|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | AŞÇILIK | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | SERKAN ZARO (serkanzaro@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
MAHMUT DOĞAN KAMIŞ, SERKAN ZARO, SEVİNÇ ALKAN, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı öğrencilere soğuk mutfağı tanıtmak ve soğuk mutfakta hazırlanan yiyeceklerin hazırlanış şekillerini göstermektir |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Soğuk mutfak hakkında bilgi edinir |
PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-4 Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve uyum sağlar. PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | soğuk mutfak uygulamalarına katılır |
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. PÇ-8 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği yabancı dil bilgisini sektörde kullanır. PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. |
Laboratuvar Sınavı |
DÖÇ-3 | teorik bilgilerini uygulayabillir. |
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Soğuk büfe ürünlerinin (sosis, salam, peynir, ordövrler, salatalar, sandviçler, soslar, çorbalar vb.) hazırlanması, süslenmesi ve sunumu. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Profesyonel soğuk mutfak Soğuk mutfak aşçısı. | Anlatma Yöntemi, Uygulama |
2 | Salata sosları | Anlatma Yöntemi, Uygulama |
3 | Sebzelerle hazırlanan salatalar. Salatanın menüdeki yeri ve önemi. Salata yapımında dikkat edilmesi gereken kurallar. Tahıl ve makarnalardan yapılan salatalar. | Anlatma Yöntemi, Uygulama |
4 | Kuru baklagillerden yapılan salatalar. Et ve sakatatlarla hazırlanan salatalar. Deniz ürünleri ile hazırlanan salatalar. | Anlatma Yöntemi, Uygulama |
5 | Uluslararası salatalar. Kokteyl yiyecekleri (Kanepeler, dip soslar) | Anlatma Yöntemi, Uygulama |
6 | Balıklar. Kabuklu Su ürünleri. | Anlatma Yöntemi, Uygulama |
7 | Balıklar. Kabuklu Su ürünleri. | Anlatma Yöntemi, Uygulama |
8 | Ara Sınav | |
9 | Kabuklu ve kabuksuz su ürünlerinin hazırlanması. | Anlatma Yöntemi, Uygulama |
10 | Soğuk Mezeler-1 | Anlatma Yöntemi, Uygulama |
11 | Soğuk Mezeler-2 | Anlatma Yöntemi, Uygulama |
12 | Ordövrler | Anlatma Yöntemi, Uygulama |
13 | Sebzeleri pişirmeye hazırlama. | Anlatma Yöntemi, Uygulama |
14 | Sebzeler-Otlar-Aromatik bitkiler. | Anlatma Yöntemi, Uygulama |
15 | Peynirler | Anlatma Yöntemi, Uygulama |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | The Culinary Institute of America. (2008). Garde Manger: The Art and Craft of the Cold Kitchen. (3rd Ed.). New Jersey: John Wiley & Sons, Inc. | |
2 | Sonnenschmidt, F. H. & Nicolas, J. F. (1992). The Professional Chef's Art of Garde Manger. Fifth Edition. Wiley. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
megep hazırlık kitapları |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 4 | 10 | 40 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 10 | 30 |
c) Performans Ödevi | 1 | 4 | 4 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 6 | 12 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 2 | 10 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 150 |