Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / AS203 - AŞÇILIK

Kodu: AS203 Adı: MUTFAK ÜRÜNLERİ Teorik+Uygulama: 2+1 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü AŞÇILIK
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı SEVİNÇ ALKAN (sevincalkan@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
MAHMUT DOĞAN KAMIŞ, SEVİNÇ ALKAN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Mutfak kavramını ve önemini, mutfakta kullanılan araç-gereçleri, mutfakta uyulması gereken hijyen ve sanitasyon kurallarını, menü planlamasını ve mutfakta yapılan uygulamaları öğretmek.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Mutfakla ilgili temel kavramları bilir PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar.
PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Mutfakta yapılan uygulamaları bilir PÇ-4 Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve uyum sağlar.
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Endüstriyel mutfağa hazırlık, temel mutfak bilgisi, mutfak yönetimi, mutfakta temizlik ve hijyen.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Mutfağın Bölümleri ve Mutfak Personeli Ders Anlatımı
2 Mutfakta Kullanılan Araç ve Gereçler Ders Anlatımı
3 Yiyecek Doğrama Usulleri Ders Anlatımı
4 Baklagil ve tahıllar Ders Anlatımı
5 Peynirler Ders Anlatımı
6 Et ve et yemekleri Ders Anlatımı
7 Temel Soslar Ders Anlatımı
8 Ara Sınav
9 Temel Çorbalar Ders Anlatımı
10 Patates Garnitürleri Ders Anlatımı
11 Makarnalar Ders Anlatımı
12 Pilavlar Ders Anlatımı
13 Soğuk Mutfak Ürünleri Ders Anlatımı
14 Sakatatlar Ders Anlatımı
15 Genel Tekrar Soru-Cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Mutfak Hizmetleri Yönetimi, Ayhan GÖKDEMİR, Detay Yayıncılık-ANKARA
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Konuyla ilgili kitap vb.yazılı materyaller.

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 4 12 48
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 4 12 48
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 6 12
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 6 24
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 176