|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 3 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | ONUR ŞEVKET YILDIZ (osyildiz@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı yiyecek-içecek fotoğrafçılığı ve stilistliğine ilişkin temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Fotoğrafçılıkla ilgili temel kavramları açıklayabilir |
PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. PÇ-11 Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular. PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Görsel estetik ve fotoğraf kompozisyonu hakkında bilgi sahibi olur. |
PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. PÇ-11 Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular. PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Yiyecek-İçecek fotoğraflarının kullanım amacına göre nasıl çekileceğini bilir. |
PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. PÇ-11 Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular. PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Fotoğrafçılıkla ilgili temel kavramlar, yiyecek-içecek stilistliği, görsel algı, görsel estetik, ışık, renk, kompozisyon, pozlama, ışığın yönetimi, fotoğrafçılıkta kullanılan araç gereçler, yemek fotoğrafçılığında kullanılan araç ve aksesuarlar, fotoğraf makinalarının kullanımı | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Yiyecek-İçecek ve Görsel Estetik | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama |
2 | Yiyecek-İçecek Fotoğraflarının Kullanım Alanları, Ürün Fotoğrafçılığı ve Reklam Fotoğrafçılığı | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama |
3 | Fotoğrafın Tanımı | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama |
4 | Işık | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama |
5 | Renk | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama |
6 | Kompozisyon, Temel Oranlar, Görsel Algılama | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama |
7 | Fotoğrafçılıkta Kullanılan Araçlar - Fotoğraf Makinaları | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama |
8 | Ara Sınav | |
9 | Fotoğrafçılıkta Kullanılan Araçlar - Objektifler | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama |
10 | Fotoğrafçılıkta Kullanılan Araçlar - Tripodlar ve Diğer Araçlar | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama |
11 | Işık Kaynakları ve Işığın Yönetimi | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama |
12 | Fotoğraf Makinası Kullanımı, Pozlama, Beyaz Dengesi | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama |
13 | Yemek Fotoğrafçılığı için Özel Araçlar ve Aksesuarlar | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama |
14 | Yemek Fotoğrafçılığında Kompozisyon, Fotoğraf Düzenleme | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama |
15 | Telefon kameraları ve basit fotoğraf makinaları ile yemek fotoğrafçılığı | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | George, C. (2011). A'dan Z'ye Dijital Fotoğrafçılık. İnkılap Kitabevi | |
2 | Kalfagil, Sabit (2014) Fotoğrafın Yapısal Öğeleri ve Fotoğraf Sanatında Kompozisyon, İlke Kitap | |
3 | TOPRAK, M., ULUTAŞ, S., AYTAŞ, M., KAPTAN, A.Y., KANLIOĞLU, A., ÜRPER, O., ERCİYEŞ TOSUN, A. (2018) Temel Fotoğrafçılık, Eskişehir, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları | |
4 | KILIÇ, L., ÇETİNTAŞ, E., GÖKSEL, E., ERYILMAZ, H. (2019) SAYISAL FOTOĞRAFA GİRİŞ, ESKİŞEHİR, ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ YAYINLARI | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Fotoğraf Makinesi, Işık, Bilgisayar, Projeksiyon |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 3 | 8 | 24 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 7 | 14 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 5 | 10 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 2 | 6 | 12 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 90 |