|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | AŞÇILIK | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | MAHMUT DOĞAN KAMIŞ (mdkamis@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
MAHMUT DOĞAN KAMIŞ, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Uluslararası doğrama ve pişirme yöntemlerini kullanarak çeşitli yemekler hazırlama yeterliliklerini kazandırmak. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Lezzet verici karışımları hazırlayabilir |
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Endüstriyel mutfaklarda yemek pişirme hakkında bilgilenebilir |
PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular. PÇ-16 Catering organizasyonlarında ekip elemanı olarak takım çalışmasına katılır. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Gıda üretimi konusunda gerekli adımları bilir ve uygular |
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Temel dünya mutfakları ve pişirme teknikleri hakkında bilgi sahibi olabilir |
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. PÇ-16 Catering organizasyonlarında ekip elemanı olarak takım çalışmasına katılır. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Pişirme yöntemlerinin uluslararası içeriğinin anlatımı ve uygulamasının yapılması | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Türk mutfağındaki temel pişirme yöntemleri hakkında bilgi | Konu anlatımı |
2 | Ürünleri yağda pişirme işlemi | Konu anlatımı, Uygulama |
3 | Kahvaltılıkların pişirilmesi ve hazırlanması | Konu anlatımı, Uygulama |
4 | Tanınan dünya mutfakları hakkında genel bilgi | Konu anlatımı, Uygulama |
5 | Çin mutfağındaki temel pişirme yöntemleri | Konu anlatımı, Uygulama |
6 | Çin mutfağından bazı yemek tarifleri | Konu anlatımı, Uygulama |
7 | Fransız mutfağındaki temel pişirme yöntemleri | Konu anlatımı, Uygulama |
8 | Ara Sınav | |
9 | Fransız mutfağından yemek tarifleri | Konu anlatımı, Uygulama |
10 | Hint mutfağında kullanılan temel pişirme yöntemleri | Konu anlatımı, Uygulama |
11 | Hint mutfağından yemek tarifleri | Konu anlatımı, Uygulama |
12 | İtalyan mutfağında kullanılan temel pişirme yöntemleri | Konu anlatımı, Uygulama |
13 | İtalyan mutfağından bazı yemek tarifleri | Konu anlatımı, Uygulama |
14 | Balıkların pişirilmesi | Konu anlatımı, Uygulama |
15 | genel tekrar | Konu anlatımı, Uygulama |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | MUTFAK HİZMETLERİ YÖNETİMİ AYHAN GÖKDEMİR | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
kitablar ve bazı notlar |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 4 | 14 | 56 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 4 | 8 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 5 | 3 | 15 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 1 | 4 | 4 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 90 |