|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | AŞÇILIK | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | SEVİNÇ ALKAN (sevincalkan@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
MAHMUT DOĞAN KAMIŞ, SEVİNÇ ALKAN, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Mutfak kavramını ve önemini, mutfakta kullanılan araç-gereçleri, mutfakta uyulması gereken hijyen ve sanitasyon kurallarını, menü planlamasını ve mutfakta yapılan uygulamaları öğretmek. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Mutfakla ilgili temel kavramları bilir |
PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Mutfakta yapılan uygulamaları bilir |
PÇ-4 Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve uyum sağlar. PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Endüstriyel mutfağa hazırlık, temel mutfak bilgisi, mutfak yönetimi, mutfakta temizlik ve hijyen. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Mutfağın Bölümleri ve Mutfak Personeli | Ders Anlatımı |
2 | Mutfakta Kullanılan Araç ve Gereçler | Ders Anlatımı |
3 | Yiyecek Doğrama Usulleri | Ders Anlatımı |
4 | Baklagil ve tahıllar | Ders Anlatımı |
5 | Peynirler | Ders Anlatımı |
6 | Et ve et yemekleri | Ders Anlatımı |
7 | Temel Soslar | Ders Anlatımı |
8 | Ara Sınav | |
9 | Temel Çorbalar | Ders Anlatımı |
10 | Patates Garnitürleri | Ders Anlatımı |
11 | Makarnalar | Ders Anlatımı |
12 | Pilavlar | Ders Anlatımı |
13 | Soğuk Mutfak Ürünleri | Ders Anlatımı |
14 | Sakatatlar | Ders Anlatımı |
15 | Genel Tekrar | Soru-Cevap |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Mutfak Hizmetleri Yönetimi, Ayhan GÖKDEMİR, Detay Yayıncılık-ANKARA | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Konuyla ilgili kitap vb.yazılı materyaller. |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 4 | 12 | 48 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 4 | 12 | 48 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 6 | 12 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 6 | 24 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 176 |