Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / AS101 - AŞÇILIK

Kodu: AS101 Adı: MUTFAK UYGULAMALARINA GİRİŞ Teorik+Uygulama: 2+1 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü AŞÇILIK
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı MAHMUT DOĞAN KAMIŞ (mdkamis@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
MAHMUT DOĞAN KAMIŞ, SERKAN ZARO,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
mutfak hakkında temel bilgi ve becerileri kavratmak. mutfak türleri hakkında bilgi vermek, mutfak işleyişi hakkında bilgi vermek, mutfak türleri hakkında bilgi vermek. mutfak araç-gereçlerini tanıtmak

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Mutfak planlaması bilir. PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar.
PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
PÇ-4 Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve uyum sağlar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 mutfaktaki teknik malzemeleri kullanabilir PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
PÇ-7 Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetleri sektöründe kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanır.
PÇ-19 Görevi ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Mutfak ile ilgili gelişmeleri takip edebilir PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar.
PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
PÇ-4 Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve uyum sağlar.
PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Mutfak standartlarını belirleyebilir PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
PÇ-17 Birlikte çalıştığı arkadaşlarına yardım eder ve astlarını sürekli eğiterek gelişmelerini sağlar.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Endüstriyel mutfak tipleri ve yerleşimi, mutfak organizasyonu ve mutfak personelinin görev tanımları, endüstriyel mutfaklarda kullanılan ekipmanla, endüstriyel mutfaklarda hijyen ve sanitasyon kuralları ve uygulamaları, mutfak teknolojisi ve mutfak terimleri, mutfakta sağlık ve güvenlik kuralları ve uygulamaları, bıçak kullanımı ve doğrama yöntemleri, temel sosların içerikleri ve yapım aşamaları, fondlar ve temel çorbaların türleri ve yapım aşamaları, pilavlar ve makarnaların türleri ve yapım aşamaları, sebze garnitürlerinin hazırlama teknikleri, et çeşitleri ve etlerin bölümleri.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 MUTFAK KAVRAMI VE MUTFAK ÇEŞİTLERİ anlatma yöntemi
2 MUTFAK TİPLERİ VE YERLEŞİMİ anlatma yöntemi
3 MUTFAK ORGANİZASYONU VE GÖREV TANIMLARI anlatma yöntemi
4 ENDÜSTRİYEL MUTFAKTA KULLANILAN EKİPMANLAR anlatma yöntemi
5 MUTFAKTA HİJYEN VE SANİTASYON anlatma yöntemi
6 MUTFAK TERMİNOLOJİSİ VE MUTFAK TERİMLERİ anlatma yöntemi
7 MUTFAKTA SAĞLIK VE GÜVENLİK anlatma yöntemi
8 Ara Sınav
9 DOĞRAMA USÜLLERİ anlatma yöntemi grup çalışması
10 TEMEL SOSLAR anlatma yöntemi grup çalışması
11 FONDLAR VE TEMEL ÇORBALAR anlatma yöntemi grup çalışması
12 PİLAVLAR VE MAKARNALAR anlatma yöntemi grup çalışması
13 SEBZE GARNİTÜRLERİ anlatma yöntemi grup çalışması
14 ETLER (1. KISIM) anlatma yöntemi grup çalışması
15 ETLER (2. KISIM) anlatma yöntemi grup çalışması
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Mutfak Uygulamaları, Prof. Dr. Semra Akar Şahingöz, Dr. Öğr. Üyesi Tufan Süren, Detay Yayıncılık
2 MUTFAK UYGULAMALARI İşletme ve Eğitim Rehberi. Sibel Önçel, Osman Güldemir, Önder Yayla, DETAY YAYINCILIK
3 Konaklama Ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde MUTFAK YÖNETİMİ, Prof. Dr. Lütfi Buyruk, DETAY YAYINCILIK
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Mutfak Hizmetleri Yönetimi. Editör Doç.Dr. Alptekin Sökmen

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 4 10 40
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 4 10 40
       c) Performans Ödevi 2 5 10
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 4 16
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 4 16
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 180