|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | AŞÇILIK | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | MAHMUT DOĞAN KAMIŞ (mdkamis@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
MEHMET ÇONTU, MAHMUT DOĞAN KAMIŞ, SERKAN ZARO, SEVİNÇ ALKAN, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Türk yöresel mutfakları hakkında öğrencileri bilgilendirmek |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Yöresel Türk mutfağı hakkında genel bilgi edinir |
PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. PÇ-14 Ziyafet ve toplu yiyecek içecek organizasyonlarının prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda ekip elemanı olarak görev alır. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | pişirme yöntemleri hakkında tecrübe sahibi, olabilir |
PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Halk Kültürünün mutfak kültürüne etkilerini bilir |
PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular. PÇ-21 Ulusal ve etik değerlere bağlıdır, yaptığı çalışmalarda bu değerlere özen gösterir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | yöresel pişirme yöntemlerini bilir |
PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular. PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Klasik ve yerel Türk mutfakların teorik olarak çalışılması, Türk mutfağını oluşturan temel yemek teknikleri, Eski reçetelerin günümüz modern mutfak anlayışı içerisinde yorumlanması | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Yöresel mutfaklar kavramına genel bakış. Yöresellik kavramı. | Anlatma Yöntemi |
2 | Marmara Bölgesi Yöresel Mutfakları. | Anlatma Yöntemi |
3 | Marmara Bölgesi Yöresel Mutfakları. | Anlatma Yöntemi |
4 | İç Anadolu Bölgesi Yöresel Mutfakları | Anlatma Yöntemi |
5 | İç Anadolu Bölgesi Yöresel Mutfakları | Anlatma Yöntemi |
6 | Doğu Anadolu Bölgesi Yöresel Mutfakları. | Anlatma Yöntemi |
7 | Doğu Anadolu Bölgesi Yöresel Mutfakları. | Anlatma Yöntemi |
8 | Ara Sınav | |
9 | Karadeniz Bölgesi Yöresel Mutfakları. | Anlatma Yöntemi |
10 | Karadeniz Bölgesi Yöresel Mutfakları. | Anlatma Yöntemi |
11 | Güneydoğu Anadolu Bölgesi Yöresel Mutfakları. | Anlatma Yöntemi |
12 | Güneydoğu Anadolu Bölgesi Yöresel Mutfakları. | Anlatma Yöntemi |
13 | Ege Bölgesi Yöresel Mutfakları. | Anlatma Yöntemi |
14 | Ege Bölgesi Yöresel Mutfakları. | Anlatma Yöntemi |
15 | Akdeniz Bölgesi Yöresel Mutfakları. | Anlatma Yöntemi |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | yöresel mutfak uygulamaları | |
2 | Ulusal Gastronomi | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Kitaplar ve mutfak ekipmanları |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 4 | 14 | 56 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 10 | 20 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 10 | 20 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 4 | 12 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 2 | 5 | 10 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 120 |