Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

AVANOS GÜZEL SANATLAR MESLEK YÜKSEKOKULU / MRS107 - MİMARİ RESTORASYON

Kodu: MRS107 Adı: FOTOĞRAFLA BELGELEME Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü MİMARİ RESTORASYON
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı SULTAN DALKIRAN (sultandalkiran@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
SULTAN DALKIRAN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu ders kapsamında fotoğrafın kısa tarihi, fotoğraf makinelerinin tanıtılması, fotoğraf tekniğindeki gelişmeler, film ve baskı malzemelerinin tanıtılması, objektifler ve kullanım alanları, ışık, diyafram, karşıtlık, denge ve kompozisyon bilgilerinin öğrencilerle paylaşılması amaçlanır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Fotoğrafçılığın tanımı, önemi ve kapsamı hakkında bilgi verebilir. PÇ-26 Restorasyonda fotoğraftan yararlanma yöntemleri ile belge fotoğrafı çekme konusunda bilgi sahibi olur.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Fotoğrafçılığın tarihçesini aktarabilir. PÇ-26 Restorasyonda fotoğraftan yararlanma yöntemleri ile belge fotoğrafı çekme konusunda bilgi sahibi olur.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Fotoğraf makinesi türleri ve özellikleri hakkında bilgi verebilir. PÇ-26 Restorasyonda fotoğraftan yararlanma yöntemleri ile belge fotoğrafı çekme konusunda bilgi sahibi olur.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Fotoğraf makinelerinin kullanımları ile ilgili bilgileri uygulayabilir. PÇ-26 Restorasyonda fotoğraftan yararlanma yöntemleri ile belge fotoğrafı çekme konusunda bilgi sahibi olur.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Fotoğrafçılıkla ilgili teknik ve teorik bilgileri açıklayabilir. PÇ-26 Restorasyonda fotoğraftan yararlanma yöntemleri ile belge fotoğrafı çekme konusunda bilgi sahibi olur.
Yazılı Sınav
DÖÇ-6 İyi bir fotoğraf elde etmek için almış olduğu teorik bilgiyi uygulayabilir. PÇ-26 Restorasyonda fotoğraftan yararlanma yöntemleri ile belge fotoğrafı çekme konusunda bilgi sahibi olur.
Yazılı Sınav
DÖÇ-7 Bir belgeleme yöntemi olarak fotoğrafın önemini açıklayabilir. PÇ-26 Restorasyonda fotoğraftan yararlanma yöntemleri ile belge fotoğrafı çekme konusunda bilgi sahibi olur.
Yazılı Sınav
DÖÇ-8 Tarihi eserlerin envanterini çıkarmada fotoğraftan yararlanma yöntemlerini uygulayabilir. PÇ-26 Restorasyonda fotoğraftan yararlanma yöntemleri ile belge fotoğrafı çekme konusunda bilgi sahibi olur.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Fotoğrafçılığın Tanımı, Önemi ve Kapsamı, Fotoğrafçılığın Tarihçesi ve Fotoğraf Tarihinden Örnekler, Fotoğraf Makinesi Tiplerinin ve Özelliklerinin Tanıtımı, Fotoğraf Makinelerinin Kullanımları ile İlgili Genel Bilgiler, Fotoğrafçılıkla İlgili Teknik ve Teorik Bilgiler, SLR ve DSLR Fotoğraf Makineleri, Enstantane - Diyafram İlişkisi, Fotoğrafta Işık ve Dia Çekimler, Fotoğrafta Kompozisyon, Fotoğrafların Arşivlenmesi, Bir Belgeleme Yöntemi Olarak Fotoğrafın Önemi, Tarihi Eserlerin Envanterini Çıkarmada Fotoğraftan Yararlanma Yöntemleri, Tarihi Eserlerin Rölövelerinde Fotoğraftan Yararlanma Yöntemleri, Mimari Örneklemeler.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Fotoğrafçılığın Tanımı, Önemi, Kapsamı Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
2 Fotoğrafçılığın Tarihçesi ve Fotoğraf Tarihinden Örnekler Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
3 Fotoğraf Makinesi Tiplerinin ve Özelliklerinin Tanıtımı Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
4 Fotoğraf Makinelerinin Kullanımları ile İlgili Genel Bilgiler Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
5 Fotoğrafçılıkla İlgili Teknik ve Teorik Bilgiler Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
6 SLR ve DSLR Fotoğraf Makineleri Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
7 Enstantane - Diyafram İlişkisi Fotoğrafta Işık Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
8 Ara Sınav
9 Fotoğrafçılıkta Kullanılan Yardımcı Ekipmanlar Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
10 Fotoğrafta Kompozisyon ve Fotoğrafların Arşivlenmesi Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
11 Bir Belgeleme Yöntemi Olarak Fotoğrafın Önemi Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
12 Kazı fotoğrafçılığı ve Mimari Fotoğrafta Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Kullanılan Malzemeler. Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
13 Tarihi Eserlerin Envanterini Çıkarmada Fotoğraftan Yararlanma Yöntemleri Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
14 Tarihi Eserlerin Rölövelerinde Fotoğraftan Yararlanma Yöntemleri Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
15 Mimari Örneklemeler Powerpoint (slayt) gösterisi eşliğinde konu anlatımı, terimlerin açıklanması, uygulamalar, soru-cevap.
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Fazıl, A. (1994). Genel Fotoğraf Bilgileri. İstanbul: İnkılap Kitapevi.
2 Fazıl, A. (1996). Temel Fotoğraf Bilgileri. İstanbul: İnkılap Kitapevi.
3 Boubat, E. (1996). Fotoğraf Sanatı - Bir Büyük Ustanın Tüm Deneyimi ve Pratik Önerileri. (Çev. M. Nejat Özcan). İstanbul: İnkilap Kitabevi.
4 Ang, T. (2003). Dijital Fotoğrafçılık. (Çev. M. Zafer Arıkan). İstanbul: İnkilap Kitabevi.
5 Bajac, O. (2004). Karanlık Odanın Sırları - Fotoğrafın İcadı. (Çev. Ali Berktay). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
6 Rose, C. (2005). Dijital Fotoğrafçılık. (Çev. Koray Al). İstanbul: Alfa Yayıncılık.
7 Modiano, A. (2007). Fotoğraf Tarihine Giriş. İstanbul: Art Studio Yayıncılık.
8 Kalfagil, S. (2007). Fotoğrafın Yapısal Öğeleri ve Fotoğraf Sanatında Kompozisyon. İstanbul: İlke Kitap.
9 Kılıç, L. (2008). Fotoğrafa Başlarken. Ankara: Dost Kitabevi.
10 Prakel, D. (2010). Fotoğrafta Kompozisyon, (Çev. Nedim Sipahi). İstanbul: Homer Kitabevi ve Yayıncılık.
11 Prakel, D. (2012). Fotoğrafta Işık, (Çev. Nedim Sipahi). İstanbul: Homer Kitabevi ve Yayıncılık.
12 Prakel, D. (2012). Görsel Fotoğrafçılık Sözlüğü. (Çev. Tolga Hepdinçler - Saadet Özkal). İstanbul: Literatür Yayıncılık.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Bilgisayar, Projeksiyon Cihazı, Fotoğraf Makinesi

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 14 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 1 14 14
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 1 4 4
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 1 14 14
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90