Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-504 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-504 Adı: NUTRASÖTİKLER VE FONKSİYONEL GIDALAR Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Öğrencilerinin nutrasötik ve fonksiyonel gıda kavramları konusunda bilgilendirilmesi ve fonksiyonel gıda bileşenlerinin sağlığa katkılarının öğretilmesi

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Fonksiyonel ve nutrasötik gıdaları tanımlayabilir ve sınıflandırabilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Fonksiyonel ve nutrasötik gıda bileşenlerinin insan sağlığı ve metabolizması üzerindeki etkilerini açıklayabilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Fonksiyonel ve nutrasötik gıdaların sınıflandırılması ve üretim yöntemleri, üretimde kullanılan ingrediyen tipleri, vücuda alındıktan sonra sindirilme sistemleri, pazarlanma stratejileri
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Giriş Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Nutrasötik ve fonksiyonel gıda tanımı, nutrasötiklerin sınıflandırılması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Prebiotikler, Fruktooligosakkaritler İnulin Prebiyotik Gıdalar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Probiyotikler ve Probiyotik İçeren Gıdaların Raf Ömrü Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Kalın Bağırsak Yapısı ve Mikroflorası Kalın Bağırsak Sağlığını Korumada Probiotik ve Prebiotiklerin Etki Mekanizmaları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Liflerin Sağlık Üzerine Etki Mekanizmaları Liflerin Kolesterol, Kanser ve Kalp Hastalıkları Üzerine Etkisi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Çoklu Doymamış Yağ Asitleri ve Beslenmede Etki Mekanizmaları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Çoklu Doymamış Yağ Asitleri ile Zenginleştirilmiş Gıdalar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Mutajenesis Karsinojenesis LipitPeroksidasyonu DNA Hasarı Yaşlanma Bu Rahatsızlıklarda Serbest Radikallerin Rolü ve Etki Mekanizması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Antioksidan Maddeler Gıdaların Antioksidan Özellikleri ve Sağlık Üzerine Etkileri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Fenolik Maddelerin Sınıflandırılması ve Etki Mekanizmaları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Antioksidan Aktivitesi Yüksek Vitamin ve Mineral Maddeler Bu Vitamin ve Mineral Maddelerin Vücutta Etki Mekanizmaları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Fonksiyonel gıdalarda gelecek trendleri, yeni fonksiyonel ürün geliştirme, yeni teknikler ve nanoteknoloji uygulamaları, biyoyararlılıkları ve artırılması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Mevzuat ve Yasal Düzenlemeler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Robert E.C. Wildman , Edt.,2007. Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods, CRC/Taylor&Francis.541 p.
2 Mazza, G., 2002. Functional foods: Biochemical & Processing Aspects, CRC Press.2nd Edt.
3 Shi, J. (Edt), 2006. Functional food ingredients and nutraceuticals processing and technologies, CRC Press; 1st Edt
4 Smith, J. Charter, E. 2010. Functional Food Product Development, Wiley-Blackwell Publishing Ltd.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 8 24
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 4 4 16
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 2 6 12
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 3 8 24
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 5 20
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 6 30
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 172