Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / AS217 - AŞÇILIK

Kodu: AS217 Adı: GIDA DEKORASYONU Teorik+Uygulama: 2+1 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü AŞÇILIK
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı MAHMUT DOĞAN KAMIŞ (mdkamis@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
MAHMUT DOĞAN KAMIŞ, SEVİNÇ ALKAN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Çizgi, biçim, doku, denge, renk, hareket, kontrast ve bütünlük gibi temel tasarım kavramlarının yemek ve gıda ürünlerine uygulanması. İki ve üç boyutlu tasarım ve tabak tasarımları analizi, yazılı açıklama teknikleri, fonksiyonel ve görsel boyutları. Şekerleme süsleme sanatlarında kullanılacak kalıp, stensil ve diğer tekniklerin öğretilmesi.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Yemek süsleme sanatının temel kavramlarını açıklayabilir. PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Dekorasyon ve dekorda kullanılan araçları tanır ve kullanabilir PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular.
PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Gıda dekorasyonu ve süsleme sanatında dikkat edilmesi gereken noktaları açıklayabilir PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Tatlı, pasta ve hamur işlerinde süsleme tekniklerini tanımlar ve uygulayabilir. PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Çizgi, biçim, doku, denge, renk, hareket, kontrast ve bütünlük gibi temel tasarım kavramlarının yemek ve gıda ürünlerine uygulanması. İki ve üç boyutlu tasarım ve tabak tasarımları analizi, yazılı açıklama teknikleri, fonksiyonel ve görsel boyutlama.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Genel olarak süsleme ve dekorasyon Konu Anlatımı
2 Gıda dekorasyon ve süsleme türleri Konu Anlatımı
3 Gıda Süslemede Kullanılan Araç-Gereçler Konu Anlatımı
4 Gıda süsleme teknikleri Konu Anlatımı
5 Ana yemeklerde gıda dekorasyonu Konu Anlatımı
6 Salata ve mezelerde süsleme teknikleri Konu Anlatımı
7 Çorbalarda süsleme teknikleri Konu Anlatımı
8 Ara Sınav
9 Tatlı, pasta ve hamur işlerinde süslemeler Konu Anlatımı
10 Çikolata ile Süslemeler Konu Anlatımı
11 Çeşitli sebzelerle süslemeler Konu Anlatımı
12 Açık büfe süslemeleri Konu Anlatımı
13 Buzla yapılan gıda dekorasyonları Konu Anlatımı
14 Uluslararası gıda dekorasyonları Konu Anlatımı
15 Gıda süslemelerinde yaratıcılık Konu Anlatımı
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 ismek program_modulleri/susleme_uygulamalari
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
bıçak

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 3 4 12
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 3 2 6
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 3 4 12
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 4 12
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 2 4
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90