Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / GM316 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Kodu: GM316 Adı: YEMEK STİLİSTLİĞİ VE FOTOĞRAFÇILIĞI Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 3 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı ONUR ŞEVKET YILDIZ (osyildiz@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı yiyecek-içecek fotoğrafçılığı ve stilistliğine ilişkin temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Fotoğrafçılıkla ilgili temel kavramları açıklayabilir PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
PÇ-11 Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular.
PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Görsel estetik ve fotoğraf kompozisyonu hakkında bilgi sahibi olur. PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
PÇ-11 Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular.
PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Yiyecek-İçecek fotoğraflarının kullanım amacına göre nasıl çekileceğini bilir. PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
PÇ-11 Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular.
PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Fotoğrafçılıkla ilgili temel kavramlar, yiyecek-içecek stilistliği, görsel algı, görsel estetik, ışık, renk, kompozisyon, pozlama, ışığın yönetimi, fotoğrafçılıkta kullanılan araç gereçler, yemek fotoğrafçılığında kullanılan araç ve aksesuarlar, fotoğraf makinalarının kullanımı
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Yiyecek-İçecek ve Görsel Estetik Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama
2 Yiyecek-İçecek Fotoğraflarının Kullanım Alanları, Ürün Fotoğrafçılığı ve Reklam Fotoğrafçılığı Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama
3 Fotoğrafın Tanımı Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama
4 Işık Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama
5 Renk Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama
6 Kompozisyon, Temel Oranlar, Görsel Algılama Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama
7 Fotoğrafçılıkta Kullanılan Araçlar - Fotoğraf Makinaları Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama
8 Ara Sınav
9 Fotoğrafçılıkta Kullanılan Araçlar - Objektifler Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama
10 Fotoğrafçılıkta Kullanılan Araçlar - Tripodlar ve Diğer Araçlar Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama
11 Işık Kaynakları ve Işığın Yönetimi Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama
12 Fotoğraf Makinası Kullanımı, Pozlama, Beyaz Dengesi Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama
13 Yemek Fotoğrafçılığı için Özel Araçlar ve Aksesuarlar Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama
14 Yemek Fotoğrafçılığında Kompozisyon, Fotoğraf Düzenleme Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama
15 Telefon kameraları ve basit fotoğraf makinaları ile yemek fotoğrafçılığı Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 George, C. (2011). A'dan Z'ye Dijital Fotoğrafçılık. İnkılap Kitabevi
2 Kalfagil, Sabit (2014) Fotoğrafın Yapısal Öğeleri ve Fotoğraf Sanatında Kompozisyon, İlke Kitap
3 TOPRAK, M., ULUTAŞ, S., AYTAŞ, M., KAPTAN, A.Y., KANLIOĞLU, A., ÜRPER, O., ERCİYEŞ TOSUN, A. (2018) Temel Fotoğrafçılık, Eskişehir, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları
4 KILIÇ, L., ÇETİNTAŞ, E., GÖKSEL, E., ERYILMAZ, H. (2019) SAYISAL FOTOĞRAFA GİRİŞ, ESKİŞEHİR, ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ YAYINLARI
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Fotoğraf Makinesi, Işık, Bilgisayar, Projeksiyon

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 8 24
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 7 14
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 5 10
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 6 12
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90