Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-542 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-542 Adı: FERMANTASYON BİYOKİMYASI Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KEMAL ŞEN (kemalsen@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Alkol fermantasyonun biyokimyasal temellerini öğretmek

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Mikrobiyel gelişme kinetiğini ve mikroorganizma kültürleme yöntemlerini öğrenir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Endüsriyel açıdan önemli mikroorganizmaların izolasyonu ve geliştirilmesini öğrenir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Fermentör tasarımını bilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Canlılarda enerji metabolizması, enzimler, fermantasyon proseslerine giriş, etil alkol fermantasyonu, gliseroprüvik fermantasyon, malolaktik fermantasyon, fermantasyona etki eden faktörler
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Canlılarda enerji metabolizması Anlatım, tartışma
2 Canlılarda enerji metabolizması Anlatım, tartışma
3 Canlılarda enerji metabolizması Anlatım, tartışma
4 Enzimler Anlatım, tartışma
5 Enzimler Anlatım, tartışma
6 Enzimler Anlatım, tartışma
7 Fermantasyon proseslerine giriş Anlatım, tartışma
8 Ara Sınav
9 Fermantasyon proseslerine giriş Anlatım, tartışma
10 Etil alkol fermantasyonu Anlatım, tartışma
11 Etil alkol fermantasyonu Anlatım, tartışma
12 Gliseroprüvik fermantasyon Anlatım, tartışma
13 Malolaktik fermantasyon Anlatım, tartışma
14 Fermantsyona etki eden faktörler Anlatım, tartışma
15 Ödevlerin sunulması Anlatım, tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 McNeil, B. ve Harvey, L. M. (1990) Fermentation, Oxford University Press, Oxford.
2 Doran, P. M. (1995) Bioprocess Engineering Principles. Academic Pres, San Diego, USA
3 Stanbury, P. F. and Whitaker, A. (1989) Principles of Fermentation Technology. Pergamon Pres, Oxford
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 14 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 14 28
       c) Performans Ödevi 2 14 28
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 8 16
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 14 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 174