Kodu: TAB 208 |
Adı: STANDARDİZASYON, MUHAFAZA VE AMBALAJLAMA |
Teorik+Uygulama: 2+0 |
AKTS: 3 |
|
Sınıf/Yarıyıl |
2 / Bahar |
Ders Düzeyi |
Doktora |
Ders Türü |
Seçmeli |
Bölümü |
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER |
Ön Koşul Dersleri |
Yok |
Öğretim Sistemi |
Örgün |
Ders Süresi |
14 Hafta |
Öğretim Elemanı |
DURMUŞ OK (durmusok@nevsehir.edu.tr) |
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|
Öğretim Dili |
Türkçe |
Sınıf Dışı Uygulama/Staj |
Yok |
Dersin Amacı |
Standart ve standardizasyonun ne olduğunu bilmek, tıbbi aromatik bitkilerde (kekik, nane, adaçayı, kimyon, rezene, kişniş) standartları bilmek, ürünleri standartlara göre işlemek, taşımak, kurutmak, depolamak |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) |
PÇ |
ODY |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: |
|
|
DÖÇ-1 |
Standart ve standardizasyonu öğrenebilir |
PÇ-7 Biyolojik çeşitlilik ve çevre bilincine sahiptir. PÇ-8 Alanı ile ilgili modern tarım tekniklerini takip eder ve pratiğe aktarır.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 |
Tıbbi ve aromatik bitkilerde standartlar bilinebilir |
PÇ-10 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı’nı ilgilendiren konularda sosyal sorumluluk, etik değerler ve yasal dayanaklar hakkında bilgi sahibidir. PÇ-13 Tarımsal üretim ve pazarlamada sorunlar ve çözüm önerileri hakkında bilgiye sahiptir.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 |
Ürünleri standartlara göre işleyebilir, taşıyabilir, kurutabilir, depolayabilir |
PÇ-15 Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları tanımlar, sorunları genel ölçekte tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir. PÇ-23 Tıbbi ve aromatik bitkilerin tüketimi ve ticareti hakkında bilgi sahibidir.
|
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği |
Tıbbi ve aromatik bitkilerin standardizasyonu; Muhafaza yöntemleri; Ambalajlama şekilleri ve ambalajlama materyalleri; Kaliteyi olumlu ya da olumsuz etkileyen faktörler |
Haftalık Detaylı Ders İçeriği |
Hafta |
Detaylı İçerik |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Hasat öncesi dönemde gelişmeyi etkileyen faktörler |
Anlatım, Soru ve Cevap |
2 |
Hasat oluşumu , Yeme oluşumu ,Hasat zamanının ürüne etkileri (erken veya geç hasadın sakıncaları) |
Anlatım, Soru ve Cevap |
3 |
Hasat zamanının saptanması , Uygun hasat zamanının saptanmasında kullanılan ölçütler |
Anlatım, Soru ve Cevap |
4 |
Standardizasyonun tanımı , amacı ve yararları , Standatlara göre pazara sunulacak ürünlerde aranan zorunlu şartlar |
Anlatım, Soru ve Cevap |
5 |
Kalite ( iç ve dış kalite) , Eksta kalite , Birinci kalite ve İkinci kalite ,Tolerans (kalite toleransı , boy toleransı , toplam tolerans) kavramları |
Anlatım, Soru ve Cevap |
6 |
Paketleme evinde yapılan temel işlemler ( ayıklama , temizleme , yıkama , mumlama , sınıflama , boylama , paketleme veya ambalajlama vb.) |
Anlatım, Soru ve Cevap |
7 |
Paketleme evinde yapılan temel işlemler ( ayıklama , temizleme , yıkama , mumlama , sınıflama , boylama , paketleme veya ambalajlama vb.) |
Anlatım, Soru ve Cevap |
8 |
Ara Sınav |
|
9 |
Ambalaj kaplarının yapıldığı malzemelerin özellikleri ,ambalaj kaplarının işlevleri ve ambalaj kaplarında olması istenen özellikler |
Anlatım, Soru ve Cevap |
10 |
Paketleme evinde yapılan özel işlemler (kür uygulaması , olgunlaştırma ve sarartma , dış kabuğun ayrılması vb.) |
Anlatım, Soru ve Cevap |
11 |
Ürünlerde hasattan sonra görülen kayıplar ve önleme yolları |
Anlatım, Soru ve Cevap |
12 |
Depolamanın amacı ve günümüzde yaygın olarak kullanılan depolar |
Anlatım, Soru ve Cevap |
13 |
Basit depolama sistemleri |
Anlatım, Soru ve Cevap |
14 |
Soğuk hava depoları (Soğuk depolar) |
Anlatım, Soru ve Cevap |
15 |
Kontrollü atmosferli (KA) depolar |
Anlatım, Soru ve Cevap |
16 |
Final Sınavı |
|
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri |
|