|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | AŞÇILIK | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | SEVİNÇ ALKAN (sevincalkan@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
MAHMUT DOĞAN KAMIŞ, SERKAN ZARO, SEVİNÇ ALKAN, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Gıdaların bozulmasını kontrol altına almayı amaçlayan muhafaza metotlarının öğrenciye tanıtılması |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gıdaların bozulma mekanizmalarını anlayacaklar ve bunu engellemenin yada yavaşlatmanın yolları konusunda bilgi sahibi olacaklardır. |
PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Kullanılan gıda muhafaza yöntemlerinin gıda güveniği ve kalitesini nasıl etkilediği yönünde bilgi sahibi olacaklardır |
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Modern gıda muhafaza yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur. |
PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Gıdalarda görülen bozulmalar ve bu bozulmalara sebep olan etmenler, gıda muhafazasında uygulanan kabul görmüş yöntemler, modern yöntemler ve bu yöntemlerin temel ilkeleri konusunda öğrencilerin bilgi sahibi olmasını sağlamak. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | GIDA MUHAFAZA TEKNİKLERİ TANIMI VE ÖNEMİ | Anlatma Yöntemi |
2 | YİYECEKLERDE GÖRÜLEN BOZULMALAR VE NEDENLERİ | Anlatma Yöntemi |
3 | BESİN HİJYENİ VE GIDA GÜVENLİK SİSTEMİ:HACCP | Anlatma Yöntemi |
4 | MİKROORGANİZMALARI GIDALARDAN UZAKLAŞTIRMA YÖNTEMLERİ | Anlatma Yöntemi |
5 | MİKROORGANİZMALARIN AKTİVİTELERİNİ YAVAŞLATMA YÖNTEMLERİ | Anlatma Yöntemi |
6 | GIDALARI SOĞUTARAK MUHAFAZA TEKNİĞİ | Anlatma Yöntemi |
7 | GIDALARI DONDURARAK MUHAFAZA TEKNİĞİ | Anlatma Yöntemi |
8 | Ara Sınav | |
9 | GIDALARI KURUTARAK MUHAFAZA TEKNİĞİ | Anlatma Yöntemi |
10 | MODİFİYE ATMOSFERDE MUHAFAZA TEKNİĞİ | Anlatma Yöntemi |
11 | GIDA KATKI MADDELERİ İLE MUHAFAZA | Anlatma Yöntemi |
12 | MİKROORGANİZMALARIN ÖLDÜRÜLMESİ YÖNTEMLERİ: ISIL İŞLEMLER | Anlatma Yöntemi |
13 | IŞINLAMA YÖNTEMİ: X, UV, MİKRODALGA | Anlatma Yöntemi |
14 | TEKNOLOJİK GELİŞMELERİN GIDA MUHAFAZA TEKNİKLERİ ÜSTÜNDEKİ ETKİSİ | Anlatma Yöntemi |
15 | GENEL TEKRAR | Soru-Cevap |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | GIDA ÜRETİMİ VE MUHAFAZASI TEKNİKLERİ / KOLLEKTİF | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
ders kitabı |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 11 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 4 | 7 | 28 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 5 | 10 |
c) Performans Ödevi | 3 | 1 | 3 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 5 | 5 | 25 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 4 | 4 | 16 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 126 |