|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | AŞÇILIK | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | NERİMAN KARTAL (nerimangok@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
SERKAN ZARO, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Dersin amacı öğrencilerin turizm işletmelerinde yiyecek-içecek maliyet kontrolü hakkında bilgi sahibi olmalarını ve bunu çalışma hayatlarında uygulamaya geçirmelerini sağlayabilmektir. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Standart yiyecek ve içecek reçetelerinin oluşturulmasını ve uygulamasını öğrenebilir. |
PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. |
|
DÖÇ-2 | Yiyecek içecek satış raporlarını hazırlamayı öğrenebilir. |
PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. PÇ-4 Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve uyum sağlar. PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. |
|
DÖÇ-3 | Üst yönetimlerin ihtiyaç duyduğu raporları hazırlamayı öğrenebilir. |
PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. PÇ-19 Görevi ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar. |
|
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Çalışanların kontrol sisteminde görevleri, standart yiyecek-içecek reçetelerinin oluşturulması ve reçetelerin maliyet hesaplarının yapılması,standart yiyecek reçetelerinin hazırlanması,standart içecek reçetelerinin hazırlanması,maliyetlerin hesaplanması,standart yiyecek-içecek reçetelerin işletme başarısına etkisi. Yiyecek içecek faaliyetleri ile ilgili dönemsel verilerin istatistiki yöntemlerle raporlanması; Yiyecek içecek üretim ve satış raporlarının hazırlanması,içecek üretim ve satış raporlarının hazırlanması,faaliyetler sonucunda gelinen noktayı hesaplama,üst yönetimin ihtiyaç duyduğu bilgi ve raporları düzenleme. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Maliyet kavramı ve gider kavramı. Ürün maliyetlerini belirleyen unsurlar ve maliyet hesaplama süreci. | Konu Anlatımı |
2 | Konaklama ve yiyecek-içecek sektöründe maliyet kavramının sektörel özellikleri. Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinin maliyet unsurları ve özellikleri. | Konu Anlatımı |
3 | Maliyet kontrolünün tanımı, kapsamı, önemi ve amacı. Yiyecek-içecek maliyet kontrolünde aranan özellikler. | Konu Anlatımı |
4 | Maliyet kontrolünde bilgisayar kullanımı. Maliyet maliyet kontrolünün aşamaları. | Konu Anlatımı |
5 | Maliyet kontrol sürecinde satın alma kontrolü. | Konu Anlatımı |
6 | Satın alma prosedürü ve yöntemleri. Tedarikçi seçimi. | Konu Anlatımı |
7 | Maliyet kontrolü sürecinde teslim alma (tesellüm) kontrolü. | Konu Anlatımı |
8 | Ara Sınav | |
9 | Maliyet kontrolü sürecinde teslim alma (tesellüm) kontrolü | Konu Anlatımı |
10 | Maliyet kontrolü sürecinde depolama ve dağıtım kontrolü-1 | Konu Anlatımı |
11 | Maliyet kontrolü sürecinde depolama ve dağıtım kontrolü-2 | Konu Anlatımı |
12 | Maliyet kontrolü sürecinde üretim kontrolü - 1 | Konu Anlatımı |
13 | Maliyet kontrolü sürecinde üretim kontrolü - 2 | Konu Anlatımı ve Uygulama |
14 | Maliyet kontrolü sürecinde gelir kontrolü - 1 | Konu Anlatımı |
15 | Maliyet kontrolü sürecinde gelir kontrolü - 2 | Konu Anlatımı ve Uygulama |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Konaklama İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü, Yaşar Yılmaz, Detay Yayıncılık, ANKARA. | |
2 | Maliyet Kontrolü, Serhat Kutlan, Alfa Yayınları, 1998 | |
3 | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü, Kollektif, Editör: Mehmet Sarıışık, Detay Yayınları, 2017 | |
4 | Turizm İşletmelerinde Maliyetler ve Kontrolü, Kollektif, Editöler: Nurettin Ayaz ve Bayram Akay, Detay Yayıncılık, 2016 | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ders Kitapları,ders notları,internet |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 2 | 4 | 8 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 2 | 4 | 8 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 5 | 10 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 5 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 90 |