|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | AŞÇILIK | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | SERKAN ZARO (serkanzaro@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
MAHMUT DOĞAN KAMIŞ, SERKAN ZARO, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Değişik dünya ülkelerinin yemek kültürleri ve yemek çeşitleri hakkında bilgi vermek ve bazı yemek tariflerinin uygulamalı olarak anlatılmasıdır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Türk mutfağının yemeklerini bilir. |
PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Çeşitli dünya ülkelerinin yemek çeşitlerini öğrenir |
PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Bazı ülkelerin mutfakalrının yemek tariflerini öğrenir |
PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Dünya mutfaklarındaki pişirme ve kesme yöntemlerini uygular |
PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. PÇ-14 Ziyafet ve toplu yiyecek içecek organizasyonlarının prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda ekip elemanı olarak görev alır. PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Mutfak kültürleri kavramı ve özellikleri. Fransız, Ortadoğu, İspanya, İtalya, Güney Afrika, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Çin, Rusya, Hindistan, Kore, Bolivya, Peru mutfak kültürleri ve bu mutfak kültürlerinin temel özellikleri. Dünya mutfak kültürlerine ait başlıca yemek ve sosların uygulamalı olarak işlem basamakları ve yapılışları. Farklı ülke mutfaklarında kullanılan ürün ve malzemelerin tanımlanması ve temel özellikleri. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | MUTFAK KÜLTÜRLERİ | Konu anlatımı |
2 | FRANSIZ MUTFAĞI | Konu anlatımı ve uygulamalar. |
3 | ORTA DOĞU MUTFAĞI - I | Konu anlatımı ve uygulamalar. |
4 | ORTA DOĞU MUTFAĞI - II | Konu anlatımı ve uygulamalar. |
5 | İSPANYA MUTFAĞI | Konu anlatımı ve uygulamalar. |
6 | İTALYAN MUTFAĞI | Konu anlatımı ve uygulamalar. |
7 | GÜNEY AFRİKA MUTFAĞI | Konu anlatımı ve uygulamalar. |
8 | Ara Sınav | |
9 | KUZEY AMERİKA MUTFAĞI | Konu anlatımı ve uygulamalar. |
10 | GÜNEY AMERİKA MUTFAĞI | Konu anlatımı ve uygulamalar. |
11 | ÇİN MUTFAĞI | Konu anlatımı ve uygulamalar. |
12 | RUS MUTFAĞI | Konu anlatımı ve uygulamalar. |
13 | HİNDİSTAN MUTFAĞI | Konu anlatımı ve uygulamalar. |
14 | KORE MUTFAĞI | Konu anlatımı ve uygulamalar. |
15 | BAOLİVYA VE PERU MUTFAĞI | Konu anlatımı ve uygulamalar. |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Dünya Mutfakları I Hakan ARIKAN | |
2 | Dünya Mutfakları II Alev DÜNDAR ARIKAN | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Kütaplar ve yemek tarifleri |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 5 | 10 | 50 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 5 | 10 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 119 |