|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | AŞÇILIK | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | ÖZLEM BAŞAR (ozlem.ulutas@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
ÖZLEM BAŞAR, GÖKHAN ALKAN, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu ders, temel yönetim kavramları, teorileri, fonksiyonları ve halen işletmelerde kullanılmakta olan çağdaş yönetim teknik ve araçları konularında küresel yönetim perspektifinden öğrencileri bilgilendirmeyi amaçlamaktadır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Yönetim ve Organizasyon bilimine ait terimleri bilmek ve açıklayabilmek. |
PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Klasik, neoklasik ve modern yönetim düşünce akımlarını bilmek. |
PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Yeni organizasyon model ve tekniklerini bilmek ve bu organizasyonlarda faaliyette bulunabilmek |
PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. PÇ-17 Birlikte çalıştığı arkadaşlarına yardım eder ve astlarını sürekli eğiterek gelişmelerini sağlar. PÇ-18 Üstlerine karşı saygılıdır ve onlardan aldığı görevleri eksiksiz yerine getirerek, kriz anlarında kendi çözümünü kendisi üretir. PÇ-19 Görevi ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar. PÇ-20 Olağandışı durumlarda kendi görevi dışında kalan görevleri de yerine getirerek çalışma arkadaşlarına yardım eder. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Organizasyonu oluşturan unsurları bilmek ve açıklayabilmek. |
PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. PÇ-11 Astları ve üstleriyle etkili ve sağlıklı iletişim kurar. PÇ-17 Birlikte çalıştığı arkadaşlarına yardım eder ve astlarını sürekli eğiterek gelişmelerini sağlar. PÇ-18 Üstlerine karşı saygılıdır ve onlardan aldığı görevleri eksiksiz yerine getirerek, kriz anlarında kendi çözümünü kendisi üretir. PÇ-19 Görevi ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar. PÇ-20 Olağandışı durumlarda kendi görevi dışında kalan görevleri de yerine getirerek çalışma arkadaşlarına yardım eder. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Yönetimle İlgili temel kavramlar, yönetim düşüncesinin tarihsel gelişimi, örgüt çevre ilişkisini açıklayan yeni yönetim kuramları, yönetimin işlevleri, örgütlerde liderlik, güdüleme ve iletişim, stratejik yönetim, toplam kalite yönetimi, yeniden yapılandırma, yalın yönetim, öğrenen örgütler, personel güçlendirme, örgütsel gelişme, örgütsel küçülme. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Yönetime Giriş | Anlatma yöntemi |
2 | Yönetim Düşüncesinin Tarihsel Gelişimi | Anlatma yöntemi |
3 | Örgüt ve Çevre İlişkisini Açıklayan Yeni Yönetim Kuramları | Anlatma yöntemi |
4 | Yönetimin İşlevleri | Anlatma yöntemi |
5 | Yönetimin İşlevleri | Anlatma yöntemi |
6 | Yönetimin İşlevleri | Anlatma yöntemi |
7 | Destek İşlevleri | Anlatma yöntemi |
8 | Ara Sınav | |
9 | Örgütlerde Güdüleme | Anlatma ve örnek olay yöntemi |
10 | Örgütsel İletişim | Anlatma ve örnek olay yöntemi |
11 | Stratejik Yönetim | Anlatma ve örnek olay yöntemi |
12 | Toplam Kalite Yönetimi | Anlatma ve örnek olay yöntemi |
13 | Yeniden Yapılanma, Yalın Yönetim | Anlatma ve örnek olay yöntemi |
14 | Öğrenen Örgütler, Personel Güçlendirme | Anlatma ve örnek olay yöntemi |
15 | Örgütsel Gelişme, Örgütsel Küçülme | Anlatma ve örnek olay yöntemi |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Koçel, T. (2007). İşletme Yöneticiliği. İstanbul: Beta Yayınları. | |
2 | Bolat, T., Aytemiz Seymen, O., Bolat, O.İ., Erdem, B. (2023). Yönetim ve Organizasyon. Ankara: Detay Yayıncılık. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ders kitabı, ders notları, slayt sunum ve internet |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 5 | 7 | 35 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 5 | 6 | 30 |
c) Performans Ödevi | 3 | 5 | 15 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 7 | 14 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 2 | 7 | 14 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 138 |