Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

AVANOS GÜZEL SANATLAR MESLEK YÜKSEKOKULU / TAB 208 - TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER

Kodu: TAB 208 Adı: STANDARDİZASYON, MUHAFAZA VE AMBALAJLAMA Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Doktora
Ders Türü Seçmeli
Bölümü TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı DURMUŞ OK (durmusok@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Standart ve standardizasyonun ne olduğunu bilmek, tıbbi aromatik bitkilerde (kekik, nane, adaçayı, kimyon, rezene, kişniş) standartları bilmek, ürünleri standartlara göre işlemek, taşımak, kurutmak, depolamak

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Standart ve standardizasyonu öğrenebilir PÇ-7 Biyolojik çeşitlilik ve çevre bilincine sahiptir.
PÇ-8 Alanı ile ilgili modern tarım tekniklerini takip eder ve pratiğe aktarır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Tıbbi ve aromatik bitkilerde standartlar bilinebilir PÇ-10 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı’nı ilgilendiren konularda sosyal sorumluluk, etik değerler ve yasal dayanaklar hakkında bilgi sahibidir.
PÇ-13 Tarımsal üretim ve pazarlamada sorunlar ve çözüm önerileri hakkında bilgiye sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Ürünleri standartlara göre işleyebilir, taşıyabilir, kurutabilir, depolayabilir PÇ-15 Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları tanımlar, sorunları genel ölçekte tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-23 Tıbbi ve aromatik bitkilerin tüketimi ve ticareti hakkında bilgi sahibidir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Tıbbi ve aromatik bitkilerin standardizasyonu; Muhafaza yöntemleri; Ambalajlama şekilleri ve ambalajlama materyalleri; Kaliteyi olumlu ya da olumsuz etkileyen faktörler
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Hasat öncesi dönemde gelişmeyi etkileyen faktörler Anlatım, Soru ve Cevap
2 Hasat oluşumu , Yeme oluşumu ,Hasat zamanının ürüne etkileri (erken veya geç hasadın sakıncaları) Anlatım, Soru ve Cevap
3 Hasat zamanının saptanması , Uygun hasat zamanının saptanmasında kullanılan ölçütler Anlatım, Soru ve Cevap
4 Standardizasyonun tanımı , amacı ve yararları , Standatlara göre pazara sunulacak ürünlerde aranan zorunlu şartlar Anlatım, Soru ve Cevap
5 Kalite ( iç ve dış kalite) , Eksta kalite , Birinci kalite ve İkinci kalite ,Tolerans (kalite toleransı , boy toleransı , toplam tolerans) kavramları Anlatım, Soru ve Cevap
6 Paketleme evinde yapılan temel işlemler ( ayıklama , temizleme , yıkama , mumlama , sınıflama , boylama , paketleme veya ambalajlama vb.) Anlatım, Soru ve Cevap
7 Paketleme evinde yapılan temel işlemler ( ayıklama , temizleme , yıkama , mumlama , sınıflama , boylama , paketleme veya ambalajlama vb.) Anlatım, Soru ve Cevap
8 Ara Sınav
9 Ambalaj kaplarının yapıldığı malzemelerin özellikleri ,ambalaj kaplarının işlevleri ve ambalaj kaplarında olması istenen özellikler Anlatım, Soru ve Cevap
10 Paketleme evinde yapılan özel işlemler (kür uygulaması , olgunlaştırma ve sarartma , dış kabuğun ayrılması vb.) Anlatım, Soru ve Cevap
11 Ürünlerde hasattan sonra görülen kayıplar ve önleme yolları Anlatım, Soru ve Cevap
12 Depolamanın amacı ve günümüzde yaygın olarak kullanılan depolar Anlatım, Soru ve Cevap
13 Basit depolama sistemleri Anlatım, Soru ve Cevap
14 Soğuk hava depoları (Soğuk depolar) Anlatım, Soru ve Cevap
15 Kontrollü atmosferli (KA) depolar Anlatım, Soru ve Cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 14 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 2 3 6
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 2 3 6
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 5 10
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 5 10
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90