|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | AŞÇILIK | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | İREM BOZKURT (irembozkurt@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
İREM BOZKURT, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Turizm pazarlaması ile ilgili temel kavramları tanıyabilme. Turizm işletmelerinde Pazar bölünmesi, Pazar ve pazarlama stratejilerini kavrayabilme. Turizm pazarlama karması elemanları ile pazarlama araştırmalarını kavrayabilme. Turizm pazarlama çevresini tanımlayabilme. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Turizm pazarlaması hakkında bilgi sahibi olur |
PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Turizm Pazarlama çevresi hakkında bilgi sahibi olur |
PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Turizmde ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma hakkında bilgi sahibi olur |
PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Turizm pazarlaması ile ilgili yeni yöntemleri bilir |
PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-4 Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve uyum sağlar. PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Pazarlama-turizm pazarlaması ile ilgili temel kavramlar. Turizm işletmelerinde Pazar bölümlemesi, Pazar ve pazarlama stratejileri. Turizm pazarlama karması elemanları ve pazarlama araştırmaları. Turizm işletmeleri açısından modern pazarlama teknikleri. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Pazarlama ve Turizm Pazarlaması ile ilgili Temel Kavramlar | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
2 | Turistik Ürün Kavramı, Bileşenleri ve Özellikleri | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
3 | Pazarlama ve Turizm Pazarlaması Kavramlarının Temel İşlevleri ve Özellikleri | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
4 | Turizm Sistemi (Serbest Zaman, Rekreasyon ve Turizm İlişkisi) | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
5 | Turizm Pazarlama Karması Elemanları | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
6 | Pazarlama Yaklaşımları | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
7 | Pazarlama Bilgi Sistemi | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
8 | Ara Sınav | |
9 | Turizm Pazarlamasında Makro Çevre Faktörleri | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
10 | Turizm Pazarlamasında Mikro Çevre Faktörleri | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
11 | Turizm Pazarında Turist Tipolojileri | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
12 | Satın Alma Karar Süreci | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
13 | Pazar Bölümlendirme | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
14 | Hedef Pazar Seçimi ve Stratejileri | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
15 | Konumlandırma | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Meydan Uygur, S. (2007). Turizm Pazarlaması, Ankara: Detay Yayıncılık. | |
2 | Kozak, N .(2006). Turizm Pazarlaması. Ankara: Detay Yayıncılık. | |
3 | Kotler, P. (2000). Marketing Management. London: Printice Hall. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
internet,kitap vb yazılı kaynaklar |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 7 | 14 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 7 | 14 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 2 | 6 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 3 | 12 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 90 |