|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | AŞÇILIK | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | MEHMET ÇONTU (mehmetcontu@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
MEHMET ÇONTU, SEVİNÇ ALKAN, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Hizmet sektöründe yiyecek ve içecek servisi hakkında öğrencilerin bilgi sahibi olmasını sağlamak. Kuver açma, uluslararası servis usulleri, bar servisi gibi konularda hem teorik çerçevede hem de uygulamalı olarak öğrencileri eğitmek. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Servis usulleri uygulamalarını bilir |
PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Servis organizasyonu kurmayı bilir |
PÇ-14 Ziyafet ve toplu yiyecek içecek organizasyonlarının prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda ekip elemanı olarak görev alır. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Kurulan servis organizasyonunu çalıştırmayı ve denetlemeyi bilir |
PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Uygulamada karşılaşılabilecek sorunları ve çözüm önerilerini bilir |
PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Yiyecek içecek işletmeleri ve bu işletmelerde çalışan personeller ve görev tanımları. Yiyecek içecek servisinde kullanılan ekipmanların tanıtımı ve kullanım prensipleri. Menü planlama ve menüde yer alan yiyecek ve içeceklerin servis teknikleri. Hizmet sektöründe müşteri ilişkileri ve şikayetlerle ilgilenme usulleri. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Yiyecek İçecek İşletmeleri ve Organizasyon Yapıları | Ders Anlatımı |
2 | Yiyecek İçecek Personelinin Görev ve Sorumlulukları | Ders Anlatımı |
3 | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Hijyen ve Sanitasyon | Ders Anlatımı |
4 | Serviste Kullanılan Araç ve Gereçler | Ders Anlatımı |
5 | Serviste Kullanılan Araç ve Gereçler 2 | Ders Anlatımı |
6 | Menü Kavramı, Önemi ve Türleri | Ders Anlatımı |
7 | Servis Kavramı ve Önemi | Ders Anlatımı |
8 | Ara Sınav | |
9 | Servis Usulleri | Ders Anlatımı |
10 | Bar Servisi | Ders Anlatımı |
11 | İçki Teknolojisi | Ders Anlatımı |
12 | İçki Teknolojisi 2 | Ders Anlatımı |
13 | Misafir İlişkileri ve Şikayetlerle ile İlgilenme | Ders Anlatımı |
14 | Kuver Açma Kuralları | Ders Anlatımı |
15 | Genel Tekrar | Soru-Cevap |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Yılmaz, Y. Otel ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde Ziyafet Organizasyonu ve Yönetimi. Detay Yayınları, Ankara,2007 | |
2 | Yiyecek İçecek Servisi, Alptekin Sökmen, | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
kitap vb.yazılı kaynaklar ve internet |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 4 | 8 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 4 | 8 |
c) Performans Ödevi | 2 | 5 | 10 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 1 | 10 | 10 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 90 |