| 
	|||||
| Sınıf/Yarıyıl | 4 / Güz | ||||
| Ders Düzeyi | Lisans | ||||
| Ders Türü | Seçmeli | ||||
| Bölümü | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI | ||||
| Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
| Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
| Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
| Öğretim Elemanı | BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
| Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları  | 
		|||||
| Öğretim Dili | Türkçe | ||||
| Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
| Dersin Amacı | |||||
| Öğrencilere gıda mevzuatı hakkında temel bilgileri vermek. Gıda mevzuatı temel ilkelerii, Tüketici hakları, Uluslararası ve ulusal standartlar, Codex Alimentarius Komisyonu, Türkiye'de gıda mevzuatı ve gıda kontrolü, ISO-9000 ve Türk Standardları Enstitüsü hakkında bilgiler vermek | |||||
| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
| DÖÇ-1 | Türk Gıda Mevzuatı ile ilgili temel kavramları bilir. | 
			
		 
			PÇ-13 Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. | 
		 Yazılı Sınav | 
	
| DÖÇ-2 | Avrupa Birliği gıda mevzuatı hakkında bilgi sahibi olur. | 
			
		 
			PÇ-13 Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. | 
		 Yazılı Sınav | 
	
| DÖÇ-3 | Birleşmiş Milletler Codex Alimentarius Komisyonu gıda standartları hakkında bilgi sahibi olur. | 
			
		 
			PÇ-13 Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. | 
		 Yazılı Sınav | 
	
| PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi  | 
	|||
| Dersin İçeriği | ||
| Ulusal ve uluslararası gıda mevzuatları, HACCP, ISO 22000, BRC | ||
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
| Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | 
| 1 | Gıda Mevzuatının Gerekliliği ve Kalite | Anlatım, soru-cevap | 
| 2 | Gıda Mevzuatı ve Gıda Kalitesi İlişkisi | Anlatım, soru-cevap | 
| 3 | Ulusal ve Uluslararası Gıda Mevzuatı | Anlatım, soru-cevap | 
| 4 | Ulusal ve Uluslararası Gıda Mevzuatı | Anlatım, soru-cevap | 
| 5 | Gıda Mevzuatı ve Hazırlanma Gerekçeleri | Anlatım, soru-cevap | 
| 6 | Gıda Mevzuatının Temel Prensipleri | Anlatım, soru-cevap | 
| 7 | Türk Gıda Kanunu | Anlatım, soru-cevap | 
| 8 | Ara Sınav | |
| 9 | Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği | Anlatım, soru-cevap | 
| 10 | Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelik | Anlatım, soru-cevap | 
| 11 | Gıda Ürünleri Kodeksleri | Anlatım, soru-cevap | 
| 12 | Gıda Ambalaj ve Etiketlemeyle İlgili Düzenlemeler | Anlatım, soru-cevap | 
| 13 | Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Sistemi: Uygulanması, İzlenmesi, Dokümantasyon | Anlatım, soru-cevap | 
| 14 | BRC | Anlatım, soru-cevap | 
| 15 | ISO 22000 | Anlatım, soru-cevap | 
| 16 | Final Sınavı | |
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
| 1 | Anon., 2003. Türk Gıda Mevzuatı, Globus Dünya Basımevi, İstanbul | |
| 2 | Boutrif, E. 2003, The new role of Codex Alimentarius in the context of WTO/SPS agreement, Food Control, 14:81-88. | |
| 3 | Sağlam F.Ö. 1999. Türk Gıda Mevzuatı,ÇEV-SAĞ Yayınları, Ankara | |
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
| Ölçme Yöntemi | |||
| Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) | 
| Ara Sınav | 8 | 1 | 40 | 
| Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
| 1.Sözlü Sınav | |||
| 2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
| 3.Laboratuvar Sınavı | |||
| 4.Sunum | |||
| 5.Rapor | |||
| 6.Seminer | |||
| 7.Performans Ödevi | |||
| 8.Dönem Ödevi | |||
| 9.Proje | |||
| Final Sınavı | 16 | 1 | 60 | 
| Öğrenci İş Yükü | |||
| İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü | 
| Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 | 
| Sınıf Dışı Çalışma | |||
| a) Okuma | 4 | 5 | 20 | 
| b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 10 | 2 | 20 | 
| c) Performans Ödevi | 0 | ||
| d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
| e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
| Sözlü Sınav | 0 | ||
| Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
| Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
| Ara Sınav İçin Hazırlık | 5 | 2 | 10 | 
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | 
| Final Sınavı İçin Hazırlık | 5 | 2 | 10 | 
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | 
| 0 | |||
| 0 | |||
| Toplam İş Yükü | 90 | ||