Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / AS207 - AŞÇILIK

Kodu: AS207 Adı: PASTANE ÜRÜNLERİ Teorik+Uygulama: 2+1 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü AŞÇILIK
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı SEVİNÇ ALKAN (sevincalkan@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
SERKAN ZARO, SEVİNÇ ALKAN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Pastanelerde yer alan tatlı, pasta ve hamur işleri gibi tüm ürünlerin temel içerik malzemelerini, üretim ve sunum tekniklerini hem teorik çerçevede hem de uygulamalı olarak öğrencilere öğretmek.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Pastane ile ilgili temel kavramları bilir. PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar.
PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Pastanede yapılan uygulamaların tariflerini bilir. PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Şeker süsleme ve çikolata süslemeyi bilir. PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Hamur hazırlama teknikleri, ekmek yapımı, tatlı yapım teknikleri ve çeşitleri, yaş pasta üretimi, çikolata ve şekerleme yapımı gibi konularda öğrencilerin temel teknik ve reçeteler hakkında uygulamalı eğitim alarak bilgi sahibi olmasını sağlamak.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Pastanelerde Kullanılan Ekipmanlar. Anlatma Yöntemi
2 Tahıllar. Şeker ve şeker şurupları. Peynirler. Anlatma Yöntemi
3 Tahıllar. Şeker ve şeker şurupları. Peynirler. Anlatma Yöntemi
4 Yağlar Yumurtalar Mayalama ve Kabartma Ajanları Çikolatalar Anlatma Yöntemi
5 Yağlar Yumurtalar Mayalama ve Kabartma Ajanları Çikolatalar Anlatma Yöntemi
6 Mayalı Hamurlar Ekmekler Ekmek Yapımı Anlatma Yöntemi, Uygulama
7 Mayalı Hamurlar Ekmekler Ekmek Yapımı Anlatma Yöntemi, Uygulama
8 Ara Sınav
9 Hamur Hazırlama Teknikleri Anlatma Yöntemi, Uygulama
10 Hamur Hazırlama Teknikleri Anlatma Yöntemi, Uygulama
11 Tatlı Yapımı ve Tatlı Çeşitleri Anlatma Yöntemi, Uygulama
12 Tatlı Yapımı ve Tatlı Çeşitleri Anlatma Yöntemi, Uygulama
13 Pastacılık ve Pasta Yapımı Anlatma Yöntemi, Uygulama
14 Pastacılık ve Pasta Yapımı Anlatma Yöntemi, Uygulama
15 Çikolatalar & Şekerlemeler Anlatma Yöntemi, Uygulama
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Baking and Pastry; Mastering the Art and Craft, Culinary Institute of America,
2 Profesyonel Pastacılık, Rumuz Yayınları.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders kitabı ve notları

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 12 24
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 12 24
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 4 12
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 6 18
Final Sınavı 1 1 1
Uygulama 2 14 28
Gözlem 2 14 28
Toplam İş Yükü 178