Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / AS105 - AŞÇILIK

Kodu: AS105 Adı: PİŞİRME YÖNTEMLERİ-I Teorik+Uygulama: 2+1 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü AŞÇILIK
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı MAHMUT DOĞAN KAMIŞ (mdkamis@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
MAHMUT DOĞAN KAMIŞ, SERKAN ZARO,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj YOK
Dersin Amacı
Türk ve bazı dünya mutfaklarındaki temel pişirme yöntemlerini öğretmek

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Türk ve temel dünya mutfakları hakkında bilgi sahibi olur PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Pişirme tekniklerini uygulayabilir PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Mutfak ekipmanlarını etkin olarak kullanabilir PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Pişirmede kullanılacak ürünleri tanır PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Yiyecekleri pişirme kavramı ve temel özellikler, blanching (ağartma) yöntemi, haşlama pişirme yöntemi, kendi suyunda pişirme yöntemi, ızgara pişirme yöntemi, buharda pişirme yöntemi, sote pişirme yöntemi, sığ yağda kızartma ile pişirme yöntemi, derin yağda kızartma ile pişirme yöntemi, poşe pişirme yöntemi, braisig pişirme yöntemi, fırında pişirme yöntemi, diğer pişirme yöntemleri (tütsüleme, graten, parlatma), teorik olarak işlenmiş pişirme yöntemlerinin uygulamalı olarak çalışılması.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 YİYECEKLERİ PİŞİRME Konu anlatımı
2 BLANCHING (AĞARTMA) PİŞİRME YÖNTEMİ Konu anlatımı Beceri geliştirme çalışmaları
3 HAŞLAMA PİŞİRME YÖNTEMİ Konu anlatımı Beceri geliştirme çalışmaları
4 KENDİ SUYUNDA PİŞİRME YÖNTEMİ Konu anlatımı Beceri geliştirme çalışmaları
5 IZGARA PİŞİRME YÖNTEMİ Konu anlatımı Beceri geliştirme çalışmaları
6 BUHARDA PİŞİRME YÖNTEMİ.. Konu anlatımı Beceri geliştirme çalışmaları
7 SOTE PİŞİRME YÖNTEMİ Konu anlatımı Beceri geliştirme çalışmaları
8 Ara Sınav
9 SIĞ YAĞDA KIZARTMA PİŞİRME YÖNTEMİ Konu anlatımı Beceri geliştirme çalışmaları
10 DERİN YAĞDA KIZARTMA PİŞİRME YÖNTEMİ Konu anlatımı Beceri geliştirme çalışmaları
11 POŞE PİŞİRME YÖNTEMİ . Konu anlatımı Beceri geliştirme çalışmaları
12 BRAISING PİŞİRME YÖNTEMİ Konu anlatımı Beceri geliştirme çalışmaları
13 FIRINDA PİŞİRME YÖNTEMİ Konu anlatımı Beceri geliştirme çalışmaları
14 DİĞER PİŞİRME YÖNTEMLERİ (Tütsüleme, Graten, Parlatma) Konu anlatımı Beceri geliştirme çalışmaları
15 UYGULAMA ÇALIŞMALARI Beceri geliştirme çalışmaları
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 PİŞİRME YÖNTEMLERİ, Nevzat Eraslan, DETAY YAYINCILIK
2 PİŞİRME YÖNTEMLERİ VE TEKNİKLERİ 1 - 2 , Ayhan Gökdemir, DETAY YAYINCILIK
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
kitaplar ve mutfak malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 6 14 84
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 12 24
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 10 30
       c) Performans Ödevi 2 2 4
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 6 12
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 8 24
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 180