| 
	|||||
| Sınıf/Yarıyıl | 3 / Bahar | ||||
| Ders Düzeyi | Lisans | ||||
| Ders Türü | Seçmeli | ||||
| Bölümü | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI | ||||
| Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
| Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
| Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
| Öğretim Elemanı | ONUR ŞEVKET YILDIZ (osyildiz@nevsehir.edu.tr) | ||||
| Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları  | 
		|||||
| Öğretim Dili | Türkçe | ||||
| Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
| Dersin Amacı | |||||
| Bu dersin amacı yiyecek-içecek fotoğrafçılığı ve stilistliğine ilişkin temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır | |||||
| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
| DÖÇ-1 | Fotoğrafçılıkla ilgili temel kavramları açıklayabilir | 
			
		 
			PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. PÇ-11 Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular. PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.  | 
		 Yazılı Sınav | 
	
| DÖÇ-2 | Görsel estetik ve fotoğraf kompozisyonu hakkında bilgi sahibi olur. | 
			
		 
			PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. PÇ-11 Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular. PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.  | 
		 Yazılı Sınav | 
	
| DÖÇ-3 | Yiyecek-İçecek fotoğraflarının kullanım amacına göre nasıl çekileceğini bilir. | 
			
		 
			PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. PÇ-11 Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular. PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.  | 
		 Yazılı Sınav | 
	
| PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi  | 
	|||
| Dersin İçeriği | ||
| Fotoğrafçılıkla ilgili temel kavramlar, yiyecek-içecek stilistliği, görsel algı, görsel estetik, ışık, renk, kompozisyon, pozlama, ışığın yönetimi, fotoğrafçılıkta kullanılan araç gereçler, yemek fotoğrafçılığında kullanılan araç ve aksesuarlar, fotoğraf makinalarının kullanımı | ||
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
| Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | 
| 1 | Yiyecek-İçecek ve Görsel Estetik | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama | 
| 2 | Yiyecek-İçecek Fotoğraflarının Kullanım Alanları, Ürün Fotoğrafçılığı ve Reklam Fotoğrafçılığı | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama | 
| 3 | Fotoğrafın Tanımı | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama | 
| 4 | Işık | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama | 
| 5 | Renk | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama | 
| 6 | Kompozisyon, Temel Oranlar, Görsel Algılama | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama | 
| 7 | Fotoğrafçılıkta Kullanılan Araçlar - Fotoğraf Makinaları | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama | 
| 8 | Ara Sınav | |
| 9 | Fotoğrafçılıkta Kullanılan Araçlar - Objektifler | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama | 
| 10 | Fotoğrafçılıkta Kullanılan Araçlar - Tripodlar ve Diğer Araçlar | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama | 
| 11 | Işık Kaynakları ve Işığın Yönetimi | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama | 
| 12 | Fotoğraf Makinası Kullanımı, Pozlama, Beyaz Dengesi | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama | 
| 13 | Yemek Fotoğrafçılığı için Özel Araçlar ve Aksesuarlar | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama | 
| 14 | Yemek Fotoğrafçılığında Kompozisyon, Fotoğraf Düzenleme | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama | 
| 15 | Telefon kameraları ve basit fotoğraf makinaları ile yemek fotoğrafçılığı | Anlatma, Soru-Cevap, Uygulama | 
| 16 | Final Sınavı | |
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
| 1 | George, C. (2011). A'dan Z'ye Dijital Fotoğrafçılık. İnkılap Kitabevi | |
| 2 | Kalfagil, Sabit (2014) Fotoğrafın Yapısal Öğeleri ve Fotoğraf Sanatında Kompozisyon, İlke Kitap | |
| 3 | TOPRAK, M., ULUTAŞ, S., AYTAŞ, M., KAPTAN, A.Y., KANLIOĞLU, A., ÜRPER, O., ERCİYEŞ TOSUN, A. (2018) Temel Fotoğrafçılık, Eskişehir, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları | |
| 4 | KILIÇ, L., ÇETİNTAŞ, E., GÖKSEL, E., ERYILMAZ, H. (2019) SAYISAL FOTOĞRAFA GİRİŞ, ESKİŞEHİR, ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ YAYINLARI | |
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
| Fotoğraf Makinesi, Işık, Bilgisayar, Projeksiyon | ||
| Ölçme Yöntemi | |||
| Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) | 
| Ara Sınav | 8 | 1 | 40 | 
| Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
| 1.Sözlü Sınav | |||
| 2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
| 3.Laboratuvar Sınavı | |||
| 4.Sunum | |||
| 5.Rapor | |||
| 6.Seminer | |||
| 7.Performans Ödevi | |||
| 8.Dönem Ödevi | |||
| 9.Proje | |||
| Final Sınavı | 16 | 1 | 60 | 
| Öğrenci İş Yükü | |||
| İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü | 
| Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 | 
| Sınıf Dışı Çalışma | |||
| a) Okuma | 3 | 8 | 24 | 
| b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 7 | 14 | 
| c) Performans Ödevi | 0 | ||
| d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
| e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
| Sözlü Sınav | 0 | ||
| Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
| Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
| Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 5 | 10 | 
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | 
| Final Sınavı İçin Hazırlık | 2 | 6 | 12 | 
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | 
| 0 | |||
| 0 | |||
| Toplam İş Yükü | 90 | ||