Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) |
PÇ |
ODY |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: |
|
|
DÖÇ-1 |
Beslenme ilkeleri ve mönü planlama ile ilgili kavramları analiz eder, yorumlar, karşılaşılan sorunlara yönelik çözüm önerileri üretebilir |
PÇ-
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 |
Beslenme ilkeleri ve mönü planlama ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir |
PÇ-
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 |
beslenme ilkeleri ve mönü planlama ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir. |
PÇ-
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 |
Beslenme ilkleri ve menü planlama ile ilgili alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve kendi ve sorumluluğu altındaki kişilerin öğrenme gereksinimlerini belirleyebilir. |
PÇ-
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-5 |
Öğrenme hedefleri doğrultusunda kendisinin ve sorumluluğu altındaki kişilerin performanslarının geliştirilmesine yönelik faaliyetleri yönetir. |
PÇ-
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-6 |
Gıda grupları ve menü planlamada birbiri yerine geçebilecek gıda listelerini uygular. Menü planlama konusunda teorik ve pratik bilgi sahibidir |
PÇ-
|
Yazılı Sınav Performans Ödevi |
DÖÇ-7 |
Çeşitli grupları göz önünde bulundurarak menü hazırlayabilir. |
PÇ-
|
Yazılı Sınav Performans Ödevi |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği |
Sağlıklı bir beslenme için gerekli besinler ve özellikleri. Besin ögelerinin özellikleri, türleri ve kaynakları. Karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminle mineraller. Menü Kavramı. Menü Türleri. Menü Kartları. Menü planlamanın önemi ve faydaları. Menülerin hazırlanması ve doğru planlanması aşamasında önemli faktörler. Menü oluşturma çalışmaları. |
Haftalık Detaylı Ders İçeriği |
Hafta |
Detaylı İçerik |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Dersin tanıtımı ve amacının öğrencilere aktarılması |
Anlatma ve soru cevap yöntemi |
2 |
Sağlıklı bir beslenme için gerekli besinler ve özellikleri.
Karbonhidratlar ve Proteinler. |
Anlatma ve soru cevap yöntemi |
3 |
Sağlıklı bir beslenme için gerekli besinler ve özellikleri. Proteinler ve Yağlar. |
Anlatma ve soru cevap yöntemi |
4 |
Sağlıklı bir beslenme için gerekli besinler ve özellikleri. Yağlar ve Vitaminler. |
Anlatma ve soru cevap yöntemi |
5 |
Sağlıklı bir beslenme için gerekli besinler ve özellikleri. Vitaminler ve Mineraller. |
Anlatma ve soru cevap yöntemi |
6 |
Menü Kavramına Genel Bakış |
Anlatma ve soru cevap yöntemi |
7 |
Menü Kartları |
Anlatma ve soru cevap yöntemi |
8 |
Ara Sınav |
|
9 |
Farklı Açılardan Menü Kavramı |
Anlatma ve soru cevap yöntemi |
10 |
Menülerin hazırlanması ve doğru planlanması aşamasında önemli faktörler |
Anlatma ve soru cevap yöntemi |
11 |
Menülerin hazırlanması ve doğru planlanması aşamasında önemli faktörler |
Anlatma ve soru cevap yöntemi |
12 |
Menülerin hazırlanması ve doğru planlanması aşamasında önemli faktörler oluşturulması |
Anlatma ve soru cevap yöntemi |
13 |
Menü Türleri |
Anlatma ve soru cevap yöntemi |
14 |
Menü Planlamanın Önemi |
Anlatma ve soru cevap yöntemi |
15 |
Menülerdeki Yemek Grupları |
Anlatma ve soru cevap yöntemi |
16 |
Final Sınavı |
|
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap |
1 |
Türkan, C.(2003). Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama. Ankara: Detay Yayıncılık. |
2 |
Gastronomik ve Beslenme İlkelerinden Hareketle MENÜ PLANLAMA VE YÖNETİMİ/ Dr Hüseyin Altınel |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri |
Kitap vb. yazılı kaynaklar ve internet |