| 
	|||||
| Sınıf/Yarıyıl | 4 / Güz | ||||
| Ders Düzeyi | Lisans | ||||
| Ders Türü | Zorunlu | ||||
| Bölümü | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI | ||||
| Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
| Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
| Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
| Öğretim Elemanı | KADER PARLAK (kaderparlak@nevsehir.edu.tr) | ||||
| Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları  | 
		|||||
| Öğretim Dili | Türkçe | ||||
| Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
| Dersin Amacı | |||||
| Bu dersin amacı; dünya mutfak kültürünü araştırmak, tanıtmak, bu mutfaklardan yemekler hazırlanması, yeni yemek reçetelerinin tasarlanması ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetlerin yürütülmesi yeterliklerinin kazandırmak. | |||||
| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
| DÖÇ-1 | Avrupa mutfak kültürlerini bilir. | 
			
		 
			PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.  | 
		 Yazılı Sınav | 
	
| DÖÇ-2 | Fransa ve İtalya mutfaklarından yemekler yapabilir. | 
			
		 
			PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.  | 
		 Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı Uygulama Sınavı  | 
	
| DÖÇ-3 | İspanyol mutfağından yemekler yapabilir | 
			
		 
			PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-11 Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular.  | 
		 Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı Uygulama Sınavı  | 
	
| DÖÇ-4 | Kuzey Avrupa mutfak kültürünü tanır ve yemeklerini yapar. | 
			
		 
			PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.  | 
		 Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı Uygulama Sınavı  | 
	
| DÖÇ-5 | İngiliz mutfak kültürlerini bilir ve yemeklerini yapar | 
			
		 
			PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.  | 
		 Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı Uygulama Sınavı  | 
	
| DÖÇ-6 | Balkan mutfak kültürlerini bilir ve yemeklerini yapar | 
			
		 
			PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.  | 
		 Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı Uygulama Sınavı  | 
	
| DÖÇ-7 | Rus mutfak kültürünü tanır ve yemeklerini yapar. | 
			
		 
			PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.  | 
		 Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı Uygulama Sınavı  | 
	
| DÖÇ-8 | Dünya Mutfak Kültürlerini bilir, füzyon uygulamalar yapar ve yaratıcı, yenilikçi sunumlar çıkartabilir. | 
			
		 
			PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. PÇ-9 Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar. PÇ-11 Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular. PÇ-24 Sanatsal konulara ilişkin bireysel yeteneklerini geliştirir.  | 
		 Yazılı Sınav Laboratuvar Sınavı Uygulama Sınavı  | 
	
| PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi  | 
	|||
| Dersin İçeriği | ||
| Avrupa ülkeleri mutfak kültürleri Rus mutfak kültürü Orta doğu mutfak kültürleri Kafkas mutfak kültürleri | ||
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
| Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | 
| 1 | Dünya Mutfaklarına giriş | Sözlü ve görsel anlatım | 
| 2 | Uluslararası temel mutfak kurallarını bilir, beş temel sosları ve yemeklerini yapar. | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama | 
| 3 | Fransız Mutfağı | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama | 
| 4 | İtalyan Mutfağı | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama | 
| 5 | İspanyol Mutfağı | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama | 
| 6 | Alman mutfak kültürü | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama | 
| 7 | Konuların Tekrarı | Sözlü ve görsel anlatım | 
| 8 | Ara Sınav | |
| 9 | İngiliz mutfak kültürü | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama | 
| 10 | Yunanistan mutfak kültürü | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama | 
| 11 | İskandinav mutfak kültürü | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama | 
| 12 | Balkan Mutfağı | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama | 
| 13 | Rus Mutfağı | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama | 
| 14 | Avusturya mutfak kültürü | Sözlü, görsel anlatım ve uygulama | 
| 15 | Konuların Tekrarı | Sözlü ve görsel anlatım | 
| 16 | Final Sınavı | |
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
| 1 | Fumey, G. & Etcheverria, O. (2007). Dünya Mutfakları Atlası. NTV Yayınları. | |
| 2 | Gürbüz, B. (2007). Dünya Mutfağı. Ankara: Detay Yayıncılık. | |
| 3 | Boyut Yayın Grubu. (2007). Dünya Yemekleri Serisi. İstanbul: Boyut Yayıncılık | |
| 4 | Şahin Perçin, N (2020). Dünya Mutfak Kültürleri. Beta Yayınları | |
| 5 | Morgan, J.L. (2006). Culinary Creation. Elsevier Inc. | |
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
| Ölçme Yöntemi | |||
| Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) | 
| Ara Sınav | 8 | 2 | 40 | 
| Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
| 1.Sözlü Sınav | |||
| 2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
| 3.Laboratuvar Sınavı | |||
| 4.Sunum | |||
| 5.Rapor | |||
| 6.Seminer | |||
| 7.Performans Ödevi | |||
| 8.Dönem Ödevi | |||
| 9.Proje | |||
| Final Sınavı | 16 | 2 | 60 | 
| Öğrenci İş Yükü | |||
| İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü | 
| Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 4 | 14 | 56 | 
| Sınıf Dışı Çalışma | |||
| a) Okuma | 2 | 8 | 16 | 
| b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 8 | 16 | 
| c) Performans Ödevi | 0 | ||
| d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
| e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
| Sözlü Sınav | 0 | ||
| Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
| Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
| Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 | 
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | 
| Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 | 
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | 
| 0 | |||
| 0 | |||
| Toplam İş Yükü | 120 | ||