Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / AS124 - AŞÇILIK

Kodu: AS124 Adı: YÖNETİM VE ORGANİZASYON Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 5
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü AŞÇILIK
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı ÖZLEM BAŞAR (ozlem.ulutas@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
ÖZLEM BAŞAR, GÖKHAN ALKAN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu ders, temel yönetim kavramları, teorileri, fonksiyonları ve halen işletmelerde kullanılmakta olan çağdaş yönetim teknik ve araçları konularında küresel yönetim perspektifinden öğrencileri bilgilendirmeyi amaçlamaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Yönetim ve Organizasyon bilimine ait terimleri bilmek ve açıklayabilmek. PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar.
PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Klasik, neoklasik ve modern yönetim düşünce akımlarını bilmek. PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar.
PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Yeni organizasyon model ve tekniklerini bilmek ve bu organizasyonlarda faaliyette bulunabilmek PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
PÇ-17 Birlikte çalıştığı arkadaşlarına yardım eder ve astlarını sürekli eğiterek gelişmelerini sağlar.
PÇ-18 Üstlerine karşı saygılıdır ve onlardan aldığı görevleri eksiksiz yerine getirerek, kriz anlarında kendi çözümünü kendisi üretir.
PÇ-19 Görevi ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar.
PÇ-20 Olağandışı durumlarda kendi görevi dışında kalan görevleri de yerine getirerek çalışma arkadaşlarına yardım eder.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Organizasyonu oluşturan unsurları bilmek ve açıklayabilmek. PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
PÇ-11 Astları ve üstleriyle etkili ve sağlıklı iletişim kurar.
PÇ-17 Birlikte çalıştığı arkadaşlarına yardım eder ve astlarını sürekli eğiterek gelişmelerini sağlar.
PÇ-18 Üstlerine karşı saygılıdır ve onlardan aldığı görevleri eksiksiz yerine getirerek, kriz anlarında kendi çözümünü kendisi üretir.
PÇ-19 Görevi ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar.
PÇ-20 Olağandışı durumlarda kendi görevi dışında kalan görevleri de yerine getirerek çalışma arkadaşlarına yardım eder.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Yönetimle İlgili temel kavramlar, yönetim düşüncesinin tarihsel gelişimi, örgüt çevre ilişkisini açıklayan yeni yönetim kuramları, yönetimin işlevleri, örgütlerde liderlik, güdüleme ve iletişim, stratejik yönetim, toplam kalite yönetimi, yeniden yapılandırma, yalın yönetim, öğrenen örgütler, personel güçlendirme, örgütsel gelişme, örgütsel küçülme.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Yönetime Giriş Anlatma yöntemi
2 Yönetim Düşüncesinin Tarihsel Gelişimi Anlatma yöntemi
3 Örgüt ve Çevre İlişkisini Açıklayan Yeni Yönetim Kuramları Anlatma yöntemi
4 Yönetimin İşlevleri Anlatma yöntemi
5 Yönetimin İşlevleri Anlatma yöntemi
6 Yönetimin İşlevleri Anlatma yöntemi
7 Destek İşlevleri Anlatma yöntemi
8 Ara Sınav
9 Örgütlerde Güdüleme Anlatma ve örnek olay yöntemi
10 Örgütsel İletişim Anlatma ve örnek olay yöntemi
11 Stratejik Yönetim Anlatma ve örnek olay yöntemi
12 Toplam Kalite Yönetimi Anlatma ve örnek olay yöntemi
13 Yeniden Yapılanma, Yalın Yönetim Anlatma ve örnek olay yöntemi
14 Öğrenen Örgütler, Personel Güçlendirme Anlatma ve örnek olay yöntemi
15 Örgütsel Gelişme, Örgütsel Küçülme Anlatma ve örnek olay yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Koçel, T. (2007). İşletme Yöneticiliği. İstanbul: Beta Yayınları.
2 Bolat, T., Aytemiz Seymen, O., Bolat, O.İ., Erdem, B. (2023). Yönetim ve Organizasyon. Ankara: Detay Yayıncılık.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders kitabı, ders notları, slayt sunum ve internet

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 5 7 35
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 5 6 30
       c) Performans Ödevi 3 5 15
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 7 14
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 7 14
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 138