Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-544 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-544 Adı: ALKOLLÜ İÇKİLER VE ANALİZ YÖNTEMLERİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KEMAL ŞEN (kemalsen@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Alkollü içkilerin üretimi, piyasaya arzı, denetimi ve kontrolü konularında bilgi vermek ve kontrolünde kullanılan analiz yöntemlerini teorik ve uygulamalı olarak öğretmek.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Alkollü içkilerde yapılan kalite kontrol analizlerini bilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
DÖÇ-2 Alkollü içkiler analiz laboratuvarını organize etme becerisi kazanır PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
DÖÇ-3 Alkollü içkilerle ilgili mevzuatı takip etme yetisi kazanır PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
DÖÇ-4 Ekip çalışmasına uyum sağlama, meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Şarap, bira ve yüksek alkollü içkilerin fiziksel ve kimyasal bileşimleri. Alkol, yoğunluk, kuru madde, kükürt dioksit, indirgen şeker, gliserol, metanol, ester, aldehit, yüksek alkoller, toplam asit, uçar asit, organik asit, azotlu madde ve fenol bileşikleri tayinleri, şaraplarda kırılmalar (demir, bakır, protein bulanıklığı), çeşitli hile ve hastalıkların belirlenmesi. Alkol denaturasyonu.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Ülkemizde alkollü içkilerin üretimi ve piyasaya arzı ile ilgili yasal düzenlemeler Anlatım, tartışma
2 Alkollü içkilerin piyasa denetimi ve kontrolü Anlatım, tartışma
3 Alkol sektörü Anlatım, tartışma
4 Yüksek alkollü içkiler sektörü Anlatım, tartışma
5 Şarap ve bira sektörü Anlatım, tartışma
6 Şarap analizlerinde temel prensipler, alkollü içkiler analiz metotları Anlatım, tartışma
7 Uçar asit ve SO2 analizleri Anlatım, tartışma
8 Ara Sınav
9 Yoğunluk, alkol, toplam asit ve pH Anlatım, uygulama
10 Şeker ve organik asitler (HPLC) Anlatım, uygulama
11 Fenol bileşikleri, antosiyanin ve tanen Anlatım, uygulama
12 Kağıt kromatografisi ile malik asit analizi (mal. ferm. takibi) Anlatım, uygulama
13 Yüksek alkollü içkilerde yapılan analizler (özellikle rakı) Anlatım, uygulama
14 Metanol ve uçucu bileşikler Anlatım, uygulama
15 Rakıda anetol analizi Anlatım, uygulama
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Anonim, 2005. Community Methods for the Analysis of Wines, EEC No 2676/90. Office of Official Publications of the European Communities, 194 s.
2 Anonim, 2005. Reference Methods for Analysis of Spirit Drinks. Official Journal of the European Communities, Council Regulation (EEC) No: 2870/2000, (47)s.
3 TAPDK, 2013, Alkollü İçkiler, www.tapdk.gov.tr
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 14 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 14 28
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 2 14 28
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 8 16
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 14 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 174