Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

GÜLŞEHİR SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU / GYRL202 - YEREL YÖNETİMLER

Kodu: GYRL202 Adı: KENTLEŞME POLİTİKASI VE İMAR UYGULAMALARI Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü YEREL YÖNETİMLER
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı NEJDET ÖZBERK (nozberk@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
FATMA GÖKÇEN ÇETİN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin sonunda öğrencilerin, kent ve kentleşme, kentleşme ve sanayileşme, kentsel arsa ve konut sektörü, Türkiye'de kentleşme gibi kavram ve süreçleri analiz edebilmesi beklenmektedir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Kent, kentleşme ve kentleşme politikası kavramlarını tanımlayabilir PÇ-3 3- Kentleri etkileyen çevre ve kentleşme sorunlarının çözümüne ilişkin fikir geliştirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Modern kent sorunlarını analiz edebilir PÇ-3 3- Kentleri etkileyen çevre ve kentleşme sorunlarının çözümüne ilişkin fikir geliştirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Güncel kent sorunlarına çözüm önerebilir PÇ-3 3- Kentleri etkileyen çevre ve kentleşme sorunlarının çözümüne ilişkin fikir geliştirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Türkye'deki kentleşme politikaları açıklayabilirler PÇ-7 7- Yerel yönetimler alanındaki mevzuatı bilir ve değişiklikleri takip eder.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Kentleşme, Tanımı, Çağdaş Kentleşmenin Özellikleri, Kentleşme Nedenleri, Kentleşme ve Kalkınma, Azgelişmiş Ülkeler ve Aşırı Kentleşme, Kentleşme ve Siyasal Davranışlar, Büyük Kent Olgusu, En Uygun Kent Büyüklüğü, Yeni Kent, Uydu Kent Köy Kent Kentleşme ve Türkiye'de Kentleşme, Kentleşme Politikaları, Küreselleşme ve Kent, Türkiye’de Kentleşme, Kent Büyüklüklerine Göre Kentleşme, Kentleşme ve Coğrafi Bölgeler, Türkiye'ye Özgü Kentleşme Nedenleri, Toplumsal ve Ekonomik Erozyon, Türkiye'de Kentleşme Politikas, Beş Yıllık Planlar Farklı Sistemlerde Kent, Kentleşme ve Kent Planlaması, Kapitalist Ülkelerde Kent ve Kentleşme, Sosyalist Toplumlarda Kent ve Kentleşme Kent Planlaması Kavramı ve Evrimi, Kent Kuramları, Kent ve Kent Tanımları, Kent Planlaması Tanımları, Kent Planlamasının Evrimi, Kent Kuramları, Konut-Türkiye'de Konut Sorunları ve Politikası, Konut, Kalkınma ve Konut, Toplu Konut ve Kooperatifçilik, Kendi Evini Yapana Yardım, Kira Denetimi, Kent Yenileme—Kentsel Dönüşüm, Süzülme, Konut Yapımında Sanayileşme Türkiye'de Konut Politikası, Türkiye'de Konut Sorunları ve Politikası, Anayasamız ve Konut, Türkiye’de Konut ve Barınma Koşulları, Kuruluşlar ve Yetkiler, Türkiye'de Konut Politikası, Konut Politikası, Uygulama Araçları Türkiye'de Konut Politikası, Konut Politikasının Gelişimi, Türkiye'de Konut Politikası, 2003 sonrası dönemde yaşanan gelişmeler, Gecekondu, Gecekondu, Gecekondu ve Konut Kuramları, Türkiye'de Gecekondu Sorunu ve Politikası, Gecekondu Yasasının Çizdiği Politikalar ve Değerlendirilmesi, Gecekondu Affı, Doğal Yıkım Olayları ve Türkiye, Görevli Kuruluşlar, Doğal Yıkım Olaylarına İlişkin Hizmetler, Yapı Denetimiyle İlgili Yeni Düzenlemeler, Afet ve Acil Durum Yönetimi 3194 Sayılı İmar Kanunu
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Ders içeriğinin ve kullanılacak kaynakların tanıtılması. Konu anlatımı,sınıf içi etkinlikler, tartışma ve eleştirel düşünme.
