Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / AS221 - AŞÇILIK

Kodu: AS221 Adı: YİYECEK&İÇECEK SERVİSİ Teorik+Uygulama: 2+1 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü AŞÇILIK
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı MEHMET ÇONTU (mehmetcontu@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
MEHMET ÇONTU, SEVİNÇ ALKAN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Hizmet sektöründe yiyecek ve içecek servisi hakkında öğrencilerin bilgi sahibi olmasını sağlamak. Kuver açma, uluslararası servis usulleri, bar servisi gibi konularda hem teorik çerçevede hem de uygulamalı olarak öğrencileri eğitmek.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Servis usulleri uygulamalarını bilir PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Servis organizasyonu kurmayı bilir PÇ-14 Ziyafet ve toplu yiyecek içecek organizasyonlarının prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda ekip elemanı olarak görev alır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Kurulan servis organizasyonunu çalıştırmayı ve denetlemeyi bilir PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Uygulamada karşılaşılabilecek sorunları ve çözüm önerilerini bilir PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Yiyecek içecek işletmeleri ve bu işletmelerde çalışan personeller ve görev tanımları. Yiyecek içecek servisinde kullanılan ekipmanların tanıtımı ve kullanım prensipleri. Menü planlama ve menüde yer alan yiyecek ve içeceklerin servis teknikleri. Hizmet sektöründe müşteri ilişkileri ve şikayetlerle ilgilenme usulleri.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Yiyecek İçecek İşletmeleri ve Organizasyon Yapıları Ders Anlatımı
2 Yiyecek İçecek Personelinin Görev ve Sorumlulukları Ders Anlatımı
3 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Hijyen ve Sanitasyon Ders Anlatımı
4 Serviste Kullanılan Araç ve Gereçler Ders Anlatımı
5 Serviste Kullanılan Araç ve Gereçler 2 Ders Anlatımı
6 Menü Kavramı, Önemi ve Türleri Ders Anlatımı
7 Servis Kavramı ve Önemi Ders Anlatımı
8 Ara Sınav
9 Servis Usulleri Ders Anlatımı
10 Bar Servisi Ders Anlatımı
11 İçki Teknolojisi Ders Anlatımı
12 İçki Teknolojisi 2 Ders Anlatımı
13 Misafir İlişkileri ve Şikayetlerle ile İlgilenme Ders Anlatımı
14 Kuver Açma Kuralları Ders Anlatımı
15 Genel Tekrar Soru-Cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Yılmaz, Y. Otel ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde Ziyafet Organizasyonu ve Yönetimi. Detay Yayınları, Ankara,2007
2 Yiyecek İçecek Servisi, Alptekin Sökmen,
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
kitap vb.yazılı kaynaklar ve internet

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 4 8
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 4 8
       c) Performans Ödevi 2 5 10
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 1 10 10
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 1 10 10
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90