Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / AS108 - AŞÇILIK

Kodu: AS108 Adı: YÖRESEL MUTFAKLAR Teorik+Uygulama: 2+1 AKTS: 4
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü AŞÇILIK
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı MAHMUT DOĞAN KAMIŞ (mdkamis@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
MEHMET ÇONTU, MAHMUT DOĞAN KAMIŞ, SERKAN ZARO, SEVİNÇ ALKAN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Türk yöresel mutfakları hakkında öğrencileri bilgilendirmek

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Yöresel Türk mutfağı hakkında genel bilgi edinir PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar.
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
PÇ-14 Ziyafet ve toplu yiyecek içecek organizasyonlarının prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda ekip elemanı olarak görev alır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 pişirme yöntemleri hakkında tecrübe sahibi, olabilir PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Halk Kültürünün mutfak kültürüne etkilerini bilir PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular.
PÇ-21 Ulusal ve etik değerlere bağlıdır, yaptığı çalışmalarda bu değerlere özen gösterir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 yöresel pişirme yöntemlerini bilir PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular.
PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Klasik ve yerel Türk mutfakların teorik olarak çalışılması, Türk mutfağını oluşturan temel yemek teknikleri, Eski reçetelerin günümüz modern mutfak anlayışı içerisinde yorumlanması
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Yöresel mutfaklar kavramına genel bakış. Yöresellik kavramı. Anlatma Yöntemi
2 Marmara Bölgesi Yöresel Mutfakları. Anlatma Yöntemi
3 Marmara Bölgesi Yöresel Mutfakları. Anlatma Yöntemi
4 İç Anadolu Bölgesi Yöresel Mutfakları Anlatma Yöntemi
5 İç Anadolu Bölgesi Yöresel Mutfakları Anlatma Yöntemi
6 Doğu Anadolu Bölgesi Yöresel Mutfakları. Anlatma Yöntemi
7 Doğu Anadolu Bölgesi Yöresel Mutfakları. Anlatma Yöntemi
8 Ara Sınav
9 Karadeniz Bölgesi Yöresel Mutfakları. Anlatma Yöntemi
10 Karadeniz Bölgesi Yöresel Mutfakları. Anlatma Yöntemi
11 Güneydoğu Anadolu Bölgesi Yöresel Mutfakları. Anlatma Yöntemi
12 Güneydoğu Anadolu Bölgesi Yöresel Mutfakları. Anlatma Yöntemi
13 Ege Bölgesi Yöresel Mutfakları. Anlatma Yöntemi
14 Ege Bölgesi Yöresel Mutfakları. Anlatma Yöntemi
15 Akdeniz Bölgesi Yöresel Mutfakları. Anlatma Yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 yöresel mutfak uygulamaları
2 Ulusal Gastronomi
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Kitaplar ve mutfak ekipmanları

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 10 20
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 10 20
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 4 12
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 5 10
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 120