campylobacter spp., Clostridium spp., Escherichia coli, Listeria monucytogenes, Salmonella spp., Shigella spp, Staphylococcus aureus) | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim | 
| 7 | Bakterilerin çoğalmasını etkileyen faktörler - Sıcaklık -Oksijen -pH -Su aktivitesi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim | 
| 8 | Ara Sınav | |
| 9 | - Virüsler - Parazitler - Prionlar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim | 
| 10 | - Algler - Küfler - Mayalar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim | 
| 11 | Kimyasal Riskler -Tarım ilaçları -Kimyasal Gübre kalıntıları -Veteriner ilaçları -Polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) -Ağır metaller -Dioksinler -Ambalaj maddelerinden geçişler (Migrasyon) -Deterjan ve dezenfektan kalıntıları -Gıda katkı maddeleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim | 
| 12 | -Gıda maddeleri ve mikroorganizma ilişkisi - | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim | 
| 13 | -Gıda işletmelerinde gıda güvenliği ve hijyen sağlama olanakları | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim | 
| 14 | Gıda işletmelerinde temizlik, dezenfeksiyon,hijyen ve sanitasyon uygulamaları | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim | 
| 15 | Gıda güvenliği yönetim sistemleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim | 
| 16 | Final Sınavı | |
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
| 1 | Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin, 2017. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı | |
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
| Ders Kitabı, Projeksiyon, Bilgisayar | ||
| Ölçme Yöntemi | |||
| Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) | 
| Ara Sınav | 8 | 2 | 40 | 
| Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
| 1.Sözlü Sınav | |||
| 2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
| 3.Laboratuvar Sınavı | |||
| 4.Sunum | |||
| 5.Rapor | |||
| 6.Seminer | |||
| 7.Performans Ödevi | |||
| 8.Dönem Ödevi | |||
| 9.Proje | |||
| Final Sınavı | 16 | 2 | 60 | 
| Öğrenci İş Yükü | |||
| İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü | 
| Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 | 
| Sınıf Dışı Çalışma | |||
| a) Okuma | 2 | 10 | 20 | 
| b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 10 | 2 | 20 | 
| c) Performans Ödevi | 0 | ||
| d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
| e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
| Sözlü Sınav | 0 | ||
| Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
| Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
| Ara Sınav İçin Hazırlık | 5 | 2 | 10 | 
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | 
| Final Sınavı İçin Hazırlık | 5 | 2 | 10 | 
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | 
| 0 | |||
| 0 | |||
| Toplam İş Yükü | 90 | ||