Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) |
PÇ |
ODY |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: |
|
|
DÖÇ-1 |
Türk ve temel dünya mutfakları hakkında bilgi sahibi olur |
PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 |
Pişirme tekniklerini uygulayabilir |
PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 |
Mutfak ekipmanlarını etkin olarak kullanabilir |
PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 |
Pişirmede kullanılacak ürünleri tanır |
PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular.
|
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği |
Yiyecekleri pişirme kavramı ve temel özellikler, blanching (ağartma) yöntemi, haşlama pişirme yöntemi, kendi suyunda pişirme yöntemi, ızgara pişirme yöntemi, buharda pişirme yöntemi, sote pişirme yöntemi, sığ yağda kızartma ile pişirme yöntemi, derin yağda kızartma ile pişirme yöntemi, poşe pişirme yöntemi, braisig pişirme yöntemi, fırında pişirme yöntemi, diğer pişirme yöntemleri (tütsüleme, graten, parlatma), teorik olarak işlenmiş pişirme yöntemlerinin uygulamalı olarak çalışılması. |
Haftalık Detaylı Ders İçeriği |
Hafta |
Detaylı İçerik |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
YİYECEKLERİ PİŞİRME |
Konu anlatımı
|
2 |
BLANCHING (AĞARTMA) PİŞİRME YÖNTEMİ |
Konu anlatımı
Beceri geliştirme çalışmaları |
3 |
HAŞLAMA PİŞİRME YÖNTEMİ |
Konu anlatımı
Beceri geliştirme çalışmaları |
4 |
KENDİ SUYUNDA PİŞİRME YÖNTEMİ |
Konu anlatımı
Beceri geliştirme çalışmaları |
5 |
IZGARA PİŞİRME YÖNTEMİ |
Konu anlatımı
Beceri geliştirme çalışmaları |
6 |
BUHARDA PİŞİRME YÖNTEMİ.. |
Konu anlatımı
Beceri geliştirme çalışmaları |
7 |
SOTE PİŞİRME YÖNTEMİ |
Konu anlatımı
Beceri geliştirme çalışmaları |
8 |
Ara Sınav |
|
9 |
SIĞ YAĞDA KIZARTMA PİŞİRME YÖNTEMİ |
Konu anlatımı
Beceri geliştirme çalışmaları |
10 |
DERİN YAĞDA KIZARTMA PİŞİRME YÖNTEMİ |
Konu anlatımı
Beceri geliştirme çalışmaları |
11 |
POŞE PİŞİRME YÖNTEMİ . |
Konu anlatımı
Beceri geliştirme çalışmaları |
12 |
BRAISING PİŞİRME YÖNTEMİ |
Konu anlatımı
Beceri geliştirme çalışmaları |
13 |
FIRINDA PİŞİRME YÖNTEMİ |
Konu anlatımı
Beceri geliştirme çalışmaları |
14 |
DİĞER PİŞİRME YÖNTEMLERİ (Tütsüleme, Graten, Parlatma) |
Konu anlatımı
Beceri geliştirme çalışmaları |
15 |
UYGULAMA ÇALIŞMALARI |
Beceri geliştirme çalışmaları |
16 |
Final Sınavı |
|
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap |
1 |
PİŞİRME YÖNTEMLERİ, Nevzat Eraslan, DETAY YAYINCILIK |
2 |
PİŞİRME YÖNTEMLERİ VE TEKNİKLERİ 1 - 2 , Ayhan Gökdemir, DETAY YAYINCILIK |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri |
kitaplar ve mutfak malzemeleri |