| 
	|||||
| Sınıf/Yarıyıl | 4 / Bahar | ||||
| Ders Düzeyi | Lisans | ||||
| Ders Türü | Seçmeli | ||||
| Bölümü | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI | ||||
| Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
| Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
| Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
| Öğretim Elemanı | GÜNAY EROL (gunayerol@nevsehir.edu.tr) | ||||
| Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları  | 
		|||||
| Öğretim Dili | Türkçe | ||||
| Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
| Dersin Amacı | |||||
| Osmanlı Mutfağı'nı ve yemek kültürünü tanıtmak ve Osmanlı Mutfağı'ndan yemek örnekleri sunmak. | |||||
| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
| DÖÇ-1 | Osmanlı yemek kültürünü tanır. | 
			
		 
			PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.  | 
		 Yazılı Sınav | 
	
| DÖÇ-2 | Osmanlı Mutfağı'nda kullanılan araç-gereçleri, malzemeleri ve pişirme yöntemlerini bilir. | 
			
		 
			PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-5 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.  | 
		 Yazılı Sınav | 
	
| DÖÇ-3 | Osmanlı Mutfağı'nda yapılan temel yemekler hakkında detaylı bilgi sahibi olur. | 
			
		 
			PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.  | 
		 Yazılı Sınav | 
	
| DÖÇ-4 | Osmanlı Saray ve Halk Mutfağı Hakkında Bilgi Sahibi Olur | 
			
		 
			PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.  | 
		 Yazılı Sınav | 
	
| PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi  | 
	|||
| Dersin İçeriği | ||
| Osmanlı mutfak yapısı, Osmanlı mutfağı çalışanları, Osmanlı yemek kültürü, Osmanlı mutfağında kullanılan araç-gereçler, çeşitli yemek örnekleri | ||
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
| Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | 
| 1 | Osmanlı mutfak yapısı | Sözlü ve görsel anlatım | 
| 2 | Osmanlı Başkentinin İaşesi ve İstanbul Mutfak Kültürü | Sözlü ve görsel anlatım | 
| 3 | Osmanlı Başkentinin İaşesi ve İstanbul Mutfak Kültürü: Klâsik Dönem İstanbul Mutfak Kültürü | Sözlü ve görsel anlatım | 
| 4 | Osmanlı Başkentinin İaşesi ve İstanbul Mutfak Kültürü: Yemekler ve Kimi Gıda Maddeleri | Sözlü ve görsel anlatım | 
| 5 | Saray Mutfağı: yapı, çalışanlar, iaşe | Sözlü ve görsel anlatım | 
| 6 | Saray Mutfağı yiyecek ve içecekler | Sözlü ve görsel anlatım | 
| 7 | Halk Mutfağı | Sözlü ve görsel anlatım | 
| 8 | Ara Sınav | |
| 9 | Halk Mutfağı: Yiyecek ve içecekler | Sözlü ve görsel anlatım | 
| 10 | Osmanlı Mutfağında Yemekler: Genel Özellikler, Pişirme Teknikleri ve Uygulamalar | Sözlü ve görsel anlatım | 
| 11 | Yemekler: Genel Özellikler, Pişirme Teknikleri ve Uygulamalar | Sözlü ve görsel anlatım | 
| 12 | Osmanlı mutfağında çorba, et ve sebze yemekleri | Sözlü ve görsel anlatım | 
| 13 | Osmanlı mutfağında salatalar, mezeler ve turşular | Sözlü ve görsel anlatım | 
| 14 | Mutfak ve Sofra Araç Gereçleri | Sözlü ve görsel anlatım | 
| 15 | Genel değerlendirme | Tartışma | 
| 16 | Final Sınavı | |
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
| 1 | Yerasimos, M. (2002). Osmanlı Mutfağı. İstanbul: Boyut Yayıncılık. | |
| 2 | Şavkay, T. (2010). Osmanlı Mutfağı. İstanbul: Şekerbank Yayınları. | |
| 3 | Singer, A. (2011). Starting with Food: Culinary Approaches to Ottoman History. Markus Wiener Publishing Inc. | |
| 4 | Osmanlı Mutfağı, Anadolu Üniversitesi Yayınları | |
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
| Ölçme Yöntemi | |||
| Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) | 
| Ara Sınav | 8 | 1 | 40 | 
| Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
| 1.Sözlü Sınav | |||
| 2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
| 3.Laboratuvar Sınavı | |||
| 4.Sunum | |||
| 5.Rapor | |||
| 6.Seminer | |||
| 7.Performans Ödevi | |||
| 8.Dönem Ödevi | |||
| 9.Proje | |||
| Final Sınavı | 16 | 2 | 60 | 
| Öğrenci İş Yükü | |||
| İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü | 
| Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 | 
| Sınıf Dışı Çalışma | |||
| a) Okuma | 1 | 13 | 13 | 
| b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 13 | 26 | 
| c) Performans Ödevi | 0 | ||
| d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 1 | 9 | 9 | 
| e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
| Sözlü Sınav | 0 | ||
| Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
| Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
| Ara Sınav İçin Hazırlık | 1 | 6 | 6 | 
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | 
| Final Sınavı İçin Hazırlık | 1 | 6 | 6 | 
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | 
| 0 | |||
| 0 | |||
| Toplam İş Yükü | 90 | ||