|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | AŞÇILIK | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | SEVİNÇ ALKAN (sevincalkan@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
SEVİNÇ ALKAN, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Ziyafet kapsamında yer alan tüm organizasyonlar ve organizasyonlarda kullanılan menülerin planlanması ve uygulanması gibi konularda öğrencilerin bilgi sahibi olmasını sağlamak. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Ziyafet organizasyonlarını organize edebilir. |
PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Banket yemeklerini hazırlayabilir. |
PÇ-14 Ziyafet ve toplu yiyecek içecek organizasyonlarının prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda ekip elemanı olarak görev alır. PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Catering organizasyonları düzenleyebilir. |
PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular. PÇ-16 Catering organizasyonlarında ekip elemanı olarak takım çalışmasına katılır. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Açık büfe için kahvaltı ve yemek hazırlayabilir. |
PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. PÇ-14 Ziyafet ve toplu yiyecek içecek organizasyonlarının prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda ekip elemanı olarak görev alır. PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Ziyafet organizasyonları ve işletmeler açısından avantajları. Ziyafet menü çeşitleri. Büfe, kokteyl ve toplantı organizasyonları. Menülerde yer alan yiyeceklerin uygulamaları. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Ziyafet kavramı. Ziyafet organizasyonlarının önemi. Ziyafet salonlarının planlanması. | Anlatma Yöntemi |
2 | Ziyafet menülerinin planlanması ve fiyatlandırılması. | Anlatma Yöntemi |
3 | Ziyafetlerde kullanılan ekipmanlar | Anlatma Yöntemi |
4 | Büfe organizasyonları | Anlatma Yöntemi |
5 | Kokteyl ve toplantı organizasyonları | Anlatma Yöntemi |
6 | Koktely menülerinde servis edilen yiyecekler; kanepeler | Anlatma Yöntemi ve Uygulama |
7 | Toplantılarda servis edilen yiyeceler; kahve molası menüleri | Anlatma Yöntemi ve Uygulama |
8 | Ara Sınav | |
9 | Akşam yemeği menüleri: set menüler ve düğün menüleri | Anlatma Yöntemi ve Uygulama |
10 | Soğuk başlangıç yemekleri; salatalar, mezeler, zeytinyağlılar vb. | Anlatma Yöntemi ve Uygulama |
11 | Stoklar ve Çorbalar | Anlatma Yöntemi ve Uygulama |
12 | Patates garnitürleri ve Pilavlar | Anlatma Yöntemi ve Uygulama |
13 | Makarna çeşitleri ve sosları. | Anlatma Yöntemi ve Uygulama |
14 | Temel soslar ve ana yemekler | Anlatma Yöntemi ve Uygulama |
15 | Ziyafet menülerinde yer alan tatlılar ve düğün pastaları | Anlatma Yöntemi ve Uygulama |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Yılmaz, Y.(2006). Otel ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde Ziyafet organizasyonu ve Yönetimi: Detay Yayıncılık. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ders kitabı ve uygulama ekipmanları |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 7 | 14 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 7 | 14 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 5 | 2 | 10 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 5 | 2 | 10 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Uygulama | 1 | 14 | 14 |
Gözlem | 1 | 14 | 14 |
Toplam İş Yükü | 120 |