Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / AS113 - AŞÇILIK

Kodu: AS113 Adı: GIDA GÜVENCESİ VE STANDARTLARI Teorik+Uygulama: 2+1 AKTS: 5
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü AŞÇILIK
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı SERKAN ZARO (serkanzaro@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
MAHMUT DOĞAN KAMIŞ, SERKAN ZARO,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu derste öğrenciye iş hayatında kalite güvencesi ve standartları ile ilgili yeterliliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıdalarla ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamaları öğrenir PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Besin güvenliğini bozan etmenleri kavrayabilir ve açıklayabilir. PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Kalite, güvence, standart, standardizasyon, meslek standartlarını ifade edebilir. PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Besin kontrolünün ve mevzuatının önemini çözümleyebilir. PÇ-19 Görevi ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Ders içeriğinde gıda güvenliği ile ilgili tanımlar, gıda güvenliğinin önemi, Gıda kaynaklı tehlikeler ve patojenler ile HACCP uygulamalarına yer verilmektedir.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Besin (Gıda) güvenliğinin temel ilkeleri. Gıda güvenliğine dair tehlikeler. Üretim aşamasında gıda güvenliği tehlikeleri. Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır.
2 Üretim aşamasında gıda güvenliği tehlikeleri. Besin alerjileri. Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır.
3 Tüketici beklentileri. Gıda kaynaklı hastalıklarda oluşabilecek ekonomik kayıplar. Kalite kavramı. Kalite kavramını oluşturan boyutlar. Besin kalitesi öğeleri. Besin kalitesini oluşturan unsurlar. Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır.
4 Raf ömrü kavramı. Mikroorganizmalar (Bakteriler, Funguslar, Algler, Protozoa ve Cıvık Küfler, Virüsler). Besinlerde bulunan mikroorganizmaların kaynakları. Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır.
5 Mikroorganizmalarda gelişme. Mikroorganizmalarda gelişmeyi etkileyen faktörler. Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır.
6 Besin Kaynaklı Mikrobiyal Enfeksiyonlar ve Zehirlenmeler. Besin Kaynaklı Hastalıkların Oluşumunu Etkileyen Faktörler. Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır.
7 Hijyen ve sanitasyon. Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır.
8 Ara Sınav
9 Hijyen ve sanitasyon kontrolleri. Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır.
10 Temizlik, dezenfeksiyon ve sterilizasyon uygulamaları Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır.
11 İşletme hijyeni ve Çalışan hijyeni Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır.
12 Gıda Tedarik Süreci - 1 Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır.
13 Gıda Tedarik Süreci - 2 Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır.
14 Besin işleme süreçleri ve yöntemleri. Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır.
15 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri. HACCP Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır.
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 GIDA GÜVENLİĞİ VE GIDA MEVZUATI/Prof. Dr. Nevzat Artık, Prof. Dr. Nevin Şanlıer, Yrd. Doç. Dr. Aybuke Ceyhun Sezgin
2 Gıda Endüstrisinde "Güvenli Gıda" Üretmek/ Dr Teslime Mahmutoğlu
3 Özel ders notları
4 https://cdn-acikogretim.istanbul.edu.tr/auzefcontent/19_20_bahar/gida_guvenligi_ve_hijyen/index.html
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders Kitabı, ders notları ve slayt sunum

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 6 18
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 6 18
       c) Performans Ödevi 3 6 18
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 7 28
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 6 24
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 150