Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / T308 - TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK

Kodu: T308 Adı: TURİZM İŞLETMELERİ MUHASEBESİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 5
Sınıf/Yarıyıl 3 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı AHMET TANÇ (atanc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
ŞÜKRAN GÜNGÖR TANÇ,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı; öğrencilere turizm işletmelerinin muhasebe sürecinde gerçekleştirilen işlemler hakkında bilgi sunmaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Turizm işletmelerinde muhasebe organizasyonu yapabilir. PÇ-1 Alanında yer alan belirli bir meslek, iş ile ilgili detaylı ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibidir. Bu bilgileri, kuramları, modelleri genel olarak ve iş ortamında kullanır ve yorumlar
PÇ-3 Alanındaki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgi sahibidir. Bu süreçleri analiz eder, planlar, uygular, denetler ve gerektiğinde hizmet verme süreçlerini yeniden yapılandırır ve geliştirir. Karmaşık, öngörülemeyen ve yeni stratejik yaklaşımlar gerektiren hizmet süreçlerini ve işleri yönetir veya dönüştürür
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Turizm işletmelerindeki temel maliyet kalemlerini sınıflandırır ve muhasebe kayıtlarını yapabilir. PÇ-1 Alanında yer alan belirli bir meslek, iş ile ilgili detaylı ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibidir. Bu bilgileri, kuramları, modelleri genel olarak ve iş ortamında kullanır ve yorumlar
PÇ-3 Alanındaki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgi sahibidir. Bu süreçleri analiz eder, planlar, uygular, denetler ve gerektiğinde hizmet verme süreçlerini yeniden yapılandırır ve geliştirir. Karmaşık, öngörülemeyen ve yeni stratejik yaklaşımlar gerektiren hizmet süreçlerini ve işleri yönetir veya dönüştürür
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Hizmet üretim maliyeti hesabını işletmeye özel tasarlayabilir PÇ-1 Alanında yer alan belirli bir meslek, iş ile ilgili detaylı ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibidir. Bu bilgileri, kuramları, modelleri genel olarak ve iş ortamında kullanır ve yorumlar
PÇ-3 Alanındaki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgi sahibidir. Bu süreçleri analiz eder, planlar, uygular, denetler ve gerektiğinde hizmet verme süreçlerini yeniden yapılandırır ve geliştirir. Karmaşık, öngörülemeyen ve yeni stratejik yaklaşımlar gerektiren hizmet süreçlerini ve işleri yönetir veya dönüştürür
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 İşçilik maliyetlerini hesaplayıp kaydededbilir. PÇ-1 Alanında yer alan belirli bir meslek, iş ile ilgili detaylı ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibidir. Bu bilgileri, kuramları, modelleri genel olarak ve iş ortamında kullanır ve yorumlar
PÇ-3 Alanındaki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgi sahibidir. Bu süreçleri analiz eder, planlar, uygular, denetler ve gerektiğinde hizmet verme süreçlerini yeniden yapılandırır ve geliştirir. Karmaşık, öngörülemeyen ve yeni stratejik yaklaşımlar gerektiren hizmet süreçlerini ve işleri yönetir veya dönüştürür
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Turizm işletmelerinde muhasebe organizasyonu, hasılat ve tahsilat işlemlerinin muhasebeleştirilmesi, malzeme giderlerinin muhasebeleştirilmesi, işçilik giderlerinin muhasebeleştirilmesi.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Konaklama İşletmeleri ve Muhasebe Sistemi Konu anlatımı
2 Konaklama İşletmeleri ve Muhasebe Sistemi Konu anlatımı
3 Konaklama işletmelerinde muhasebe organizasyonu Konu anlatımı
4 Konaklama işletmelerinde muhasebe organizasyonu Konu anlatımı
5 Hasılat ve Tahsilat işlemlerinin muhasebeleştirilmesi Konu anlatımı, alıştırmalar
6 Hasılat ve Tahsilat işlemlerinin muhasebeleştirilmesi Konu anlatımı, alıştırmalar
7 Malzeme giderlerinin muhasebeleştirilmesi Konu anlatımı, alıştırmalar
8 Ara Sınav
9 Malzeme giderlerinin muhasebeleştirilmesi Konu anlatımı, alıştırmalar
10 İşçilik giderlerinin muhasebeleştirilmesi Konu anlatımı, alıştırmalar
11 İşçilik giderlerinin muhasebeleştirilmesi Konu anlatımı, alıştırmalar
12 Duran varlıklar ile ilgili muhasebe işlemleri Konu anlatımı, alıştırmalar
13 Yabancı kaynaklar(Borçlar) Konu anlatımı, alıştırmalar
14 Dönemsonu envanter işlemleri Konu anlatımı, alıştırmalar
15 Mali Tablolar Konu anlatımı, alıştırmalar
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Azaltun, Murat ve Ergün Kaya; Konaklama İşletmelerinde Muhasebe Uygulamaları, 2. Baskı, Detay Yayıncılık, Ankara, 2006.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Kaynak kitaplar ve internet.

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 14 42
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 1 10 10
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 7 21
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 7 21
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 140