Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / AS223 - AŞÇILIK

Kodu: AS223 Adı: GÖSTERİ SERVİSİ Teorik+Uygulama: 2+1 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü AŞÇILIK
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı SEVİNÇ ALKAN (sevincalkan@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
MAHMUT DOĞAN KAMIŞ,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Öğrenci konuk masasında gösteriye dayalı yiyecek servisi ve gösteri büfelerinde sunulan yiyecekler ve uygulanmaları ile ilgili bilgi sahibi olur.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gösteri büfesinde sergilenen gıda dekorları ile ilgili teknik bilgiye sahip olur PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
Uygulama Sınavı
DÖÇ-2 Gösteri büfesinde servis edilen yiyeceklerin pişirme ve sunum tekniklerini bilir PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
Uygulama Sınavı
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Flambe yapımı ve servis uygulamaları. Fondü yapımı ve servisi. Gösteri büfesi dekorlarının hazırlanması. Gösteri büfelerinde sunulan yiyeceklerin uygulamaları.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Flambe tekniği Ders Anlatımı
2 Menüdeki mevcut sıcak başlangıçların flambesini yapmak ve servis etmek Uygulama
3 Menüdeki mevcut et yemeklerinin flambesini yapmak Uygulama
4 Menüdeki mevcut deniz ürünlerinin flambesini yapmak Uygulama
5 Menüdeki mevcut kümes hayvanlarının flambesini yapmak Uygulama
6 Menüdeki mevcut meyvelerin ve tatlıların flambesini yapmak Uygulama
7 Flambe sonrası flambe arabası ve malzemelerinin mise en place yapmak Uygulama
8 Ara Sınav
9 Fondü Tekniği Ders Anlatımı
10 Et fondü yapmak Uygulama
11 Deniz ürünleri fondü yapmak Uygulama
12 Peynir fondü yapmak Uygulama
13 Çikolata fondü yapmak Uygulama
14 Gösteri büfesi hazırlığı ve gösteri büfesinde yer alan yiyecekler Ders Anlatımı
15 Gösteri büfesi için dekor hazırlamak Uygulama
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Yılmaz, Y. (2008). Konaklama ve Ağırlama İşletmelerinde Servis Tekniği ve Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Kitap ve uygulama ekipmanları

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 3 2 6
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 3 2 6
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 3 6 18
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 4 12
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 2 4
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90