|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | AŞÇILIK | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | SEVİNÇ ALKAN (sevincalkan@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
MAHMUT DOĞAN KAMIŞ, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Öğrenci konuk masasında gösteriye dayalı yiyecek servisi ve gösteri büfelerinde sunulan yiyecekler ve uygulanmaları ile ilgili bilgi sahibi olur. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gösteri büfesinde sergilenen gıda dekorları ile ilgili teknik bilgiye sahip olur |
PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. |
Uygulama Sınavı |
DÖÇ-2 | Gösteri büfesinde servis edilen yiyeceklerin pişirme ve sunum tekniklerini bilir |
PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. |
Uygulama Sınavı |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Flambe yapımı ve servis uygulamaları. Fondü yapımı ve servisi. Gösteri büfesi dekorlarının hazırlanması. Gösteri büfelerinde sunulan yiyeceklerin uygulamaları. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Flambe tekniği | Ders Anlatımı |
2 | Menüdeki mevcut sıcak başlangıçların flambesini yapmak ve servis etmek | Uygulama |
3 | Menüdeki mevcut et yemeklerinin flambesini yapmak | Uygulama |
4 | Menüdeki mevcut deniz ürünlerinin flambesini yapmak | Uygulama |
5 | Menüdeki mevcut kümes hayvanlarının flambesini yapmak | Uygulama |
6 | Menüdeki mevcut meyvelerin ve tatlıların flambesini yapmak | Uygulama |
7 | Flambe sonrası flambe arabası ve malzemelerinin mise en place yapmak | Uygulama |
8 | Ara Sınav | |
9 | Fondü Tekniği | Ders Anlatımı |
10 | Et fondü yapmak | Uygulama |
11 | Deniz ürünleri fondü yapmak | Uygulama |
12 | Peynir fondü yapmak | Uygulama |
13 | Çikolata fondü yapmak | Uygulama |
14 | Gösteri büfesi hazırlığı ve gösteri büfesinde yer alan yiyecekler | Ders Anlatımı |
15 | Gösteri büfesi için dekor hazırlamak | Uygulama |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Yılmaz, Y. (2008). Konaklama ve Ağırlama İşletmelerinde Servis Tekniği ve Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Kitap ve uygulama ekipmanları |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 40 | |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 3 | 2 | 6 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 3 | 2 | 6 |
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 3 | 6 | 18 |
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 4 | 12 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 2 | 2 | 4 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 90 |