2 Kentleşme, Tanım, Çağdaş Kentleşmenin Özellikleri, Kentleşme Nedenleri, Kentleşme ve Kalkınma, Azgelişmiş Ülkeler ve Aşırı Kentleşme, Kentleşme ve Siyasal Davranışlar, Büyük Kent Olgusu, En Uygun Kent Büyüklüğü, Yeni Kent, Uydu Kent Köy Kent Konu anlatımı,sınıf içi etkinlikler, tartışma ve eleştirel düşünme.
3 Kentleşme ve Türkiye'de Kentleşme, Kentleşme Politikaları, Küreselleşme ve Kent, Türkiye’de Kentleşme, Kent Büyüklüklerine Göre Kentleşme, Tek Tek Kentlerin Durumu, Kentleşme ve Coğrafi Bölgeler, Türkiye'ye Özgü Kentleşme Nedenleri, Toplumsal ve Ekonomik Erozyon, Türkiye'de Kentleşme Politikası, Beş Yıllık Planlar Konu anlatımı,sınıf içi etkinlikler, tartışma ve eleştirel düşünme.
4 Farklı Sistemlerde Kent, Kentleşme ve Kent Planlaması, Kapitalist Ülkelerde Kent ve Kentleşme, Sosyalist Toplumlarda Kent ve Kentleşme Konu anlatımı,sınıf içi etkinlikler, tartışma ve eleştirel düşünme.
5 Kent Planlaması Kavramı ve Evrimi, Kent Kuramları, Kent ve Kent Tanımları, Kent Planlaması Tanımları, Kent Planlamasının Evrimi, Kent Kuramları. Konu anlatımı,sınıf içi etkinlikler, tartışma ve eleştirel düşünme.
6 Konut-Türkiye'de Konut Sorunları ve Politikası, Konut, Kalkınma ve Konut, Toplu Konut ve Kooperatifçilik, Kendi Evini Yapana Yardım, Kira Denetimi, Kent Yenileme—Kentsel Dönüşüm, Konut Yapımında Sanayileşme Konu anlatımı,sınıf içi etkinlikler, tartışma ve eleştirel düşünme.
7 Türkiye'de Konut Politikası, Türkiye'de Konut Sorunları ve Politikası, Anayasamız ve Konut, Türkiye’de Konut ve Barınma Koşulları, Kuruluşlar ve Yetkiler Konu anlatımı,sınıf içi etkinlikler, tartışma ve eleştirel düşünme.
8 Ara Sınav
9 Türkiye'de Konut Politikası, Konut Politikası Uygulama Araçları Konu anlatımı,sınıf içi etkinlikler, tartışma ve eleştirel düşünme.
10 Türkiye'de Konut Politikası, Konut Politikasının Gelişimi Konu anlatımı,sınıf içi etkinlikler, tartışma ve eleştirel düşünme.
11 Türkiye'de Konut Politikası, 2003 sonrası dönemde yaşanan gelişmeler Konu anlatımı,sınıf içi etkinlikler, tartışma ve eleştirel düşünme.
12 Gecekondu, Gecekondu ve Konut Kuramları, Türkiye'de Gecekondu Sorunu ve Politikası, Gecekondu Yasasının Çizdiği Politikalar ve Değerlendirilmesi, Gecekondu Affı Konu anlatımı,sınıf içi etkinlikler, tartışma ve eleştirel düşünme.
13 Doğal Yıkım Olayları ve Türkiye, Görevli Kuruluşlar,Doğal Yıkım Olaylarına İlişkin Hizmetler,Yapı Denetimiyle İlgili Yeni Düzenlemeler, Afet ve Acil Durum Yönetimi Konu anlatımı,sınıf içi etkinlikler, tartışma ve eleştirel düşünme.
14 3194 sayılı İmar Kanunu Konu anlatımı,sınıf içi etkinlikler, tartışma ve eleştirel düşünme.
15 Genel tekrar Konu anlatımı,sınıf içi etkinlikler, tartışma ve eleştirel düşünme.
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Yusuf Şahin (2020), Kentleşme Politikası, Ekin Yayınevi: Bursa.
2 Ruşen Keleş, (2021), Kentleşme Politikası, İmge Kitabevi: Ankara.
3 Hasan Ertürk ve Neslihan Sam (2019), Kent Ekonomisi, Ekin Yayınları: Bursa.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 10 20
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 4 8
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 4 8
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 5 10
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90