|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | AŞÇILIK | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | NERİMAN KARTAL (nerimangok@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
SERKAN ZARO, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu derste, işletmede yürütülen faaliyetlerin ve üretilen ürünlerin maliyetlerini analiz edip değerlendirecek bilgi birikiminin verilmesi ve maliyet yönetiminde kullanılan yöntemlerin öğretilmesi amaçlanmaktadır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Maliyet analizi ile ilgili temel kavramları sayabilir ve maliyetleri sınıflandırabilir. |
PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. |
|
DÖÇ-2 | Maliyetlerin dağıtımını kavrayabilir. |
PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. PÇ-4 Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve uyum sağlar. PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. |
|
DÖÇ-3 | Maliyet sistemlerini kavrayabilir. |
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. PÇ-14 Ziyafet ve toplu yiyecek içecek organizasyonlarının prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda ekip elemanı olarak görev alır. PÇ-19 Görevi ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar. |
|
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Maliyet Muhasebesi, Yönetim Muhasebesi ve Maliyet Yönetimi Kavramları, Maliyet Analizlerine Giriş: Maliyet kavramları, Maliyetlerin Sınıflandırılması, Maliyet dağıtımları, Sipariş maliyeti sistemleri, Safha maliyeti sistemleri, Stok Değerleme Yöntemleri, Maliyet Yönetim Sistemleri, Geleneksel Maliyetleme, Faaliyet Tabanlı Maliyetleme | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Maliyet Analizlerine Giriş,Maliyet Analizi,Maliyet ve Gider Kavramları,Maliyetlerin Sınıflandırılması | Konu Anlatımı |
2 | Finansal Tablolardaki Maliyet Sınıflandırılması,Tekdüzen Hesap Planı | Konu Anlatımı |
3 | İlk Madde ve Malzeme Maliyetleri Unsurları,İşletme Faaliyetleri Sırasında İlk Madde ve Malzeme İşlemlerinin İzlenmesi | Konu Anlatımı |
4 | İlk Madde ve Malzeme Stok Kontrolü ve Stok Değerleme Yöntemleri | Konu Anlatımı |
5 | Stok Değerleme Yöntemleri | Soru Çözme |
6 | Stok Değerleme Yöntemleri | Soru Çözme |
7 | İşçilik Maliyetlerinin Unsurları,İşçiliklerinin Analizi ve İşçiliklerinin Muhasebeleştirilmesi | Konu Anlatımı |
8 | Ara Sınav | |
9 | Genel Üretim Maliyetleri:Birinci Aşama | Konu Anlatımı ve Soru Çözümü |
10 | Genel Üretim Maliyetleri:İkinci Aşama | Konu Anlatımı ve Soru Çözümü |
11 | Genel Üretim Maliyetleri:Üçüncü Aşama | Konu Anlatımı ve Soru Çözümü |
12 | Sipariş Maliyet Sistemleri | Konu Anlatımı |
13 | Sipariş Maliyet Sistemleri | Soru Çözümü |
14 | Safha Maliyet Sistemleri | Konu Anlatımı |
15 | Safha Maliyet Sistemleri | Soru Çözümü |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Osman Avşar Kurgun, Alparslan Usal, Detay Yayıncılık, ANKARA | |
2 | Maliyet Analizleri,Anadolu Üniversitesi | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ders kitapları,ders notları,internet |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 8 | 16 |
c) Performans Ödevi | 2 | 8 | 16 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 2 | 6 |
Ara Sınav | 2 | 1 | 2 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 2 | 3 | 6 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 90 |