Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-536 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-536 Adı: NİŞASTA KİMYASI VE TEKNOLOJİSİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Nişastanın biyosentezi ve nişasta kaynaklarının incelenmesi Amiloz ve amilopektin yapısının öğrenilmesi Nişastanın granüler ve kristal yapısının incelenmesi Nişastanın jelatinizasyonunun öğrenilmesi Nişasta retrogradasyonunun incelenmesi Modifiye nişastaların üretimi ve kullanım alanlarının incelenmesi

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Nişastanın biyosentezi ve nişasta kaynakları öğrenilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Modifiye nişastaların üretimi ve kullanımı öğrenilir PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Nişasta jelatinizasyonu ve ısıl işlem ile nişastada meydana gelen değişimler öğrenilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıda Mühendisliği açısından nişasta kimyası ve teknolojisi anlatılır
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Dersin tanımı ve içeriği konusunda bilgiler Konu anlatımı, Soru-cevap
2 Nişastanın biyosentezi. Konu anlatımı, Soru-cevap
3 Amiloz ve amilopektinin yapısı Konu anlatımı, Soru-cevap
4 Nişastanın granüler ve kristal yapısı Konu anlatımı, Soru-cevap
5 Nişasta retrogradasyonu Konu anlatımı, Soru-cevap
6 Retrogradasyonu ve etkileyen faktörler Konu anlatımı, Soru-cevap
7 Retrogradasyonun nişastada meydana getirdiği değişimler Konu anlatımı, Soru-cevap
8 Ara Sınav
9 Retrogradasyonunun yavaşlatılma yolları ve belirleme teknikleri Konu anlatımı, Soru-cevap
10 Nişasta retrogradasyonunun gıda teknolojisi açısından önemi Konu anlatımı, Soru-cevap
11 Nişasta Modifikasyonu Konu anlatımı, Soru-cevap
12 Modifiye nişastaların üretimi Konu anlatımı, Soru-cevap
13 Modifiye nişastaların kullanım alanları Konu anlatımı, Soru-cevap
14 Nişastanın gıda teknolojisi için önemi Konu anlatımı, Soru-cevap
15 Nişasta üretim teknikleri. Konu anlatımı, Soru-cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Ann-Charlotte Eliasson. 2004. Starch in food Structure, function and applications. Woodhead Publishing Limited.
2 Karaoğlu, M. Murat (2009) Nişasta Kimyası ve Teknolojisi Ders Notları (Çeşitli kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu)
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 8 40
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 12 48
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 7 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 176