Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / AS202 - AŞÇILIK

Kodu: AS202 Adı: ZİYAFET MUTFAĞI Teorik+Uygulama: 2+1 AKTS: 4
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü AŞÇILIK
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı SEVİNÇ ALKAN (sevincalkan@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
SEVİNÇ ALKAN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Ziyafet kapsamında yer alan tüm organizasyonlar ve organizasyonlarda kullanılan menülerin planlanması ve uygulanması gibi konularda öğrencilerin bilgi sahibi olmasını sağlamak.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Ziyafet organizasyonlarını organize edebilir. PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar.
PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Banket yemeklerini hazırlayabilir. PÇ-14 Ziyafet ve toplu yiyecek içecek organizasyonlarının prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda ekip elemanı olarak görev alır.
PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Catering organizasyonları düzenleyebilir. PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular.
PÇ-16 Catering organizasyonlarında ekip elemanı olarak takım çalışmasına katılır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Açık büfe için kahvaltı ve yemek hazırlayabilir. PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
PÇ-14 Ziyafet ve toplu yiyecek içecek organizasyonlarının prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda ekip elemanı olarak görev alır.
PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Ziyafet organizasyonları ve işletmeler açısından avantajları. Ziyafet menü çeşitleri. Büfe, kokteyl ve toplantı organizasyonları. Menülerde yer alan yiyeceklerin uygulamaları.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Ziyafet kavramı. Ziyafet organizasyonlarının önemi. Ziyafet salonlarının planlanması. Anlatma Yöntemi
2 Ziyafet menülerinin planlanması ve fiyatlandırılması. Anlatma Yöntemi
3 Ziyafetlerde kullanılan ekipmanlar Anlatma Yöntemi
4 Büfe organizasyonları Anlatma Yöntemi
5 Kokteyl ve toplantı organizasyonları Anlatma Yöntemi
6 Koktely menülerinde servis edilen yiyecekler; kanepeler Anlatma Yöntemi ve Uygulama
7 Toplantılarda servis edilen yiyeceler; kahve molası menüleri Anlatma Yöntemi ve Uygulama
8 Ara Sınav
9 Akşam yemeği menüleri: set menüler ve düğün menüleri Anlatma Yöntemi ve Uygulama
10 Soğuk başlangıç yemekleri; salatalar, mezeler, zeytinyağlılar vb. Anlatma Yöntemi ve Uygulama
11 Stoklar ve Çorbalar Anlatma Yöntemi ve Uygulama
12 Patates garnitürleri ve Pilavlar Anlatma Yöntemi ve Uygulama
13 Makarna çeşitleri ve sosları. Anlatma Yöntemi ve Uygulama
14 Temel soslar ve ana yemekler Anlatma Yöntemi ve Uygulama
15 Ziyafet menülerinde yer alan tatlılar ve düğün pastaları Anlatma Yöntemi ve Uygulama
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Yılmaz, Y.(2006). Otel ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde Ziyafet organizasyonu ve Yönetimi: Detay Yayıncılık.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders kitabı ve uygulama ekipmanları

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 7 14
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 7 14
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 5 2 10
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 2 10
Final Sınavı 1 1 1
Uygulama 1 14 14
Gözlem 1 14 14
Toplam İş Yükü 120