|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | AŞÇILIK | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | MAHMUT DOĞAN KAMIŞ (mdkamis@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
MAHMUT DOĞAN KAMIŞ, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Çizgi, biçim, doku, denge, renk, hareket, kontrast ve bütünlük gibi temel tasarım kavramlarının yemek ve gıda ürünlerine uygulanması. İki ve üç boyutlu tasarım ve tabak tasarımları analizi, yazılı açıklama teknikleri, fonksiyonel ve görsel boyutları. Şekerleme süsleme sanatlarında kullanılacak kalıp, stensil ve diğer tekniklerin öğretilmesi. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Yemek süsleme sanatının temel kavramlarını açıklayabilir. |
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Dekorasyon ve dekorda kullanılan araçları tanır ve kullanabilir |
PÇ-13 Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Tatlı, pasta ve hamur işlerinde süsleme tekniklerini tanımlar ve uygulayabilir. |
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Gıda dekorasyonu ve süsleme sanatında dikkat edilmesi gereken noktaları açıklayabilir |
PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular. PÇ-19 Görevi ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar. PÇ-20 Olağandışı durumlarda kendi görevi dışında kalan görevleri de yerine getirerek çalışma arkadaşlarına yardım eder. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Çizgi, biçim, doku, denge, renk, hareket, kontrast ve bütünlük gibi temel tasarım kavramlarının yemek ve gıda ürünlerine uygulanması. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Genel olarak süsleme ve dekorasyon | Konu Anlatımı |
2 | Gıda dekorasyon ve süsleme türleri | Konu Anlatımı |
3 | Gıda Süslemede Kullanılan Araç-Gereçler | Konu Anlatımı |
4 | Gıda süsleme teknikleri | Konu Anlatımı |
5 | Ana yemeklerde gıda dekorasyonu | Konu Anlatımı |
6 | Salata ve mezelerde süsleme teknikleri | Konu Anlatımı |
7 | Çorbalarda süsleme teknikleri | Konu Anlatımı |
8 | Ara Sınav | |
9 | Tatlı, pasta ve hamur işlerinde süslemeler | Konu Anlatımı |
10 | Çikolata ile Süslemeler | Konu Anlatımı |
11 | Çeşitli sebzelerle süslemeler | Konu Anlatımı |
12 | Açık büfe süslemeleri | Konu Anlatımı |
13 | Buzla yapılan gıda dekorasyonları | Konu Anlatımı |
14 | Uluslararası gıda dekorasyonları | Konu Anlatımı |
15 | Gıda süslemelerinde yaratıcılık | Konu Anlatımı |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | ismek program_modulleri/susleme_uygulamalari | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
bıçak |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 3 | 4 | 12 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 3 | 5 | 15 |
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 3 | 5 | 15 |
Ara Sınav İçin Hazırlık | 0 | ||
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 2 | 2 | 4 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 90 |