|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | AŞÇILIK | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | İREM BOZKURT (irembozkurt@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
SEVİNÇ ALKAN, İREM BOZKURT, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Turizm sektöründe hem sınırlı pazarlara yönelik hem de genel pazarlara yönelik işletmelerde uygulanması gereken ilkeler kapsamında yiyecek içecek işletmelerinin yönetimine esas olan temel kavramları, bilimsel yönetim için gerekli ilkeleri ve kuralları doğru bir şekilde aktarmaktır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Yiyecek içecek yönetimiyle ilgili temel bilgileri açıklayabilir |
PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. PÇ-4 Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve uyum sağlar. PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri açıklayabilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözebilir |
PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. PÇ-4 Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve uyum sağlar. PÇ-7 Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetleri sektöründe kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanır. PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular. PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Bir yiyecek-içecek işletmesi veya departmanı mutfağında yiyecek hazırlama ve pişirme uygulaması yapabilir |
PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. PÇ-4 Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve uyum sağlar. PÇ-7 Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetleri sektöründe kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanır. PÇ-12 İş yoğunluğu, stres ve baskı altında çalışabilme yeteneğine sahiptir. PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. PÇ-14 Ziyafet ve toplu yiyecek içecek organizasyonlarının prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda ekip elemanı olarak görev alır. PÇ-17 Birlikte çalıştığı arkadaşlarına yardım eder ve astlarını sürekli eğiterek gelişmelerini sağlar. PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Yiyecek İçecek Endüstrisi Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yönetim Fonksiyonu Yiyecek İçecek İşletmelerinin Organizasyon Yapısı ve İşleyişi Beslenme Mönü Yiyecek İçecek İşletmelerinde Kontrol Sistemi Üretim Servis Yiyecek İçecek İşletmelerinde Hijyen, Sanitasyon ve Güvenlik Ziyafet Organizasyonu Yönetimi Yiyecek İçecek Hizmetleri Pazarlaması Bar-İçki Bilgisi ve Servisi Konuk ile İlişkiler ve Şikayetlerle İlgilenme | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Yönetsel ve Örgütsel Yapı, Yönetimin Fonksiyonları | Sözlü anlatım, tartışma |
2 | Yiyecek İçecek İşletmeleri, Yiyecek İçecek İşletmelerinin Sınıflandırılması ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde Örgütsel Yapı | Sözlü anlatım, tartışma |
3 | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Personel, İş ve Görev Tanımları | Sözlü anlatım, tartışma |
4 | Menü ve Menü Planlama Kavramı, Menü Kartı ve Özellikleri, Menü Analizi | Sözlü anlatım, tartışma |
5 | Satın Alma, Satın Alma Aşamaları, Önemi ve Yiyecek-İçecek Satın Alma Uygulamaları | Sözlü anlatım, tartışma |
6 | Teslim Alma Süreci, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Bulunan Depo Çeşitleri ve Özellikleri, Depoların Bakımı ve Stok Kontrolü | Sözlü anlatım, tartışma |
7 | Yiyecek İçecek Üretimi, İlkeleri ve Yöntemleri, HACCP | Sözlü anlatım, tartışma |
8 | Ara Sınav | |
9 | Ana Yiyecek Malzemeleri ve Hassasiyetleri, Üretimde Standart Reçete ve Önemi | Sözlü anlatım, tartışma |
10 | Servisin Tanımı ve Önemi, Nitelikli Servisin Özellikleri, Servis Personelinde Bulunması Gereken Özellikler | Sözlü anlatım, tartışma |
11 | Servis Basamakları ve Usulleri, Protokol Servisi ve Özellikleri | Sözlü anlatım, tartışma |
12 | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü | Sözlü anlatım, tartışma |
13 | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Ziyafet Organizasyonu ve Yönetimi | Sözlü anlatım, tartışma |
14 | Yiyecek İçecek Sektöründe Ortaya Çıkan Akımlar | Sözlü anlatım, tartışma |
15 | Yiyecek İçecek Sektöründe Ortaya Çıkan Akımlar | Sözlü anlatım, tartışma |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Koçak, N. (2009). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık | |
2 | Sökmen, A. (2006). Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ders Kitapları, Projeksiyon |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 5 | 5 | 25 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 4 | 4 | 16 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 5 | 4 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 120 |