Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) |
PÇ |
ODY |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: |
|
|
DÖÇ-1 |
Gıdalarla ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamaları öğrenir |
PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 |
Besin güvenliğini bozan etmenleri kavrayabilir ve açıklayabilir. |
PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 |
Kalite, güvence, standart, standardizasyon, meslek standartlarını ifade edebilir. |
PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 |
Besin kontrolünün ve mevzuatının önemini çözümleyebilir. |
PÇ-19 Görevi ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar.
|
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği |
Ders içeriğinde gıda güvenliği ile ilgili tanımlar, gıda güvenliğinin önemi, Gıda kaynaklı tehlikeler ve patojenler ile HACCP uygulamalarına yer verilmektedir. |
Haftalık Detaylı Ders İçeriği |
Hafta |
Detaylı İçerik |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Besin (Gıda) güvenliğinin temel ilkeleri. Gıda güvenliğine dair tehlikeler. Üretim aşamasında gıda güvenliği tehlikeleri. |
Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. |
2 |
Üretim aşamasında gıda güvenliği tehlikeleri.
Besin alerjileri.
|
Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. |
3 |
Tüketici beklentileri.
Gıda kaynaklı hastalıklarda oluşabilecek ekonomik kayıplar.
Kalite kavramı.
Kalite kavramını oluşturan boyutlar.
Besin kalitesi öğeleri.
Besin kalitesini oluşturan unsurlar. |
Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. |
4 |
Raf ömrü kavramı.
Mikroorganizmalar (Bakteriler, Funguslar, Algler, Protozoa ve Cıvık Küfler, Virüsler).
Besinlerde bulunan mikroorganizmaların kaynakları. |
Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. |
5 |
Mikroorganizmalarda gelişme. Mikroorganizmalarda gelişmeyi etkileyen faktörler. |
Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. |
6 |
Besin Kaynaklı Mikrobiyal Enfeksiyonlar ve Zehirlenmeler.
Besin Kaynaklı Hastalıkların Oluşumunu Etkileyen Faktörler. |
Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. |
7 |
Hijyen ve sanitasyon.
|
Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. |
8 |
Ara Sınav |
|
9 |
Hijyen ve sanitasyon kontrolleri. |
Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. |
10 |
Temizlik, dezenfeksiyon ve sterilizasyon uygulamaları
|
Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. |
11 |
İşletme hijyeni ve Çalışan hijyeni
|
Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. |
12 |
Gıda Tedarik Süreci - 1 |
Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. |
13 |
Gıda Tedarik Süreci - 2 |
Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. |
14 |
Besin işleme süreçleri ve yöntemleri. |
Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. |
15 |
Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri. HACCP
|
Anlatım, Soru-Cevap, Araştırma ve Tartışma şeklinde tekniklerden faydalanılacaktır. |
16 |
Final Sınavı |
|
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap |
1 |
GIDA GÜVENLİĞİ VE GIDA MEVZUATI/Prof. Dr. Nevzat Artık, Prof. Dr. Nevin Şanlıer, Yrd. Doç. Dr. Aybuke Ceyhun Sezgin |
2 |
Gıda Endüstrisinde "Güvenli Gıda" Üretmek/ Dr Teslime Mahmutoğlu |
3 |
Özel ders notları |
4 |
https://cdn-acikogretim.istanbul.edu.tr/auzefcontent/19_20_bahar/gida_guvenligi_ve_hijyen/index.html |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri |
Ders Kitabı, ders notları ve slayt sunum |