Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / AS102 - AŞÇILIK

Kodu: AS102 Adı: BESLENME İLKELERİ VE MÖNÜ PLANLAMA Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 2
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü AŞÇILIK
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı SERKAN ZARO (serkanzaro@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
MAHMUT DOĞAN KAMIŞ, SERKAN ZARO, DURMUŞ ALİ AYDEMİR,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Çeşitli beslenme şekilleri arasındaki farkları ve mönü planlaması yapmayı kavrayabilme. 2- Sağlıklı beslenme için günlük mönü planlarını ve standart reçeteleri hazırlayabilme

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Beslenme ilkeleri ve mönü planlama ile ilgili kavramları analiz eder, yorumlar, karşılaşılan sorunlara yönelik çözüm önerileri üretebilir PÇ-
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Beslenme ilkeleri ve mönü planlama ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir PÇ-
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 beslenme ilkeleri ve mönü planlama ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir. PÇ-
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Beslenme ilkleri ve menü planlama ile ilgili alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve kendi ve sorumluluğu altındaki kişilerin öğrenme gereksinimlerini belirleyebilir. PÇ-
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Öğrenme hedefleri doğrultusunda kendisinin ve sorumluluğu altındaki kişilerin performanslarının geliştirilmesine yönelik faaliyetleri yönetir. PÇ-
Yazılı Sınav
DÖÇ-6 Gıda grupları ve menü planlamada birbiri yerine geçebilecek gıda listelerini uygular. Menü planlama konusunda teorik ve pratik bilgi sahibidir PÇ-
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
DÖÇ-7 Çeşitli grupları göz önünde bulundurarak menü hazırlayabilir. PÇ-
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Sağlıklı bir beslenme için gerekli besinler ve özellikleri. Besin ögelerinin özellikleri, türleri ve kaynakları. Karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminle mineraller. Menü Kavramı. Menü Türleri. Menü Kartları. Menü planlamanın önemi ve faydaları. Menülerin hazırlanması ve doğru planlanması aşamasında önemli faktörler. Menü oluşturma çalışmaları.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Dersin tanıtımı ve amacının öğrencilere aktarılması Anlatma ve soru cevap yöntemi
2 Sağlıklı bir beslenme için gerekli besinler ve özellikleri. Karbonhidratlar ve Proteinler. Anlatma ve soru cevap yöntemi
3 Sağlıklı bir beslenme için gerekli besinler ve özellikleri. Proteinler ve Yağlar. Anlatma ve soru cevap yöntemi
4 Sağlıklı bir beslenme için gerekli besinler ve özellikleri. Yağlar ve Vitaminler. Anlatma ve soru cevap yöntemi
5 Sağlıklı bir beslenme için gerekli besinler ve özellikleri. Vitaminler ve Mineraller. Anlatma ve soru cevap yöntemi
6 Menü Kavramına Genel Bakış Anlatma ve soru cevap yöntemi
7 Menü Kartları Anlatma ve soru cevap yöntemi
8 Ara Sınav
9 Farklı Açılardan Menü Kavramı Anlatma ve soru cevap yöntemi
10 Menülerin hazırlanması ve doğru planlanması aşamasında önemli faktörler Anlatma ve soru cevap yöntemi
11 Menülerin hazırlanması ve doğru planlanması aşamasında önemli faktörler Anlatma ve soru cevap yöntemi
12 Menülerin hazırlanması ve doğru planlanması aşamasında önemli faktörler oluşturulması Anlatma ve soru cevap yöntemi
13 Menü Türleri Anlatma ve soru cevap yöntemi
14 Menü Planlamanın Önemi Anlatma ve soru cevap yöntemi
15 Menülerdeki Yemek Grupları Anlatma ve soru cevap yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Türkan, C.(2003). Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama. Ankara: Detay Yayıncılık.
2 Gastronomik ve Beslenme İlkelerinden Hareketle MENÜ PLANLAMA VE YÖNETİMİ/ Dr Hüseyin Altınel
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Kitap vb. yazılı kaynaklar ve internet

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 2 6
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 2 6
       c) Performans Ödevi 3 2 6
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 2 6
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 2 6
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 60