Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / AS209 - AŞÇILIK

Kodu: AS209 Adı: GENEL TURİZM Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü AŞÇILIK
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı MEHMET ÇONTU (mehmetcontu@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
ÖZLEM BAŞAR,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Staj Yok
Dersin Amacı
Turizm dünyanın en büyük endüstrilerinden biri olup, pek çok bölgede en büyük yegâne yatırım ve istihdam kaynağıdır. Bacasız endüstri olarak adlandırılan bu iş kolunda eğitim talep eden öğrencilere turizme giriş dersi ile temel bilgiler verilmesi amaçlanmaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Genel turizm hakkında bilgi sahibi olur PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
PÇ-4 Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve uyum sağlar.
PÇ-8 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği yabancı dil bilgisini sektörde kullanır.
PÇ-10 İletişim gücü yüksektir ve ekip çalışmasına uyum sağlar.
PÇ-12 İş yoğunluğu, stres ve baskı altında çalışabilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
PÇ-14 Ziyafet ve toplu yiyecek içecek organizasyonlarının prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda ekip elemanı olarak görev alır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Turizm çeşitlerini bilir PÇ-5 En az bir yabancı dili, Avrupa Dil Portföyü A2 düzeyinde bilir.
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
PÇ-8 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği yabancı dil bilgisini sektörde kullanır.
PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
PÇ-10 İletişim gücü yüksektir ve ekip çalışmasına uyum sağlar.
PÇ-11 Astları ve üstleriyle etkili ve sağlıklı iletişim kurar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Standart sektör bilgilerini öğrenmek PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
PÇ-14 Ziyafet ve toplu yiyecek içecek organizasyonlarının prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda ekip elemanı olarak görev alır.
PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular.
PÇ-16 Catering organizasyonlarında ekip elemanı olarak takım çalışmasına katılır.
PÇ-21 Ulusal ve etik değerlere bağlıdır, yaptığı çalışmalarda bu değerlere özen gösterir.
PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Turizmin tanımı, özellikleri, tarihçesi, sınıflandırılmasıi turizm arzı ve talebi, farklı turzim türleri incelenecektir.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Turizme Giriş Anlatma Yöntemi, Tartışma Yöntemi, Beyin Fırtınası
2 Turizm Çeşitleri ve Şekilleri Anlatma Yöntemi, Tartışma Yöntemi, Beyin Fırtınası
3 Turizmin Gelişimi Anlatma Yöntemi, Tartışma Yöntemi, Beyin Fırtınası
4 Turist Davranışı Anlatma Yöntemi, Tartışma Yöntemi, Beyin Fırtınası
5 Turistik Yoğunlaşma Anlatma Yöntemi, Tartışma Yöntemi, Beyin Fırtınası
6 Turizm ve Çevre Anlatma Yöntemi, Tartışma Yöntemi, Beyin Fırtınası
7 Turizmin Sosyo-Kültürel Etkileri Anlatma Yöntemi, Tartışma Yöntemi, Beyin Fırtınası
8 Ara Sınav
9 Turizmin Ekonomik Etkileri Anlatma Yöntemi, Tartışma Yöntemi, Beyin Fırtınası
10 Konaklama Sektörü Anlatma Yöntemi, Tartışma Yöntemi, Beyin Fırtınası
11 Yiyecek-İçecek Sektörü Anlatma Yöntemi, Tartışma Yöntemi, Beyin Fırtınası
12 Turizm ve Ulaştırma Anlatma Yöntemi, Tartışma Yöntemi, Beyin Fırtınası
13 Turizmde Kariyer Olanakları Anlatma Yöntemi, Tartışma Yöntemi, Beyin Fırtınası
14 Turizm Örgütleri Anlatma Yöntemi, Tartışma Yöntemi, Beyin Fırtınası
15 Turizmin Geleceği Anlatma Yöntemi, Tartışma Yöntemi, Beyin Fırtınası
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 GENEL TURİZM İlkeler Ve Kavramlar-Nazmi Kozak, Meryem A. Kozak, Metin Kozak-2019-DETAY YAYINCILIK-ANKARA
2 Genel Turizm - Turizmde Temel Kavramlar ve İlkeler- Orhan İÇÖZ - Ebru GÜNLÜ - Burcu Selin YILMAZ-2007-Turhan Kitabevi-ANKARA
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders kitabı, ders notları, slayt sunum ve internet

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 2 6
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 3 3 9
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 3 3 9
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 4 12
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 5 10
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90