Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / AS130 - AŞÇILIK

Kodu: AS130 Adı: GIDA MUHAFAZA TEKNİKLERİ Teorik+Uygulama: 2+1 AKTS: 4
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü AŞÇILIK
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı SEVİNÇ ALKAN (sevincalkan@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
MAHMUT DOĞAN KAMIŞ, SERKAN ZARO, SEVİNÇ ALKAN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıdaların bozulmasını kontrol altına almayı amaçlayan muhafaza metotlarının öğrenciye tanıtılması

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıdaların bozulma mekanizmalarını anlayacaklar ve bunu engellemenin yada yavaşlatmanın yolları konusunda bilgi sahibi olacaklardır. PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Kullanılan gıda muhafaza yöntemlerinin gıda güveniği ve kalitesini nasıl etkilediği yönünde bilgi sahibi olacaklardır PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Modern gıda muhafaza yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur. PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıdalarda görülen bozulmalar ve bu bozulmalara sebep olan etmenler, gıda muhafazasında uygulanan kabul görmüş yöntemler, modern yöntemler ve bu yöntemlerin temel ilkeleri konusunda öğrencilerin bilgi sahibi olmasını sağlamak.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 GIDA MUHAFAZA TEKNİKLERİ TANIMI VE ÖNEMİ Anlatma Yöntemi
2 YİYECEKLERDE GÖRÜLEN BOZULMALAR VE NEDENLERİ Anlatma Yöntemi
3 BESİN HİJYENİ VE GIDA GÜVENLİK SİSTEMİ:HACCP Anlatma Yöntemi
4 MİKROORGANİZMALARI GIDALARDAN UZAKLAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Anlatma Yöntemi
5 MİKROORGANİZMALARIN AKTİVİTELERİNİ YAVAŞLATMA YÖNTEMLERİ Anlatma Yöntemi
6 GIDALARI SOĞUTARAK MUHAFAZA TEKNİĞİ Anlatma Yöntemi
7 GIDALARI DONDURARAK MUHAFAZA TEKNİĞİ Anlatma Yöntemi
8 Ara Sınav
9 GIDALARI KURUTARAK MUHAFAZA TEKNİĞİ Anlatma Yöntemi
10 MODİFİYE ATMOSFERDE MUHAFAZA TEKNİĞİ Anlatma Yöntemi
11 GIDA KATKI MADDELERİ İLE MUHAFAZA Anlatma Yöntemi
12 MİKROORGANİZMALARIN ÖLDÜRÜLMESİ YÖNTEMLERİ: ISIL İŞLEMLER Anlatma Yöntemi
13 IŞINLAMA YÖNTEMİ: X, UV, MİKRODALGA Anlatma Yöntemi
14 TEKNOLOJİK GELİŞMELERİN GIDA MUHAFAZA TEKNİKLERİ ÜSTÜNDEKİ ETKİSİ Anlatma Yöntemi
15 GENEL TEKRAR Soru-Cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 GIDA ÜRETİMİ VE MUHAFAZASI TEKNİKLERİ / KOLLEKTİF
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
ders kitabı

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 11 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 4 7 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 5 10
       c) Performans Ödevi 3 1 3
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 5 5 25
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 1 1 1
Final Sınavı 4 4 16
0
0
Toplam İş Yükü 126