|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | AŞÇILIK | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | MAHMUT DOĞAN KAMIŞ (mdkamis@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
MAHMUT DOĞAN KAMIŞ, SERKAN ZARO, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
mutfak hakkında temel bilgi ve becerileri kavratmak. mutfak türleri hakkında bilgi vermek, mutfak işleyişi hakkında bilgi vermek, mutfak türleri hakkında bilgi vermek. mutfak araç-gereçlerini tanıtmak |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Mutfak planlaması bilir. |
PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. PÇ-4 Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve uyum sağlar. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | mutfaktaki teknik malzemeleri kullanabilir |
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. PÇ-7 Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetleri sektöründe kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanır. PÇ-19 Görevi ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Mutfak ile ilgili gelişmeleri takip edebilir |
PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. PÇ-4 Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve uyum sağlar. PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Mutfak standartlarını belirleyebilir |
PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. PÇ-17 Birlikte çalıştığı arkadaşlarına yardım eder ve astlarını sürekli eğiterek gelişmelerini sağlar. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Endüstriyel mutfak tipleri ve yerleşimi, mutfak organizasyonu ve mutfak personelinin görev tanımları, endüstriyel mutfaklarda kullanılan ekipmanla, endüstriyel mutfaklarda hijyen ve sanitasyon kuralları ve uygulamaları, mutfak teknolojisi ve mutfak terimleri, mutfakta sağlık ve güvenlik kuralları ve uygulamaları, bıçak kullanımı ve doğrama yöntemleri, temel sosların içerikleri ve yapım aşamaları, fondlar ve temel çorbaların türleri ve yapım aşamaları, pilavlar ve makarnaların türleri ve yapım aşamaları, sebze garnitürlerinin hazırlama teknikleri, et çeşitleri ve etlerin bölümleri. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | MUTFAK KAVRAMI VE MUTFAK ÇEŞİTLERİ | anlatma yöntemi |
2 | MUTFAK TİPLERİ VE YERLEŞİMİ | anlatma yöntemi |
3 | MUTFAK ORGANİZASYONU VE GÖREV TANIMLARI | anlatma yöntemi |
4 | ENDÜSTRİYEL MUTFAKTA KULLANILAN EKİPMANLAR | anlatma yöntemi |
5 | MUTFAKTA HİJYEN VE SANİTASYON | anlatma yöntemi |
6 | MUTFAK TERMİNOLOJİSİ VE MUTFAK TERİMLERİ | anlatma yöntemi |
7 | MUTFAKTA SAĞLIK VE GÜVENLİK | anlatma yöntemi |
8 | Ara Sınav | |
9 | DOĞRAMA USÜLLERİ | anlatma yöntemi grup çalışması |
10 | TEMEL SOSLAR | anlatma yöntemi grup çalışması |
11 | FONDLAR VE TEMEL ÇORBALAR | anlatma yöntemi grup çalışması |
12 | PİLAVLAR VE MAKARNALAR | anlatma yöntemi grup çalışması |
13 | SEBZE GARNİTÜRLERİ | anlatma yöntemi grup çalışması |
14 | ETLER (1. KISIM) | anlatma yöntemi grup çalışması |
15 | ETLER (2. KISIM) | anlatma yöntemi grup çalışması |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Mutfak Uygulamaları, Prof. Dr. Semra Akar Şahingöz, Dr. Öğr. Üyesi Tufan Süren, Detay Yayıncılık | |
2 | MUTFAK UYGULAMALARI İşletme ve Eğitim Rehberi. Sibel Önçel, Osman Güldemir, Önder Yayla, DETAY YAYINCILIK | |
3 | Konaklama Ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde MUTFAK YÖNETİMİ, Prof. Dr. Lütfi Buyruk, DETAY YAYINCILIK | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Mutfak Hizmetleri Yönetimi. Editör Doç.Dr. Alptekin Sökmen |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 4 | 14 | 56 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 4 | 10 | 40 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 4 | 10 | 40 |
c) Performans Ödevi | 2 | 5 | 10 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 4 | 4 | 16 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 4 | 16 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 180 |