Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / AS227 - AŞÇILIK

Kodu: AS227 Adı: İŞLETME YÖNETİMİ-I Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 5
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü AŞÇILIK
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı SEVİNÇ ALKAN (sevincalkan@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
KAYHAN KARAKAYA,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
İşletmeyi fonksiyonlarına göre tanımak ve işletmenin işleyişini kavramak

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 İşletme kavramını, tarihsel gelişimini, türleri ve sınıflandırılmasını öğrenirler. PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar.
PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
PÇ-4 Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve uyum sağlar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 İşletmelerinin yönetim ve yönetim fonksiyonlarını kavrar. PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar.
PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
PÇ-4 Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve uyum sağlar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Yönetim ve yönetim fonksiyonlarını kavrar. PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar.
PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
PÇ-4 Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve uyum sağlar.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
İşletmenin temel kavramları, amaçları ve çevreleri ile ilişkileri, işletmelerin sınıflandırılması, işletmelerin kuruluş çalışmaları, büyüklüğü ve kapasitesi, işletme fonksiyonları
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 İşletme ve işletmecilik kavramları Konu Anlatımı
2 İşletmelerin sınıflandırılması Konu Anlatımı
3 İşletmenin çevresi Konu Anlatımı
4 İşletmenin amaç ve sorumlulukları Konu Anlatımı
5 Kuruluş yeri ve seçimi Konu Anlatımı
6 Kuruluş yeri etkenleri Konu Anlatımı
7 Kapasite Konu Anlatımı
8 Ara Sınav
9 İşletme yönetim fonksiyonları Konu Anlatımı
10 İşletme yönetim fonksiyonları Konu Anlatımı
11 İşletme yönetim fonksiyonları Konu Anlatımı
12 Üretim fonksiyonu Konu Anlatımı
13 Pazarlama fonksiyonu Konu Anlatımı
14 Finansman fonksiyonu Konu Anlatımı
15 İnsan kaynakları fonksiyonu Konu Anlatımı
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Turizm İşletmeciliği ve Yönetimi, Prof. Dr. Ahmet Aktaş, Seçkin Yayınevi, ANKARA
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Kitap, yazılı kaynaklar ve internet

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 10 30
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 10 20
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 5 6 30
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 8 40
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 150