Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / AS104 - AŞÇILIK

Kodu: AS104 Adı: PİŞİRME YÖNTEMLERİ-II Teorik+Uygulama: 2+1 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü AŞÇILIK
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı MAHMUT DOĞAN KAMIŞ (mdkamis@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
MAHMUT DOĞAN KAMIŞ,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Uluslararası doğrama ve pişirme yöntemlerini kullanarak çeşitli yemekler hazırlama yeterliliklerini kazandırmak.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Lezzet verici karışımları hazırlayabilir PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Endüstriyel mutfaklarda yemek pişirme hakkında bilgilenebilir PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular.
PÇ-16 Catering organizasyonlarında ekip elemanı olarak takım çalışmasına katılır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Gıda üretimi konusunda gerekli adımları bilir ve uygular PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Temel dünya mutfakları ve pişirme teknikleri hakkında bilgi sahibi olabilir PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
PÇ-16 Catering organizasyonlarında ekip elemanı olarak takım çalışmasına katılır.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Pişirme yöntemlerinin uluslararası içeriğinin anlatımı ve uygulamasının yapılması
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Türk mutfağındaki temel pişirme yöntemleri hakkında bilgi Konu anlatımı
2 Ürünleri yağda pişirme işlemi Konu anlatımı, Uygulama
3 Kahvaltılıkların pişirilmesi ve hazırlanması Konu anlatımı, Uygulama
4 Tanınan dünya mutfakları hakkında genel bilgi Konu anlatımı, Uygulama
5 Çin mutfağındaki temel pişirme yöntemleri Konu anlatımı, Uygulama
6 Çin mutfağından bazı yemek tarifleri Konu anlatımı, Uygulama
7 Fransız mutfağındaki temel pişirme yöntemleri Konu anlatımı, Uygulama
8 Ara Sınav
9 Fransız mutfağından yemek tarifleri Konu anlatımı, Uygulama
10 Hint mutfağında kullanılan temel pişirme yöntemleri Konu anlatımı, Uygulama
11 Hint mutfağından yemek tarifleri Konu anlatımı, Uygulama
12 İtalyan mutfağında kullanılan temel pişirme yöntemleri Konu anlatımı, Uygulama
13 İtalyan mutfağından bazı yemek tarifleri Konu anlatımı, Uygulama
14 Balıkların pişirilmesi Konu anlatımı, Uygulama
15 genel tekrar Konu anlatımı, Uygulama
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 MUTFAK HİZMETLERİ YÖNETİMİ AYHAN GÖKDEMİR
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
kitablar ve bazı notlar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 4 8
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 5 3 15
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 1 4 4
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 1 5 5
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90